Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tito Strozzi – Dolenčiću

Tito Strozzi – Dolenčiću

Nagrada za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom HNK-u u protekloj sezoni bit će uručena na dan Drame HNK, 24. studenog.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališni odbor HNK-a u Zagrebu u sastavu: Viktor Žmegač (predsjednik), Ivka Dabetić, Krešimir Nemec, Zdenka Weber, Maja Đurinović i Tonko Ninić na sjednici održanoj 15. studenoga 2010. godine donio je jednoglasnu odluku kojom se Nagrada Tito Strozzi za 2010. godinu dodjeljuje Krešimiru Dolenčiću za režiju predstave Građanin plemić J. B. P.Molièrea-J.B.Lullyja, premijerno izvedene 20. studenoga 2009.

Kako stoji u obrazloženju:

Iz plodne prošlogodišnje produkcije Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prosudbeno povjerenstvo za dodjelu nagrade Tito Strozzi donijelo je jednoglasno odluku da se nagrada dodijeli uprizorenju Molièreove komedije Građanin plemić, tj. redatelju Krešimiru Dolenčiću. Neobično vještim, inspiriranim spojem kazališne tradicije i duha suvremenog ludičkog teatra Dolenčić je u izrazito ansamblskoj koncepciji stvorio inscenaciju koja bi mogla poslužiti na čast svim velikim kazališnim sredinama. Predstava je uspjela današnjem gledatelju približiti svijet baroka i klasicizma na način koji duhovito poentirao univerzalne i danas aktualne elemente. Kloneći se već otrcanih ekscentričnosti režijskog teatra, redatelj je znao ostati u granicama prepoznatljivosti, a ipak svakim domišljajem pokazati očaravajući snagu moderne invencije. Njegovu je zamisao sa zadivljujućim poletom prihvatio cijeli ansambl, govorni i glazbeni podjednako. Ostvareno je toliko sjajnih glumačkih i glazbeničkih kreacija te tolika perfektna uigranost, od glavnih do takozvanih sporednih uloga, da je cijela predstava istinska svečanost igre, plesa, zvuka, boja i kostima. Da propozicije nagrade to omogućuju, trebalo bi sve sudionike uprizorenja pohvaliti poimence. Dolenčić i cijeli njegov ansambl dočarali su nam magiju teatra na nezaboravan način.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE