Search
Close this search box.

Macbeth (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Škotski komad u opernom formatu. I dalje nije uputno imenovati Onog-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti.
izvođači uloge
Mate AkrapMedico

Petar Selem u splitskom HNK postavlja Verdijevu operu skladanu prema jednoj od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija. Selem je režirao u svim hrvatskim nacionalnim kazalištima, kao i u nekim svjetski poznatim kazalištima kao što je Boljšoj teatar.

Macbeth je bio deseta Verdijeva opera i prva od tri Shakespeare adaptacija koje će Verdi kasnije napraviti. Osim Macbetha, Verdi je kao predložak iskoristio Othella za istoimenu operu i Vesele žene Windsorske za Falstaffa.

Postoje dvije verzije ove Verdijeve opere. Macbeth je premijerno izveden 1847. godine i odmah doživio veliki uspjeh. Druga, revidirana verzija, izvedena je 1865. godine u Parizu ali bez velikog odjeka – nakon premijere izvedena je još samo 13 puta. Usprkos pariškom fijasku, danas se najčešće postavlja upravo druga verzija.

Verdi je Macbetha skladao po libretu Francesca Marie Piave, koji se temeljio na proznom prijevodu Carla Rusconija, objavljenom u Torinu 1838. Shakespearov original do Verdija je dospio tek nakon praizvedbe na sceni firentinskog Teatro della Pergola, 14. ožujka 1847., pa je gotovo 20 godina kasnije, za novu parišku produkciju, revidirao cijelo djelo.

Verdijev Macbeth vjerno slijedi izvornik, uz nekoliko zanimljivih izmjena: tri vještice iz drame u operi zamjenjuje veliki ženski vještičji zbor; zadnji čin započinje okupljanjem izbjeglica na engleskoj granici, a završva zborom velmoža koji slave pobjedu nad tiraninom.

Ako kojim slučajem ne znate zašto nije pametno na glas izgovoriti ime glavnog junaka ove Shakespeareove tragedije, brzo se informirajte ovdje.  I nemojte reći da vas nismo upozorili…

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE