Spin

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Studio za suvremeni ples nakon rezidencije u Plesnom centru Oslo i ovacijama dočekane praizvedbe u bečkom Tanzquartieru, svoju najnoviju predstavu konačno izvodi i u Zagrebu.
autorski tim funkcija
Danko Stjepanovićfotograf
Aleksandar Sale Čavlekoblikovanje svjetla
Bernhard Weissskladatelj
Barica Paulićkostimograf
Saša Božićdramaturg
Matthew William Smith autor
Matthew William Smith koreograf
Matthew William Smith kostimograf
Matthew William Smith oblikovanje svjetla

Spin je najnovija predstava Studija za suvremeni ples, nastala u koprodukciji sa zagrebačkim Teatrom &TD, Plesnim centrom Oslo i Tanzquartier Beč, a praizvedena je u potonjem 20. siječnja.

Izuzetan uspjeh bečke premijere, nastavak je dugogodišnjeg niza vrhunskih postignuća ansambla koji je lani dobio čak tri Nagrade hrvatskog glumišta uključujući i onu za najbolju plesnu perdstavu, a sve u susret obilježavanju 50. godišnjice postojanja.

Koreografiju ‘predstave ‘Spin’ potpisuje kultni novozelandski koreograf, suradnik S.E.A.D Akademije i Tanzquartiera, Matthew William Smith.

Zanimao me je rad u polju minimalizma:  pronaći reducirani vokabular pokreta koji je učinkovit i pročišćen, gotovo elegantan…Spin’ dakako referira na tijelo u rotaciji oko svoje osi, to je čin vrtnje. Generiranje pokreta tiče se upošljavanja centrifugalne sile, no što je manje poznato i centripetalne.  Volim misliti o plesačima kao o eksperimentalnim fizičarima koji posjeduju intimno razumijevanje sila koje djeluju na nas. Čak i u potpunom mirovanju mi se sastojimo od kretanja, tako da gdje god postoji ljudsko biće, uvijek će biti i spina.”, kaže sam Smith o predstavi.
Christian Pfürzler pak ocjenjuje kako: “Kroz percepciju, analizu i sudjelovanje SPIN kreira prostor u kojem politika i umjetnost pojednostavljeno ne koegzistiraju, već se spajaju, isprepliću i  nadomještaju jedno drugo u pokretu, govoru slici i njezinom odrazu.“

‘Spin’ izvode Dina Ekštajn, Petra Hrašćanec Herceg,  Ana Vnučec,  Petar Banda, Zvonimir Kvesić, dramaturgiju potpisuje Saša Božić, glazbu Bernhard Weiss, kostime Matthew William Smith i Barica Paulić, a oblikovanje svjetla Matthew William Smith i Aleksandar Čavlek.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE