Search
Close this search box.

Goldoni Terminus

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tri europska dramatičara - Tena Štivičić, Rui Zink i Edoardo Erba iznose svoje viđenje Goldonija, globalizacije, komercijalizacije i potrošačkog društva.
autorski tim funkcija
Jean Pascal Prachtoblikovanje svjetla
José Manuel Castanheirascenograf
Cycloramatehnička potpora
Sintia Lacmanšaptač
Lili Švrljugainspicijent
Paulo Oliveiraasistent scenografa
Toni Cafierokostimograf
Toni Cafieroredatelj
Rui Zinktekst
Eduardo Erbatekst
Mani Gotovacdramaturg
Carlo Goldoniautor predloška
Silvia Marchigkoreograf
Tena Štivičićtekst
Darko Jurkovićskladatelj

 

Goldoni je, poput mnogih svojih uzora i prethodnika (da spomenemo samo najpoznatije, Shakespearea i Molierea, na koje se sam često pozivao), teme i zaplete svog uistinu raskošnog opusa, pronalazio u nešto ranijim tekstovima (ne)poznatih autora ili je inspiraciju vukao iz drugih kazališnih događanja svog vremena.

Kao talijanskom autoru, premda je u vrijeme kad je napisao ‘Avanture Camille i Harlekina’ već živio u Francuskoj i pisao na francuskom, zasigurno mu je bila bliska i commedia dell’ arte, pa je tako ‘canovaccije’ ili komične predloške po kojima je ona bila pripremana, iskoristio za svoju dramu.

Isti taj princip, prerade teksta starijeg autora odlučilo je upotrijebiti i troje poznatih europskih dramatičara, Tena Štivičić, koju vjerujemo znate, Rui Zink iz Portugala, te Edoardo Erba iz Italije, čiju dramu ‘Njujorški maraton’ ste već mogli gledati u Rijeci. Radi se upravo o već spomenutim ‘Avanturama Camille i Harlekina’ koji će ovdje poslužiti za modernu priču o današnjoj Veneciji u raljama globalizacije i komercijalizacije, kojoj novo potrošačko društvo oduzima dušu.

Predstavu režira francusko-talijanski redatelj Toni Cafiero, u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Teatra Stabile di Sardegna iz Cagliarija, te Teatra Nacional D. Maria II. iz Lisabona, a njome se obilježava tristota godišnjica Goldonijeva rođenja.

Nakon svjetske praizvedbe u Rijeci, predstava će biti izvedena u Lisabonu na festivalu „Lisboa MITE“, na Biennalu u Veneciji, te na festivalu „La notte dei poeti“ u Nori i Cagliariju na Sardiniji.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE