Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [5.-11.11.]

Radio pregled tjedna [5.-11.11.]

Dvije ostarjele učiteljice se prisjećaju bolje prošlosti, jedan detektiv umjesto ukradenog novca pronalazi ukradeni mramor, emigranti s početka prošlog stoljeća pronalaze novi život u novom svijetu, a dvojica prijatelja od besmislenog nesporazuma stižu do smrtne zavade... sve to u Dramskom programu HR-a.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   5.studenoga

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

JANKO POLIĆ KAMOV: “TRAGEDIJA MOZGOVA”
Režija: Jasna Mesarić

Izbor iz emisije Radio-scena

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO-ATELJE

LAURA FOOT NEWTON: „BEBA TSHEPANG“
Prijevod: Sabine Marić
Režija: Vedrana Vrhovnik

Lara Foot Newton jedna je od vodećih južnoafričkih dramatičarki i redateljica srednje/mlađe generacije, nagrađivana na mnogim festivalima. Kazališni je rad započela u The Market Theatru  u Johannesburgu, kazalištu koje je osamdesetih godina postalo svjetski poznato zahvaljujući aktivističkoj propulzivnosti i repertoaru koji je odražavao snažnu kritiku aparthejda. Beba Tshepang inspirirana je istinitom pričom o silovanju devetomjesečne bebe, no odražava golemi i aktualni problem Južnoafričke Republike, zemlje u kojoj se silovanja djece, dijelom i zbog primitivnih vjerovanja, dešavaju u zastrašujuće velikom broju. Beba Tshepang je nastala pod mentorstvom Sir Petera Halla, a kratki film And There in the Dust koji je Foot Newton snimila na temelju drame osvojio je šest međunarodnih nagrada.

Urednica: Tajana Gašparović

22,00 – 22,30 HR, III program
ARS ACUSTICA
Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

FRANO ĐUROVIĆ: „KOBILISENADO“ (premijera)

SUBOTA,   6.studenoga

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOJANOM MUNJINOM

O kazališnim festivalima i kazališnom životu na prostoru bivše Jugoslavije razgovaramo s jednim od najboljih poznavatelja kazališne situacije u našoj regiji, kazališnim kritičarom Bojanom Munjinom.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

NIKOLA ŠOP: “NASUKANI”
Dramatizacija: Mate Matišić
Režija: Dražen Ferenčina

Proza Nikole Šopa “Nasukani” pripada zbirci neobjavljenih rukopisa “Znamenja i sluh” nastala 60-tih godina 20.stoljeća i pripada II fazi piščeva stvaralaštva koju karakterizira otklon od realističkih motiva. To je jedna vrsta poetske travestije s impersonalnim likovima koja slika odnos čovjeka prema društvenoj stvarnosti u kojoj neki (većina) imaju raznovrsne obrazine da bi lakše ili bolje preživjeli, a neki (manjina) ne pristaju na licemjernost, pripuzništvo ili nešto treće što obrazine nose i simboliziraju. Poetski, fantastični, onirički elementi dio su stilskog postupka po kojima je Šop prepoznatljiv i poseban u hrvatskoj suvremenoj književnosti.
Igraju: Goran Grgić, Vesna Tominac, Ksenija Ugrina, Nenad Cvetko, Žarko Savić, Vlatko Dulić i drugi.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  7.studenoga

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

HANS CHRISTIAN ANDERSEN:»PALČICA»
Režija: STEPHANIE JAMNICKY

Sićušno biće Andersenove bajke prolazi kroz teška životna iskušenja – oteto iz roditeljskog doma najprije je gurnuto na vodu velike bare, zatim u hladno podzemlje mišjeg svijeta, a onda u slobodu odlazi u ogromne visine nošeno lastavičjim krilima. Pri tome svi koje sretne Palčici prijete ženidbama protiv njezine volje! Doista mnogo teškoća i za one mnogo veće od nje. Ovu napetu priču, punu obrata, za radio je dramatizirao pisac Jakša Zlodre koji je svoj literarni nerv pokazao karakterizirajući lica oko Palčice kao smiješna, a ujedno opasna (ili dobrohotna) lica. Režije se prihvatila mlada redateljica Stephanie Jamnicky koja je okupila doista veliku glumačku ekipu – čak trinaest zagrebačkih glumaca koje kao Palčica «predvodi» Katarina Bistrović Darvaš. Davor Rocco je pak emisiju obogatio simpatičnim rep songovima, pa je tako «Palčica» dobila ruho tradicionalne, ali opet duhovite bajke o nagradama dobra  koje uvijek čekaju one strpljive i ponizne.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

IVAN BAUER: „DVE SUSEDICE S PEŠČENICE“ (premijera)
Režija: Petar Vujačić

Duda i Višnja, dvije prijateljice, obje učiteljice, obje Zagrepčanke s Peščenice u interpretaciji Biserke Ipše i Jelene Miholjević, prisjećaju se svojih najblistavijih trenutaka iz mladosti, a sekundira im muž jedne od njih, Lujček, u interpretaciji željka Duvnjaka. Izvanredno duhovita i šarmantna nova komedija iskusnoga i vrsnog radijskog autora Ivana Bauera ima neočekivan kraj. Kakav? Otkrijte u  ovoj komediografskoj poslastici u režiji Petra Vujačića, u nedjelju u redovitom terminu emisije Panoptikum.

Urednica: Katja Šimunić

PONEDJELJAK,   8.studenoga

9,30 – 9,55  HR, III program
RADIO-ROMAN (od ponedjeljka, 8. do petka, 12.11.)

TOMISLAV ZAJEC: “SOBA ZA RAZBIJANJE”
Adaptacija: Koraljka Meštrović
Režija: Jasna Mesarić

Prvi roman Tomislava Zajeca “Soba za razbijanje” s velikim zanimanjem primljen je i od čitalačke publike i od književnih stručnjaka. Osim aktualne i literarno atraktivne teme – “droga među mladima” koja se dila na prepoznatljivim zagrebačkim lokalitetima i miljeima, uspjehu knjige pridonio je i vrhunski književni izričaj.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

DAŠA DRNDIĆ: „TRI DANA U ŽIVOTU LUDWIGA JAKOBA FRITZA“ (premijera)
Režija: Ranka Mesarić

Nova radio drama Daše Drndić potresna je priča o vremenu s početka 20. stoljeća kada su veliki parobrodi iz Rijeke u Novi svijet i neizvjesni život odvodili na tisuće emigranata, uvjerenih da će u Americi pronaći spas od teškog života na starom kontinentu. Kroz kolaž osjećaja, iskaza, bizarnosti i slučajnih susreta, autorica fotografskom preciznošću zaustavlja trenutak biografskog loma mnoštva bezimenih ljudi, za kojima su danas ostali samo nejasni i magloviti tragovi.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  9.studenoga

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

DAVOR ROCCO: «SLUŠAM MORE»

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S BOJANOM MUNJINOM

O kazališnim festivalima i kazališnom životu na prostoru bivše Jugoslavije razgovaramo s jednim od najboljih poznavatelja kazališne situacije u našoj regiji, kazališnim kritičarom Bojanom Munjinom.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

EDGAR WALLACE: „TO SE ZOVE LJUBAV“
Prijevod: Damir Žugec
Dramatizacija: Nives Madunić-Barišić
Režija: Mislav Brečić

„To se zove ljubav“ je radio-napetica nastala dramatizacijom priče E. Wallaacea „Kradljivica mramora“. Wallaceov detektiv Reeder istražuje slučaj nestanka osobe koja je s računa svog šefa ukrala veliku svotu novca. No, tražeći kradljivca novca Reeder pronalazi kradljivicu mramora. Tko je kradljivica i što je učinila s ukradenim mramorom saznat ćete ako poslušate ovu uzbudljivu napeticu u režiji Mislava Brečića.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  10.studenoga

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE JAGODE KRALJ-NOVAK
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

VSEVOLOD MIHAJLOVIČ GARŠIN: “CRVENI CVIJETAK”
Prema prijevodu M.Petanjeka
Dramatizacija i režija: Petar Vujačić

***
ETNOFANTASTIKA:
“GREŠNE DUŠE”  (premijera)
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Ranka Mesarić

ČETVRTAK,   11.studenoga

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: „KAKO SU SE ZAVADILI IVAN IVANOVIČ I IVAN  NIKIFOROVIČ“
Prijevod: Roman Šovary
Dramatizacija: Nives Madunić Barišić
Režija: Stephanie Jamnicky

„Kako su se zavadili Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“ ili kako se od bezazlenog nesporazuma među prijateljima sigurno i brzo stigne do smrtne (i posmrtne) zavade među tim istim ljudima, sad zauvijek neprijateljima. Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove duhovite i lucidne pripovijetke, a posebice u dramaturškom mehanizmu koji početni motiv širi do teme koja sve natkriljuje i koja nas humorom podsjeća na sličnost brojnih životnih situacija. Pripovijetku je u dramski oblik sročila dramaturginja i spisateljica Nives Madunić Barišić, a režiju potpisuje Stephanie Jamnicky. U glavnim ulogama ne-prijatelja Žarko Potočnjak i Mladen Vasary.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

/naslovna/: lookseeseen

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI