Naslovnica > VIJESTI > PLES > Posvećenja proljeća

Posvećenja proljeća

Prvi dan proljeća povod nam je da bacimo oko na povjest i inscenacije naslova koji je stvorio ili slomio mnoge koreografe.
Share on facebook
Share on twitter

Vjerojatno najskandaloznija praizvedba u povijesti plesa bila je baš ona Posvećenja proljeća skladatelja Igora Stravinskog, 29. svibnja 1913. godine na sceni Théâtre des Champs-Élysées u Parizu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=vNt0mvjoS08]
Béjart ballet: Sacre du Printemps

1962. u svojoj se incenaciji Kenneth MacMillan vratio ne samo ritualnom, već je cijelom produkcijom nastojao potencirati primitivizam, koketirajući s asocijacijama na aboridžinsku zajednicu. Koreografija koja je tada smatrana prijelomnom i povijesno značajnom, doživjela je međutim potpuni fijsko kad je 2005. obnovljena u programu londonskog Royal Balleta.

Puno bolje već godinama prolazi verzija Pine Bausch, premijerno izvedena 1976. Razlozi možda leže u činjenici da se Bausch, kako sama kaže, u toj koreografiji koncentrirala na pitanje: kako bih plesala u trenutku kad znam da moram umrijeti?

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=KXVuVQuMvgA]
Le Sacre Du Printemps, k: Pina Bausch

20 godina kasnije, 'Posvećenja' se prihvatio i albansko-francuski koreograf Angelin Preljocaj. O njegovoj se koreografiji osim zbog potpune golotinje plesačice u ulozi 'odabrane' puno raspravljalo između ostaloga i zato jer je žrtvovanje pretvorio u grupno silovanje kao posljedicu nekontroliranog iskazivanja seksualnosti.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=S-g2A4MkoCc]
Ballet Preljocaj: Sacre du Printemps

Sve u svemu, 'Posvećenje' ostaje idealan teritorij za koreografsko istraživanje, a na nove doprinose istom, posve je sigurno, nećemo morati dugo čekati. Pitanje je samo koliko će biti uspješni.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE