Login za korisnike

Spin

Studio za suvremeni ples nakon rezidencije u Plesnom centru Oslo i ovacijama dočekane praizvedbe u bečkom Tanzquartieru, svoju najnoviju predstavu konačno izvodi i u Zagrebu.

***

Spin je najnovija predstava Studija za suvremeni ples, nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom &TD, Plesnim centrom Oslo i Tanzquartier Beč, a praizvedena je u potonjem 20. siječnja.

Izuzetan uspjeh bečke premijere, nastavak je dugogodišnjeg niza vrhunskih postignuća ansambla koji je lani dobio čak tri Nagrade hrvatskog glumišta uključujući i onu za najbolju plesnu perdstavu, a sve u susret obilježavanju 50. godišnjice postojanja.

Koreografiju ‘predstave ‘Spin’ potpisuje kultni novozelandski koreograf, suradnik S.E.A.D Akademije i Tanzquartiera, Matthew William Smith.

Zanimao me je rad u polju minimalizma:  pronaći reducirani vokabular pokreta koji je učinkovit i pročišćen, gotovo elegantan…Spin’ dakako referira na tijelo u rotaciji oko svoje osi, to je čin vrtnje. Generiranje pokreta tiče se upošljavanja centrifugalne sile, no što je manje poznato i centripetalne.  Volim misliti o plesačima kao o eksperimentalnim fizičarima koji posjeduju intimno razumijevanje sila koje djeluju na nas. Čak i u potpunom mirovanju mi se sastojimo od kretanja, tako da gdje god postoji ljudsko biće, uvijek će biti i spina.”, kaže sam Smith o predstavi.
Christian Pfürzler pak ocjenjuje kako: “Kroz percepciju, analizu i sudjelovanje SPIN kreira prostor u kojem politika i umjetnost pojednostavljeno ne koegzistiraju, već se spajaju, isprepliću i  nadomještaju jedno drugo u pokretu, govoru slici i njezinom odrazu.“

‘Spin’ izvode Dina Ekštajn, Petra Hrašćanec Herceg,  Ana Vnučec,  Petar Banda, Zvonimir Kvesić, dramaturgiju potpisuje Saša Božić, glazbu Bernhard Weiss, kostime Matthew William Smith i Barica Paulić, a oblikovanje svjetla Matthew William Smith i Aleksandar Čavlek.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI