Login za korisnike

Heloise Heloisi

Trideset i petu obljetnicu umjetničkog rada dubrovačka glumica Izmira Brautović slavi igrajući Heloizu.

***

zastor.jpg

Heloisina pisma Abelardu pripadaju najpoznatijim literarnim (premda nisu bila pisana s tom namjerom) ljubavnim izjavama uopće. Vrijeme kad su nastala smješta se negdje na početak 12. st., a tragična ljubavna priča započela je zabranjenom vezom između učitelja Abelarda i njegove maloljetne učenice Heloise, koja je završila tajnim vjenčanjem i rođenjem sina.

Ako vam to izgleda kao zaplet sapunice, čitajte dalje. Osvećujući se Abelardu za oskvrnuće njegove mlade štićenice, Heloisin skrbnik Fulbert (a neki misle da se možda radi i o tome da je Heloisa bila Fulbertovo vanbračno dijete) naredio je da Abelarda uškope, čime njemu nije preostalo ništa drugo nego da završi u samostanu, na što se odlučila i Heloisa.

Popriličan broj godina kasnije, Heloisa i Abelard obnavljaju svoju vezu kroz seriju pisama, nakon što je Abelard Heloisinom redu, koji je istjeran iz svog samostana, omogućio smeštaj u na drugom mjestu, oratoriju Paraclet. Prepiska počinje kao zahvala za novi dom u ime cijelog reda, ali nastavlja se u nizu filozofskih rasprava između bivšeg učitelja i učenice, kao i pismima intimnijeg sadržaja koje su razmjenjivali udaljeni supružnici.

Monodramom napravljenom po spomenutim pismima trideset i petu godišnjicu svog umjetničkog djelovanja slavi dubrovačka glumica Izmira Brautović, a predstavu režira Davor Mojaš.Odgovori