Search
Close this search box.

Prevaranti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jubilarna, 60. komedja iz pera Fadila Hadžića, bavi se - kako joj i naslov kaže - prevarantima i prevarama.
autorski tim funkcija
Fadil Hadžićtekst
Georgij Paroredatelj
Davor Roccoskladatelj
Dinka Jeričevićscenograf

Filmski redatelj i scenarist, putopisac, novinar i feljtonist, dramski pisac, ali prvenstveno komediograf, Fadil Hadžić rođen je 23. travnja 1922. godine u Bileći u Bosni i Hercegovini.

Iako je studirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesionalnu karijeru zaočeo je kao novinar, da bi potom postao urednik časopisa Kerempuh, Vjesnik u srijedu, Telegram i drugih.

Bio je pokretač i umjetnički rukovoditelj kazališta Jazavac, kasnije preimenovanog u Kerempuh, za koje je gotovo u cijelosti vezano njegovo kazališno djelovanje, iako je bio i ravnatelj Komedije, ali i intendant HNK u Zagrebu.

Jedan je od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanog filma, i filmskog festivala u Puli, a od njegova bogatog filmskog opusa kritika jednoglasno najboljim proglašava film Novinar iz 1979. godine.

Za kazalište je napisao 60 komedija, od kojih je veliki broj praizveden upravo u Kerempuhu, pa je tako i s ovom, nažalost njegovom poslijednjom.

Glavni lik 'Prevaranata' čovjek je s lažnom biografijom, a kojeg ucjenjuje još iskusniji varalica, izvjesni  gospodin Jušak. U nizu komičnih zapleta, u prevarantske igre ovog dvojca upadaju i brojni drugi likovi, jer je - kako kaže službena najava: uzrečica “prilika čini lopova” našem narodu prirasla za srce.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE