Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [21.-27.01.11.]

Radio pregled tjedna [21.-27.01.11.]

Davor Mojaš, Mara Bratoš, Tomislav Zajec, Nenad Stazić, Šegrt Hlapić, Gordan Nuhanović, Biserka Ipša, Herbert Goerge Wells i F.M. DOstojevski pozivaju vas da idućih 7 dana slušate radio.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 21. siječnja

13,30 – 14,30, HR III

DRAMSKI PETAK

Izbor iz Radio napetice

ANNA KATHERINE GREEN: „DRUGI METAK“

Režija: Mislav Brečić

Violet Strange, samouka istražiteljica iz visokog njujorškog društva, suočit će se s misterioznom smrću oca i njegovog malenog sina od istoga metka koji je, prema svjedočenju susjeda čudno odjeknuo. Te noći djetetova je majka spavala u drugoj sobi. Kako je moguće usmrtiti dva ljudska bića jednim metkom saznajte u napetici “Drugi metak“ nastaloj dramatizacijom istoimene pripovijetke Anne Katherine Green (1846-1935), američke pjesnikinje i spisateljice kriminalističkih romana, od kojih je najčuveniji “Slučaj Leavenworth” (1878). Anna Katherine Green autorica je koju nazivaju majkom američke detektivske fikcije, a “Drugi metak“ je njezino prvo radiofonijsko uprizorenje na Hrvatskom radiju.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET REDATELJA DAVORA MOJAŠA

Svestrani kreativac Davor Mojaš afirmirao se kao novinar, publicist, književnik, no najviše stvaralačke energije uložio je u profiliranje i vođenje Studentskog teatra Lero, neprofesionalne kazališne skupine koja je svojim kontinuiranim prisustvom na hrvatskoj kazališnoj sceni od 70-ih do danas, postala amblematskom vrijednošću njenog rubnog, alternativnog segmenta. Mnogo puta nagrađivan za režije Lerovih predstava koje su pohodile festivale u nekadašnjoj Jugoslaviji i inozemstvu, Mojaš je zbog njegovanja strasnog odnosa prema svome gradu i prema kazalištu u potpunosti ostao vjeran Dubrovniku i onome što se naziva plemeniti amaterizam (iako je režirao nekoliko predstava i u profesionalnim kazalištima). Vrlo različite umjetničke faze Lera odražavaju upravo Mojaševu unutarnju putešestviju koja se najčešće, kako u kojoj fazi, inspirira poetikom Brechta, ruske avangarde, te posljednjih godina melankolijom zavičajnom pisma u kojem je Vojnović svakako najbliži Mojaševu senzibilitetu.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

SUBOTA, 22. siječnja

09,00 – 09,30, HR III
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S MAROM BRATOŠ (premijera)

U ovom izdanju Jednočinke razgovarat ćemo o kazališnoj fotografiji, a neposredan povod je izložba naše gošće Mare Bratoš, S ruba scene/ZKM, postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,05 – 18,55, HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

TOMISLAV ZAJEC: „SPAŠENI“

Režija: Mislav Brečić

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

NEDJELJA, 23. siječnja

13,00 – 13,30, HR II

PANOPTIKUM

NENAD STAZIĆ: „PLJUSKA“ – I. dio

Režija: Vedrana Vrhovnik

«Pljuska» Nenada Stazića poigrava se dvama stereotipima – jezikom kao mjerom intelektualne moći i položajem kao mjerom stvarne moći. U najvišoj državnoj instituciji jednostavan incident između dvojice nižih činovnika prerasta u incident globalnih razmjera koji neminovno dovodi i do pada vlade. «Pljuska» je kazališni tekst, praizveden u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Tekst je za radio adaptiran i podijeljen u dva međusobno ovisna dijela.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

13,15 – 13,55, HR I
RADIO IGRA ZA DJECU

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: „ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA“ – II. dio

Dramatizacija: Ljubo Pauzin

Skladatelj: Dinko Appelt

Režija: Biserka Vučković

U nastavku – peti, šesti i sedmi dan putovanja hrabrog, malog šegrta. (Prvi dio prepričan, na početku emisije, glasom dramatizatora Ljube Pauzina). Priča u ovom dijelu postaje trilerski napeta. Hlapić i Gita slučajno saznaju za plan crnog čovjeka. Hlapić odlučuje o tome obavijestiti dječaka Marka i njegovu mamu. Gita se ne želi odvojiti od Hlapića. U mrklini noći djeca kreću u svoj hrabri pothvat.

Scene drugog dijela “Zgoda” su filmski realistične, a “nose” ih mali glumci, djeca Stjepan Martinović-Mikić i Maja Rožman. U ulozi majstora Mrkonje koji će napokon pokazati svoje dobro i nježno lice: Vanja Drach, majstorica: Dubravka Miletić, a naratorica – Marina Nemet.

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

PONEDJELJAK, 24. siječnja

09,30 – 09,55, HR III

RADIO ROMAN

GORDAN NUHANOVIĆ: „VJEROJATNO ZAUVIJEK“ (premijera od pon. do petka, 28. 01.)

Dramatizacija: Dubravko Torjanac

Režija: Dejan Šorak

Vjerojatno zauvijek novi roman uspješnog mlađeg autora Gordana Nuhanovića – prividno je neambiciozna proza o muškom svijetu u srednjim godinama i životnim emocijsko-duhovnim dvojbama koje ih logično pritom pojačano salijeću. U osnovi, autorov je roman obiteljski roman, reklo bi se, o muškoj “meno-pauzi”, problemima braka i djece, poljuljane emocije i zadnjih izvanbračnih avantura, ali je autor pritom profinjeni ironizator vlastitih izgubljenih likova i njihovih groteskno-farsičnih lutanja u želji za namicanjem aure mladosti, koja dakako polako a neizbježno prolazi.

UREDNIK: BRANKO MALEŠ

18,00 – 19,00, HR III

RADIO IGRA

SEAMI: „STABLO U POSUDI“

Prijevod: Vladimir Devide

Režija: Zvonimir Bajsić

UREDNIK: HRVOJE IVANKOVIĆ

UTORAK, 25. siječnja

18,00 – 19,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

ARIS ANGELIS: „DVA DEZERTERA“ (premijera)

U Zagrebu već više od 60 godina žive dva pilota, nekadašnji kolege i članovi iste posade njemačkog ratnog bombardera Milivoj Boroša i Marko Zeljak. Bivši kolege i prijatelji ne razgovaraju niti žele vidjeti jedan drugog punih 60 godina, još od onog proljetnog dana u ožujku 1942. godine. Tad se zbio događaj koji je promijenio njihovu životnu sudbinu. Milivoj Boroš i Marko Zeljak bili su u zračnim snagama Kraljevine Jugoslavije krajem 30.-tih godina. Kada je Njemačka napala Jugoslaviju i Kraljevina kapitulirala nakon 12 dana, obojica su demobilizirana i poslani kućama u Hrvatsku. No kod kuće ih je već čekao poziv za novu vojsku NDH-a. Ali kako NDH nije imala avijaciju ni svojih aviona obojica su poslana u Njemačku na izobrazbu i uskoro su postali dio moćne njemačke avijacije Luftvaffe. Poslani su na Istočni front. Za vrijeme jednog od borbenih zadataka, bombardiranja 300km od Moskve, pri povratku u bazu, promijenili su kurs, preletjeli na rusku stranu i predali se Rusima.

Milivoj Boroša dobrovoljno, Marko Zeljak protiv svoje volje. I obojica završili u sovjetskom zatvoru Lubjanki. Od onda ne razgovaraju.

Imaju po 90 godina svaki, jedan je u domu bolestan i poluslijep, drugi živi sa ženom Ruskinjom u svom stanu.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30, HR III

JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S MAROM BRATOŠ

U ovom izdanju Jednočinke razgovarat ćemo o kazališnoj fotografiji, a neposredan povod je izložba naše gošće Mare Bratoš, S ruba scene/ZKM, postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

22,40 – 23,25, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NADA ZORIČIĆ: „IGRAČI“

Režija: Stephanie Jamnicky

U malom dalmatinskom mjestu dogodilo se umorstvo. Pri tome je odsječena glava suprugu fatalne malogradske ljepotice. Osumnjičeni su gotovo svi muškarci, a tko je ubojica saznat će slušajući ovu radio napeticu u režiji Stephanie Jamnicki.

UREDNICA: KATJA ŠIMUNIĆ

SRIJEDA, 26. siječnja

13,30 – 14,30, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA BISERKA IPŠA

Biserka Ipša svestrana je glumica koja je uspjela izbjeći svrstavanje u određeni “fah”. Prve je značajnije uloge ostvarila tijekom 70-ih godina, da bi u 80-ima zabljesnula u mnogobrojnim predstavama njezina matičnog kazališta, Dramskog kazališta Gavella. Tada osvaja i mnogobrojne nagrade i priznanja, nakon čega slijedi zatišje koje traje do kraja 90-ih i početka novog tisućljeća, kada ponovno ostvaruje niz zapaženih uloga, no redom izvan “Gavelle” (u Glumačkoj družini “Histrion”, Zagrebačkom kazalištu mladih, na Dubrovačkim ljetnim igrama).

KOORDINATOR: HRVOJE IVANKOVIĆ

18,00 – 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

HERBERT GOERGE WELLS: „VRATA U ZIDU“

Dramatizacija: Suzana Leček

Režija: Dragutin Klobučar

U radio-igri koja je nastala po motivima istoimenog djela H. G. Wellsa, slijedimo neobičan život junaka čije su sudbonosne trenutke prethodili susreti sa tajanstvenim vratima pored kojih je prolazio, a koje nije otvarao, premda su čekala da ih otvori. Iza tih vratiju nalazio se svijet iz sna njegovih djetinjih doživljaja raja i blaženstva. Jednom, i samo jednom, taj raj se otvorio pred njim, a on je trebao, da bi se vratio u njega, otvarati vrata u zidu. Gonjen zemaljskim pobudama i hitnjama, on ta vrata nije više nikada dosegnuo, ni otvorio, premda su bila cijelog njegovog života, njegova jedina čežnja.

UREDNICA: NADA ZORIČIĆ

***

ETNOFANTASTIKA:

„VILINSKO IGRANJE“ (premijera)

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić

Režija: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK, 27. siječnja

18,00 – 19,00, HR III

RADIO DRAMA

FJODOR MIHAJLOVIČ DOSTOJEVSKI: „BIJEDNI LJUDI“ (premijera)

Prijevod: Iso Velikanović

Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj

Režija: Darko Tralić

Prvi roman velikog književnika iz 1846. koji ga je odmah lansirao u birane književne krugove. Strukturiran kao prepiska između dvoje ljudi, mlade i nesretne djevojke i njezina daljnjeg rođaka, malog činovnika, osim što je duboko i precizno dao sliku tadašnjeg ruskog društva, tj. njegovih građanskih slojeva, rastvara temu solidarnosti i duboke empatije čovjeka stradalnika za drugog istog takvog. Dramatizacija urednice Lade Martinac Kralj pokušala je izritmizirati velike epistolarne pasuse s kratkim dijaloškim scenama koje su rekonstruirane iz vremenskih procijepa između pisama, pa je uz dva glavna junaka uvela u takve scene i sporedna lica koja se u ovom kraćem romanu spominju. Upravo je ovakav postupak vrlo osjetljiv i zahtjevan, a za nas jedini moguć, i njim se osjetljiva proza pretvara u dramsko i radiofonsko tkanje.

Doajen dramskog programa Darko Tralić, ovogodišnji dobitnik nagrade Udruženja dramskih umjetnika, glavne uloge je dodijelio Vandi Winter i Mladenu Vasariju.

UREDNICA: LADA MARTINAC-KRALJ

/foto: Andrew Morrell/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI