Naslovnica > PREDSTAVE > Rat i mir

Rat i mir

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Epski roman Lava Tolstoja u višesatnu predstavu, temeljem adaptacije Darka Lukića, pretvara Tomaž Pandur.
autorski tim funkcija
Sven Jonkescenograf
Nikola Radeljkovićscenograf
Juan Gomez Cornejooblikovatelj svjetla
Mislav Pavlinglazbenik
Natalija Anikejevaglazbenik
Zlatko Crnkovićprevoditelj
Adam Chelfiglazbenik
Vlatka Pehljanglazbenik
Višnja Kiššaptač
Lav Nikolajevič Tolstojtekst
Silenceskladatelj
Primož Hladnikskladatelj
Boris Benkoskladatelj
Livija Pandurdramaturg
Tomaž Pandurredatelj
NUMENscenograf
Roko Grbininspicijent
Darko Lukićautor dramatizacije
Danica Dedijerkostimograf
Sanja Ivićumjetnički suradnik
izvođači uloge
Alma PricaMarija Bolkonska
Bojan NavojecNapoleon Bonaparte
Damir MarkovinaCar Aleksandar
Dora LipovčanAmelie Bourienne
Dušan BućanDolohov
Franjo KuharKnez Vasilij Kuragin
Goran GrgićPierre Bezuhov
Iva MihalićHelena Kuragina
Ivan GlowatzkyNikolaj Rostov
Lana BarićLisa Bolkonska
Livio BadurinaSluga
Luka DragićAnatol Kuragin
Milan PleštinaAndrej Bolkonski
Milena ZupančičGrofica Rostova
Nera StipičevićSonja Rostova
Nikša KušeljDenisov
Pero KvrgićKnez Nikolaj Bolkonski
Siniša PopovićGeneral Kutuzov
Zrinka CvitešićNataša Rostova

Slovenski redatelj Tomaž Pandur u zagrebačkom je HNK trebao režirati još 2007. u prvom mandatu intendatice Ane Lederer, i to ne jednu već tri predstave - trilogiju 'Doba Vodenjaka'. No, nešto je pošlo po krivom jer se premijera niti jednog od tri najavljivana naslova nije zbila, zbog čega je, među inim, otkaz dobio ravnatelj Drame, Dragan Despot.

Cijeli jedan intendantski mandat kasnije, Pandur je konačno uspio dogovoriti suradnju s HNK Zagreb, no i ovaj put nije išlo baš jednostavno. Predstava je isprva najavljivana kao koprodukcija HNK, Gavelle, DLJI i Pandur Theatres, što je u domaćim kulturnim krugovima dočekano kao ne baš najugodnije iznenađenje, budući je Gavella osnovana da bude alternativa HNK-u, a i poslavna ravnateljica prvog i ravnatelj drugog su - u braku. Gavella je na koncu ipak odustala od produkcije, navodno iz financijskih razloga, a Igre pak iz - terminskih.

Pandur je u međuvremenu 8 mjeseci proveo kao Predsjednik programskog savjeta Javne ustanove Maribor - Europska prijestolnica kulture, pa je 'uz put' dogovorio i ulazat te ustanove u financijsku konstrukciju.

'Rat i mir' adaptacija je istoimenog kapitalnog romana Lava Tolstoja, i to iz pera Darka Lukića. Izvornik je smješten u Rusiju Napoleonova vremena, te prati sudbine nekoliko obitelji: Bezuhov, Bolkonski i Rostov, uz brojne političke i historiografske pasaže. Autorski tim najavio je kako njihovo viđenje Tolstojeva romana počiva na tri temeljna stanja - ratu, miru i - nemiru, s fokusom na sudbinama Tolstojevih likova.

'Rat i mir' već je drugi Tolstojev roman koji u posljednjih 10 godina stiže na hrvatske pozornice, a prethodila mu je Ana Karenjina 2005. u Zagrebačkom kazalištu mladih, te potom baletna verzija iste u riječkom HNK.

Što se pak tiče prenošenja samog 'Rata i mira' u druge medije, pokušaja je bilo nebrojeno. Najpoznatije su, dakako -ekranizacije: američka iz 1956. u režiji Kinga Vidora, s Audrey Hepburn, Henry Fondom i Mel Ferrerom...

http://www.youtube.com/watch?v=M3KBzpTi9Uw

...te ruska verzija iz 1967. u režiji Sergeja Bondarčuka, a koja je istovremeno i najskuplji film svih vremena, drugi film s najviše statista, a s trajanjem od čak 8 sati, i  jedan od najdužih filmova svih vremena.

http://www.youtube.com/watch?v=hMqTIhsgThw

Kad smo već kod skupoće recimo da i da ova predstava kanidira za jednu od najskupljih domaćih produkcija ikad, a o raskoši iste pohvalio se i sam HNK navodeći kako su svim glumcima u predstavi napravljene posbe jahaće čizme, te kako je  na kostime potrošeno "sto metara svile i futera i još 50 metara za podstave"...

Je li sve to garancija dobre predstave provjeriti možete sami u zagrebačkom HNK.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE