Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > National Theatre u nove radne pobjede

National Theatre u nove radne pobjede

NT objavio je novu sezonu, planove za renovaciju i statistike o broju prodanih ulaznica u protekloj sezoni. Razloga za slavlje imaju puno.
Share on facebook
Share on twitter

Dok se domaći kazalištarci bave recesijom i smanjenim dotacijama, londonski National Theatre planira renovaciju zgrade koja će ih koštati čak 70 miljuna funti. No, sudeći po prošloj sezoni, u kojoj su prodali čak 50 posto ulaznica više nego sezonu prije, investicija će se brzo isplatiti. Prošlosezonskom je uspjehu sigurno pridonio transfer hit predstave War Horse na West End, ali isto tako i činjenica da su broj izvedbi u vlastitim dvoranama povećali, odlučivši uobičajenom šestodnevnom radnom tjednu dodati i nedjelju. Tako je sad NT za publiku otvoren svih sedam dana u tjednu, što je za londonsku publiku, gdje su sva kazališta inače nedjeljom zatvorena, sigurno dobrodošla inovacija.

Tri je dvorane u zgradi na South Banku plus New London Theatre na West Endu gdje igra 'War Horse' posjetilo 1.2 miljuna gledatelja, što čini gotovo trećinu ukupnog broja gledatelja kazališnih predstava u Londonu uopće, a National planira nakon renovacija taj broj još povećati.

Zanimljivo je i da se omjer prihoda od državnih subvencija te prodanih ulaznica okrenuo u koristi prodanih ulaznica – od 1980., kad je država financirala 60 posto, preko 2000. gdje je to smanjeno na 50, NT je došao do situacije gdje državne subvencije potpomažu kazalište s udjelom od otprilike 30 posto, stoga i ne čudi da Nicholas Hytner novac za renovaciju zgrade većinom planira skupiti iz privatnih izvora, dok od lutrije i sličnih subvencija računaju na oko 20 miljuna.

Planovi za renovaciju uključuju: uvođenje više zelenila u betonski kompleks, tj. park na gornjoj terasi, dodatak zgradi na južnoj strani gdje bi bile smještene radionice, koje pritom planiraju otvoriti pogledu posjetitelja – zgrada bi trebala imati potpuno ostakleno pročelje kao i pješački prolaz kroz backstage i spomenute radionice, novi edukacijski centar kroz čije bi aktivnosti trebalo proći oko 50 tisuća ljudi godišnje, a obnovljena će, s povećanim brojem sjedišta, biti i najmanja dvorana NT-a, Cottesloe.

Renovaciju ove jeseni još treba odobriti vijeće općine Lambeth, a računa se da bi radovi mogli započeti 2012., s prvim dovršenjima 2013.

U međuvremenu, NT je ponudio svoju novu sezonu, koja uključuje 'Višnjik' sa Zoe Wanamaker i u režiji Howarda Daviesa, koji su nedavno surađivali na uspješnoj West End produkciji 'All May Sons'. Ben Power i Mike Bartlett adaptirali su Ibsenova 'Cesara i Galilejca', koji će u režiji Jonathana Kenta doživjeti svoju britansku praizvedbu, a Bijan Sheibani režira Weskerovu 'Kuhinju'. Sve navedene predstave dio su zajedničkog projekta NT-a i Travelexa, što znači da ulaznice za predstavu koštaju samo 10 funti, a za ostatak sezone NT planira još 'Komediju zabuna' u režiji Dominica Cookea, umjetničkog ravnatelja Royal Courta, te Goldonijevog 'Slugu dvaju gospodara', dok se za 'War Horse' planiraju premijere u Torontu i na Broadwayu, kao i američka te internacionalna turneja.

Na svu sreću, za neka je kazališta recesija nepoznat pojam.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI