Login za korisnike

Hindus hoće u Bronx

U sklopu Tjedna izraelske kulture, scena Amadeo predstavlja tekst Israela Horovitza.

***

Israel Horovitz američki je dramatičar i scenarist židovskog podrijetla, poznat po filmu 'Jagode i krv' u kojem su prikazani studentski nemiri u SAD-u šezdesetih godina, kao i po 'Sunshineu' kojeg je napisao u suradnji s redateljem Istvanom Szabom, a u njemu prati život jedne obitelji mađarskih Židova kroz dvadeseto stoljeće. 'Sunshine' je osvojio nekoliko Europskih filmskih nagrada, među njima i nagradu za scenarij.

Tekst 'Hindus hoće u Bronx' priča je o Murphu i Joeyu, dva mladića  koji na njujorškoj autobusnoj stanici maltretiraju starijeg gospodina. Oni su proizvod društva u kojem je agresija oblik izražavanja, a namjerili su se Guptu, Indijca koji je tek stigao u SAD, govori tek nekoliko riječi engleskog, a krenuo je u posjet sinu u Bronx.

Predstava se bavi mehanizmima nasilja, rasnom netolerancijom i okrutnošću, te progovara o zatvorenom krugu u kojem su počinitelji istovremeno i žrtve nesretnih prilika.

Off-broadwaysku praizvedbu teksta je 1968. proslavio Al Pacino u jednoj od glavnih uloga, a osvojila je i nekoliko OBIE nagrada, među kojima i onu za najbolju predstavu.  1976. bila je dio prve sezone danas poznatog čikaškog kazališta Steppenwolf, a zagrebačka publika imat će prilike vidjeti verziju u režiji Stefana Sablića, koja dolazi iz beogradskog Jevrejskog centra za kulturu i umetnost.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI