Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV-pregled [3. – 9.1.2011.]

Tjedni TV-pregled [3. – 9.1.2011.]

U kazališno-televizijskoj ponudi tjedna nude vam se: mala povijest operete, 'od novaca do žena', lik i djelo Jeana Geneta te ono babilonskog kralja Baltazara u interpretaciji Georga F.Händela.
Share on facebook
Share on twitter

Mala povijest operete, od novaca do žena
Ponedjeljak/03.01./22:35/ARTE
Nedjelja/09.01./06:00/ ARTE

Drugi nastavak dokumentarnog filma o povijesti operete, žanra koji postoji već 150 godina.  U 19.stoljeću prijestolnica operete bio je Pariz, dok su početkom 20. stoljeća to bili Beč i Berlin. Opereta se razvija od sredine 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji. U ovom nastavku pogledajte dio povijesti operete od završetka 1.svjetskog rata do danas. Neke od  poznatih opereta koje su nastale u tom razdoblju su 'Kneginja čardaša' Emericha Kálmána, 'Viktorija i njezin kavalir' Paula Abrahama. Bit će prikazana i djela koja je inspirirao operetni žanr kao npr. 'Opera za tri groša' Bertolta Brechta.

Jean Genet
Petak/07.01./05:00/ ARTE

Repriza dokumentarnog filma o kontroverznom francuskom piscu Jeanu Genetu, koji je rođen 19.12.1910 kao sin prostitutke i ubrzo dan na posvajanje. Često mijenja udomiteljske obitelji, krade i upada u razne neprilike zbog kojih završava u popravnom domu, odakle izlazi s 18 godina. Film je sniman na autentičnim lokacijama Genetovih lutanja u Rimu, Marrakechu, Parizu, Saint-Brieucu,  New Yorku, u hotelskim sobama i zatvorskim ćelijama. Nakon povratka u Pariz ponovno završava u zatvoru gdje se počinje baviti pisanjem i upoznaje Jeana Cocteaua koji je oduševljen njegovim djelima. Genet, koji je otvoreno priznao svoju homoseksualnost, pisao je pjesame, romane, drame i eseje, a svoj buran život okončao je 1986.godine u hotelskoj sobi u Parizu gdje je umro od raka.

Opera box
Subota/08.01./15:25/HRT 1

Baltazar
Nedjelja/09.01./09:40/ARTE

Snimka glazbeno-scenskog dijela Georga F.Händela s 60. kazališnog festivala u Aix-en-Provenceu. 'Baltazar' je originalno oratorij, no postavljen je na scenu u obliku opere u tri čina, i to u režiji Christofa Nela. Glavni junak opere je babilonski kralj Baltazar koji je uvrijedio izraelskoga Boga te mu je predviđena smrt u boju s Perzijancima. Centralni element na pozornici  je oko 15 metara širok i oko 7 metara visok  pokretni stroj.
Kenneth Tarver pjeva naslovnu ulogu, dok je ova raskošna predstva nastala u koprodukciji  kazališnog festivala u Aix-en-Provenceu i 'Staatsoper Unter den Linden' iz Berlina. Operom ravna  maestro René Jacobs.

/naslovna: Profound Whatever/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE