Login za korisnike

Goldoni Terminus

Tri europska dramatičara – Tena Štivičić, Rui Zink i Edoardo Erba iznose svoje viđenje Goldonija, globalizacije, komercijalizacije i potrošačkog društva.

***

 

Goldoni je, poput mnogih svojih uzora i prethodnika (da spomenemo samo najpoznatije, Shakespearea i Molierea, na koje se sam često pozivao), teme i zaplete svog uistinu raskošnog opusa, pronalazio u nešto ranijim tekstovima (ne)poznatih autora ili je inspiraciju vukao iz drugih kazališnih događanja svog vremena.

Kao talijanskom autoru, premda je u vrijeme kad je napisao ‘Avanture Camille i Harlekina’ već živio u Francuskoj i pisao na francuskom, zasigurno mu je bila bliska i commedia dell’ arte, pa je tako ‘canovaccije’ ili komične predloške po kojima je ona bila pripremana, iskoristio za svoju dramu.

Isti taj princip, prerade teksta starijeg autora odlučilo je upotrijebiti i troje poznatih europskih dramatičara, Tena Štivičić, koju vjerujemo znate, Rui Zink iz Portugala, te Edoardo Erba iz Italije, čiju dramu ‘Njujorški maraton’ ste već mogli gledati u Rijeci. Radi se upravo o već spomenutim ‘Avanturama Camille i Harlekina’ koji će ovdje poslužiti za modernu priču o današnjoj Veneciji u raljama globalizacije i komercijalizacije, kojoj novo potrošačko društvo oduzima dušu.

Predstavu režira francusko-talijanski redatelj Toni Cafiero, u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Teatra Stabile di Sardegna iz Cagliarija, te Teatra Nacional D. Maria II. iz Lisabona, a njome se obilježava tristota godišnjica Goldonijeva rođenja.

Nakon svjetske praizvedbe u Rijeci, predstava će biti izvedena u Lisabonu na festivalu „Lisboa MITE“, na Biennalu u Veneciji, te na festivalu „La notte dei poeti“ u Nori i Cagliariju na Sardiniji.


Odgovori