Naslovnica > VIJESTI > INFO > A gdje je kazalište za mlade u Hrvatskoj?

A gdje je kazalište za mlade u Hrvatskoj?

U ponedjeljak, 7. studenog, u 19 sati, na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja održat će se tribina na temu 'A gdje je kazalište za mlade u Hrvatskoj?'.
Share on facebook
Share on twitter

Tijekom tribine bit će prikazan kratki insert nove predstave GK Trešnja 'Rent a friend', u režiji Anje Suše, koji će poslužiti kao polazište raspravi.

Kako kaže službena najava:

Kazalište za mlade u Hrvatskoj i njegova implementacija u obrazovne i znanstvene ustanove posvećene razvoju mladih trenutno je, unatoč individualnim pokušajima, u zabrinjavajućoj stagnaciji. Mladima se ne nudi dovoljno informacija unutar školskog sustava o tome što mogu u kazalištu dobiti oni i njihovi roditelji, ne postoji particaptivan način poučavanja i dovoljna razina interakcije, te u potpunosti izostaje korištenje kazališnih tehnika u projektno orijentiranom obrazovno edukacijskom procesu. Ne postoji javni prostor u kojem obrazovno nastavna i kazališna struka može artikulirati potrebe i probleme koje imaju kada mlade  žele približiti kazališnom izričaju.

Novijim kulturološkim i političkim promjenama došlo je do striktne produkcijske podjele na kazalište za najmlađe i tzv. kazališta za odrasle. Stoga se u zadnjih 20 godina nije stvorio prostor u kojemu mladi umjetnici uopće imaju priliku prezentirati svoje prve umjetničke radove, prostor u kojemu mladi mogu zajedno sa mladima stvarati djela koja se na inovativan način obraćaju i dotiču adolescentski uzrast. Iz navedenih razloga izostaje i umjetnička razmjena i suradnja u regiji u tom, vrlo osjetljivom polju kazališta. Ne postoji dovoljno praćenje trendova, tekstova i razvoja plodne zapadno europske scene kazališta za mlade u kojem odgojno obrazovne institucije aktivno sudjeluju i promiču nove dramske tekstove, mlade umjetnike iz polja kazališta i suvremenog plesa.

Kazalište za mlade oduvijek je djelovalo na margini društvenog utjecaja. Nadležne institucije nisu razvijale svijest o mogućnostima i utjecaju kazališta na razvoj adolescenata, što je dovelo do nedovoljno razvijene svijesti i kulture odlaska u kazalište, te konzervativno i reprezentacijski usmjerene kulturne ponude u tom području.

To je dovelo do:
a)  predrasude prema dječjem kazalištu od strane struke i konzumenata
b)  nedovoljnog uključivanja kulture u obrazovni, zdravstveni, socijalni i pedagoški rad sa djecom i mladima
c)  striktne podjele na kazalište za djecu i kazalište za odrasle
d)  izostanka međunarodne suradnje u spomenutim područjima.

O svemu navedenom razgovarat će  Anja Suša, redateljice predstave 'Rent a friend', Anica Tomić  i Jelena Kovačić, a razgovor će moderirati Igor Ružić.

Predviđeno trajanje tribine je 90 minuta. Dolazak treba najaviti na 01/3638 556.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE