Naslovnica > PREDSTAVE > Drama o Mirjani i ovima oko nje

Drama o Mirjani i ovima oko nje

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon Beograda i Ljubljane, drama Ivora Martinića konačno i u Zagrebu!
autorski tim funkcija
Tanja Radinger Volarićasistent kostimografa
Ana Sikavicaasistent redatelja
Soulfingersautor glazbene obrade
Mirella Protegakostimograf
Dario Bulićskladatelj
Ana Martina Bakićscenograf
Ivana Knezscenograf
Anja Maksić Japundžićredatelj
Diana Meheikdramaturg
Ivor Martinićautor teksta
Rajko Pavlićkoreograf
Vesna Kolarecasistent oblikovatelj svjetla
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Alma PricaMirjana
Bojan NavojecLucio, Mirjanin i Jakovljev kolega
Branka CvitkovićVioleta, Mirjanina majka
Lana BarićGrozdana, Mirjanina prijateljica
Livio BadurinaSimon, Mirjanin bivši muž
Maja PosavecVeronika, Mirjanina kći
Marijana MikulićFani
Siniša PopovićJakov
Vanja MatujecAnkica, Jakovljeva žena

Drama o Mirjani i ovima oko nje praizvedena je u veljači ove godine u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Predstavu je režirala Iva Milošević. Niti mjesec dana kasnije Mirjana je premijerno izvedena u Mestnom gledališću ljubljanskom, u režiji Dušana Jovanovića, a o čemu smo vam još onda pisali ovdje.

Mirjana će u Hrvatskoj prvi put biti izvedena u zagrebačkom HNK, u režiji Anje Maksić Japundžić, pripadnice najmlađe generacije hrvatskih redatelja. Njezina je dosadašnja karijera bila usko vezana za Eurokaz na čijem se 22. izdanju predstavila projektom Lutkina kuća / Zmija mladoženja nastalim u Labu Teatra ITD. Njena predstava Njarabum nastala je kao koprodukcija Eurokaza i Muzeja suvremene umjetnosti.

Mirjanu je napisao Ivor Martinić, mladi dramski pisac koji je 2005. godine dobio nagradu Marin Držić za tekst Jednostavno: (nesretni). Za dramu Ovdje piše naslov drame o Anti dobio je nagradu Fabrique en Croatia društva REZ. U protekloj sezoni tekstovi su mu bili postavljeni u Bruxellesu, Londonu i Čileu. U ovoj kazališnoj sezoni još će jedan Martinićev tekst doživjeti zagrebačku premijeru – Moj sin samo malo sporije hoda bit će na repertoaru ZKM-a.

Kako i sam naslov predstave kaže, u središtu pozornosti je Mirjana. Okružena je ljudima koji doslovno i metaforički lebde oko nje. Gotovo nadrealnim dijalozima, izostavljanjem prostornih i vremenskih razgraničenja autor dočarava Mirjaninu otuđenost od ljudi koji ju okružuju. Mirjana ne razumije ni svoju kćer tinejđerku ni svoju majku. Ni s jednom od njih ne uspjeva nadvladati generacijski jaz. Osim toga, razapeta je između tri muškarca – dečka, bivšeg muža i šefa s kojim ljubuje. Ako je i imala velikih životnih očekivanja, sad ih više nema. Na kraju dana naprosto zapali cigaretu i živi.

Dramu o Mirjani i ovima oko nje u cijelosti možete pročitati na portalu hrvatskih dramskih tekstova, Drame.hr, odnosno ovdje.

Ovdje piše naslov drame o Anti

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE