Naslovnica > PREDSTAVE > Rozamunda

Rozamunda

VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ciparska princeza iz razdoblja renesanse, i lik izgubljene Schubertove opere, istovremeno je i neuspješna kolegica i 'kći' Elfriede Jelinek, ali i predstava Senke Bulić i Ivice Buljana.
autorski tim funkcija
Tomislav Ćurkovićscenograf
Tomislav Ćurkovićskladatelj
Oliver Jularićkostimograf
Senka Bulićredatelj

Rozamunda je treći dramolet iz ciklusa Drame princeza Elfriede Jelinek kojeg još čine Snjeguljica, Trnoružica, Stijena i Jackie. Ciklus je podnaslovljen kao Djevojka i smrt, prema istoimenom Schubertovom djelu, a istražuje ženske arhetipove.

Nastala je kao prerada, odnosno odgovor na slabo poznatu dramu Rosamunde, Fürstin von Zypern autorice iz doba romantizma Helmine von Chézy, za koju je scensku glazbu napisao Franz Schubert i koja je upravo po tome ostala zabilježena.

Moglo bi se reći da je skladatelj i inače utjecao na autoričin opus, ako ničim drugim, nazivom djela, i to konkretno na ‘Drame princeza’ jer su sve podnaslovljene ‘Smrt i djevojka’, s tim da je ‘Rozamunda’ treća u seriji. Schubert je skladao prvo pjesmu (1817.), a zatim i gudački kvartet istog imena (1824.). Sklonost autorice ‘Pijanistice’ klasičnoj glazbi dolazi od glazbenog školovanja koje je i opisala u spomenutom poluautobiografskom romanu.

Jelinek muški pogled u svaku fazu ženske egzistencije prokazuje kao motor smrti: Snjeguljicu u potrazi za istinom ubit će Lovac, Trnoružicu iz sna budi Princ i namijenjuje joj submisivnu ulogu; Rozamunda je prisiljena priznati da je status žene nespojiv s pisanjem, te da je svaka ženska kreativna aktivnost osuđena na poraz. Jackie je talac smrti svojih najbližih i zatočenica medijske slike o sebi samoj. Ingeborg Bachmann i Sylvia Plath očajavaju zbog nemogućnosti da pokrenu stvari i zatočenice su prostora koji im je predodređen.
U drami, koju možete naći u njemačkom originalu, kao i engleskom prijevoduna autoričinom sajtu, sukobljavaju se Rozamunda, kojoj je Elfriede Jelinek namijenila ulogu (neuspjele) spisateljice i njen ljubavnik Fulvio.

Predstavu režira Senka Bulić, a zanimljivo je i kako je isti tekst 2008. godine njezin čest suradnik, Ivica Buljan, i to na sceni Comédie de Saint-Etienne

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter