Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2008/09: ZKL

Sezona 2008/09: ZKL

Lektira, lektira, lektira - repertoarni je moto Zagrebačkog kazališta lutaka, koje je za realizaciju ove sezone, uz tri veterana angažiralo i jednu mlađu damu.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo vam najave premijernih naslova u sezoni 2008/2009. onako kako ih je oglasilo Zagrebačko kazalište lutaka.

Miro Gavran | Carlo Collodi: Pinokio, režija: Georgij Paro

Jednom davno živio... «Kralj!», reći će odmah mali čitatelji, ali ne djeco, u krivu ste. Jednom davno, živio komad drva... Tako počinje bajkovita pripovijest Carla Collodija, koja je u međuvremenu već prešla u legendu. Premda se Collodi služio motivima koji su poznati iz bajki, u priči o lutku koji želi postati pravi dječak, vile i druge natprirodne pojave suprotstavljene su krutom i katkad okrutnom stvarnom svijetu, a pouzdavanje u čudesa (kao što je stablo koje umnogostručuje zakopani novac, zvjezdana slava na pozornici ili zemlja u kojoj užitak dolazi bez obveza) uvijek ostavlja lutka razočaranog, prevarenog i još dalje od cilja no što je bio. Njegov je cilj jedina prava čarolija - pretvorba iz lijepo oblikovanog drveta u dječaka od krvi i mesa. Premda je u pustolovinu krenuo tragajući za slatkim užicima, lutka će na kraju do cilja dovesti gorko iskustvo. Naučit će da se prava čuda događaju, ali da nagrada nikada ne pada s neba...
Namijenjeno djeci od 5 - 10 godina

Vid Balog: Svarožić, režija: Krešimir Dolenčić

Slavenski mitološki ciklus o rođenju Svarožića, njegovim ljubavima i neprijateljima te pobjedi nam mrakom, redatelj Krešimir Dolenčić će pretočiti u raskošnu glazbeno - scensku igru. Osnovna je namjera istrgnuti iz zaborava mitološke likove poput Svarožića, Morane, Velesa i Mare, njihove strašne bitke, veličanstvene pobjede i mučne poraze. Budući da je slavenska mitologija poznata tek u fragmentima, a dječja ju publika uopće ne poznaje, cilj nam je pokazati na koji su način ti božanski likovi preživjeli stoljeća krijući se u narodnim običajima. Kružno kretanje godine, u kojoj jesen uvijek smjenjuje ljeto, a zimu uvijek topi proljeće, od pamtivijeka se obilježavalo obredima: od koleda koje dozivaju živost i svjetlo u srce zime do ivanjskih krijesova koji obilježavaju vrhunac moći prirode. Hrvatski su običaji specifični i po tome što se u njima staroslavenska božanstva miješaju s kršćanskim svecima, pa živopisnu ratarsku godinu, od sijanja do žetve, berbe i kolinja, prate sveci zaštitnici, ali se iza njihovih lica naziru sjenovita, već gotovo posve izblijedjela obličja starijih i mračnijih bogova, koja ćemo pokušati spasiti iz magle povijesti.
Namijenjeno djeci od 5 - 10 godina

Branko Ćopić: Ježeva kućica, režija: Boško Violić

Priča u stihu o Ježurki Ježu oduševljavala je desetljećima naraštaje djece, a ove sezone vraća se i na pozornicu ZKL-a nakon 1984. godine. Životinjski likovi savršeno su prikladni lutkarskom glumištu jer ih mali ih gledatelji doživljavaju kao naravno otjelovljenje. Lijin poziv Ježurki na večeru i njegovo odbijanje da svoj skromni dom zamijeni njenim raskošnim staništem (unatoč ruganju Mede, Vuka i Lije) jasna je i jednostavna poruka kako valja voljeti svojom dom ma što o njemu drugi mislili. Domoljublje nikada nije prerano učiti i osjetiti!
Namijenjeno djeci od 3 - 10 godina

J. M. Barrie: Petar Pan, režija: Aida Bukvić

Djeca su prvi put upoznala Petra Pana upravo na kazališnoj pozornici. Škotski pisac J. M. Barrie prvo je napisao dramu, koja je premijerno izvedena 1904., a onda ju, potaknut velikim uspjehom kod gledatelja, pretvorio u roman, objavljen 1911. Poslije tog romana, naslovljenog Peter i Wendy, objavio je i nastavak, a tijekom idućeg je stoljeća nastalo više djela nadahnutih likom dječaka koji odbija odrasti: od romana i pjesama do filmova i predstava. «Sva djeca, osim jednog, odrastu», uvodna je rečenica romana. Želja za vječnim djetinjstvom veoma se često doživljava kao romantičan iskaz čežnje za dječjom nevinošću, svježinom percepcije i bezbrižnošću. Međutim, Petar Pan, koji može sve što bi svako dijete moglo poželjeti - letjeti, razgovarati s vilama i sirenama, tući se s gusarima - čezne za majkom i toplom svakodnevicom obiteljskog doma, koja je djeci zamorna i dosadna. Petar, ipak, nije običan dječak i iza njegova dječjeg lica naziremo mnogo mračniji smijeh grčkog Pana, pa ova složena priča u sebi spaja romantični bijeg u zemlju snova i tragediju dječaka zarobljenog negdje između neba i zemlje.
Namijenjeno djeci od 3 - 10 godina

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI