Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled br.45/2010

Tjedni TV pregled br.45/2010

Saznajte kako je izgledao L.N.Tolstoj na filmu, kako glume osnovnoškolci iz Sesveta, kako je talijanski nobelovac Dario Fo proveo djetinjstvo, kako je koreografkinja Keely Garfield doživjela pad Twinsa, kakav je odnos između kaligrafije i plesa, i kakva je filmska adaptacija Shakespearovog Sna Ivanjske noći.
Share on facebook
Share on twitter

Tolstoj na filmu
Ponedjeljak/08.11./21:55/ ARTE
Petak/12.11./05:00/ ARTE

Do sada javno nikad prikazane, i više od 100 godinea stare, filmske snimke Lava Nikolajeviča Tolstoja, pronašli su igrom slučaja ruski filmski arhivisti. Riječ je o celuloidnoju vrpci  na kojoj je snimljen Tolstoj i njegovo razmišljanje o komadu koji bi želio napisati za filmsko platno. Film donosi komentare iz njegovih dnevnika, pisama,  bilješki, te arhivske snimke očevidaca. U filmu će biti prikazani djelovi još  nedovršenog filma o susretima između L.N. Tolstoja i A.P.Čehova. Podsjetimo, Tolstoj je pisac  romana 'Ana Karenjina', 'Rat i mir', 'Uskrsnuće'... a  živio je u Rusiji od 1828. do 1910.

Dramska skupina u školi
Četrvrtak/11.11./08:50/14:15/ HRT 2

Učenici osnovne škole Sesvete ispričat će što ih sve privlači u dramsku grupu. Koji likovi su im najsmiješniji a koje likove im je najteže odglumiti. Odgovorit će na pitanje je li za glumu potrebna mašta i podijeliti iskustvo iz školskih predstava u kojima su nastupali.

Dario Fo, pisac drugih strana
Četvrtak/11.11./ 05:00/ ARTE

Dario Fo (24.03.1926) je talijanski dramski pisac, kazališni redatelj, glumac i skladatelj te dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997.godine. Dokumentarni film prati pisca  na obali talijanskog jezera  Lago di Maggiore, mjesta gdje je proveo djetinjstvo, pokazuje istočnu obalu tog jezera  koja izgleda potpuno drugačije od  švicarske zapadne strane jezera. Daria Foa smatraju začetnikom nezavisne kazališne scene i posljednjim piscem commedie dell'arte, u dokumentarnom filmu  izražava sumnju u to je li on baš trebao dobiti Nobelovu nagradu za književnost.  Pisac se prisjeća djetinstva , djeda, trgovca mješovitom robom, te općeg raspoloženja  30-ih godina prošloga stoljeća u toj  talijansko-švicarskoj regiji, uz svoj oštar smisao za humor.

American Dance: Disturbulance 9/11
Petak/11.11./ 10:15/ ARTE

Repriza plesnog filma redatelja Marcusa Behrensa te koreografkinje i plesačice Keely Garfield, koja u filmu i sama pleše. Film se temelji na dvije autobiografske koreografije Keely Garfield i prikazuje dvije ljubavne priče koje se događaju u New Yorku u isto vrijeme – jedan par se prisjeća sentimentalne ljubavi, dok su nade drugog para razorene padom WTC-a 09.11.2001. Film je sniman 2005. na lokacijama u Brooklynu, Queensu i Manhattanu.
Koreografkinja Keely Garfield, rođena je u Engleskoj i već 20 godina živi u New Yorku, a u svojim predstavama kombinira crni humor i suvremeni ples. Za vrijeme napada na Twinse stajala je na ulici sa svojom malodobnom kćeri i sama se iznenadila kada se prvi avion zabio u neboder.

Opera box
Subota/13.11./11:23/ HRT 1

Tanztheater Nürnberg: U oku  kaligrafa
Nedjelja/14.11./11:35/ ARTE

Plesni film nastao iz  snimki predstave 'U oku kaligrafa'  u izvedbi ansambla 'Tantztheatera' iz Nürnberga, i  koreografiji Daniela Kurza. Ideja za nastanak koreografije bilo je govor tijela umjetnika dok ispisuje kaligrafske znakove. Plesači koreografiju izvode na plesnom podu  na koji su projecirane slike  ispisivanja kaligrafskih znakova, a sve to uz tradicionalnu azijsku glazbu; ples, riječi i geste dio su rituala koji čini kaligrafiju. Tradicionalna glazba ima svoj smisao uz ples i kaligrafiju, u nekim djelovima koreografije izvode je plesači i plesačice uživo na originalnim instrumentima.

San Ivanjske noći
Nedjelja/14.11./01:00/ HRT 1

Poznata ekranizacija Shakespearove komedije 'San Ivanjske noći'.  Radnja filma se događa u Toscani  krajem 19.stoljeća, događaji u  filmu  vrlo se vjerno drže Shakespearovog  teksta. Za vrijeme priprema raskošnog vjenčanja vojvode Tezeja, otac želi nagovoriti Hermiju, koja zapravo voli Lisandra da se uda za Demetrija, kojeg  voli Helena, njezina prijateljica. Hermija i Lisandar pobjegnu u šumu pod okriljem noći, za njima kreću Helena i Demetrije. U šumi vilinski kralj Oberon i kraljica Titanija također imaju ljubavne probleme, tu je još i pomagač vilinskog kralja Puk s ljubavnim napitkom s kojim izazove pomutnju, te amaterska glumačka družina koja uvježbava predstavu 'Piram i Tizba' za svadbenu svečanost od vojvode. Scenarist i redatelj je Michael Hoffman, dok u filmu igraju Kevin Kline, Michelle Pfeiffer, Rupert Everett, Calista Flockhart...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI