Search
Close this search box.

Gospoda Glembajevi (HNK Zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
‘Gospon doktor zaklali su barunicu!’
autorski tim funkcija
Divna Borčićšaptač
Višnja Kišinspicijent
Ana Tonković Dolenčićdramaturg
Pascal Mératoblikovanje svjetla
Andrej Goričarskladatelj
Vito Tauferredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marita Ćopokostimograf
Leo Kulaškostimograf
Helena Petkovićasistent redatelja
Miroslav Krležaautor teksta
Ivo Knezovićscenograf
izvođači uloge
Alma PricaBarunica Castelli-Glembay, njegova druga legitimna supruga
Andrej DojkićUlanski Oberleutnant von Ballocsanszky
Astrid TurinaSobarica
Bojan NavojecDr. Iuris Puba Fabriczy-Glembay, advokat
Goran GrgićDr. Theol. et Phil. Alojzije Silberbrandt
Josip FilipovićKonobar Franz
Krunoslav ŠarićKamerdiner John
Ljubomir KerekešNaci (Ignjat Jacques) Glembay, bankar
Marin StevićOliver Glembay, sin barunice Castelli i bankara Glembaya
Milan PleštinaDr. Phil. Leone Glembay, sin Ignjata i prve mu supruge
Olga PakalovićSestra Angelika Glembay, dominikanka
Žarko PotočnjakDr. Med. Paul Altmann, liječnik
Zvonimir ZoričićTitus Andronicus Fabriczy-Glembay

Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže dio su ciklusa Glembajevih (uz Ledu i U agoniji) i jedna od njegovih najpoznatijih drama. Trilogija o Glembajevima nastavlja se na knjigu proze Glembajevi koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskoga kruga.

Priča o Glembajevima priča je o propasti jedne bogate zagrebačke obitelji. Radnja drame odvija se jedne ljetne noći 1913.godine, nakon proslave povodom 70. godišnjice bankarske firme u vlasništvu Ignjata Glembaya. Njegov sin Leone došao je kući prvi put nakon jedanaest godina. Leone osjeća odbojnost prema svojoj obitelji i cijeloj povijesti Glembajevih, osjeća da im ne pripada.

Leone svojim dolaskom unosi nemir u kuću Glembajevih – stari Glembay bezuvjetno vjeruje svojoj supruzi i ne vjeruje raznim optužbama koje dolaze sa svih strana. Kad slučajno načuje Leonea koji Silberbrandta optužuje da je baruničin ljubavnik, suočava se s Leoneom koji isprva o tome ne želi razgovarati ali nakon što Ignjat i fizički nasrne na njega, Leone mu kaže da ga je Castellica varala i s njim. Stari Glembay dobije infarkt i umire.

Castellica ubrzo saznaje da je Glembay bankrotirao, da je potrošio i njezin novac i da joj nije ostalo ništa. Leone joj kaže da je samo uzeo natrag ono što mu je krala godinama. Barunica viče da su svi Glembajevi varalice i ubojice, Leone ju ušutkava, Castellicu to još više razjari i ne želi šutjeti. Leone potrči za njom sa škarama. Čuje se vrisak a  sluga izgovara poznatu repliku: 'Gospon doktor zaklali su barunicu.'

Glembajevi su praizvedeni su 1929. u zagrebačkom HNK u režiji Alfonsa Verlija. Prva barunica Castelli bila je Bela Krleža (i u kasnijim HNK inscenacijama – 1946. i 1954.) kojoj je to bila prva uloga. Glembajevi su do danas postavljeni preko šeszdeset puta, od toga samo u zagrebačkom HNK šest puta, a uz U agoniji, najizvođenija su Krležina drama. Fatalnu barunicu između ostalih utjelovile su i Neva Rošić, Ena Begović, Ksenija Prohaska, Alma Prica i Severina Vučković.

1988. Antun Vrdoljak režirao je filmsku verziju Glembajevih u kojoj su glumačku ekipu predvodili Mustafa Nadarević kao Leone, Tonko Lonza kao Ignjat Glembay i Ena Begović kao barunica Castelli. Film je dobio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu i za sporednu žensku ulogu koju je Ena Begović odbila jer je smatrala da barunica Castelli spada među glavne uloge.

http://www.youtube.com/watch?v=syGTNwCU21A

Najrecentniju hrvatsku verziju Glembajevih režirao je Slovenac Vito Taufer

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE