Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Upoznajte Drame.hr

Upoznajte Drame.hr

Portal posvećen domaćem dramskom pismu poziva nas predstavljanje koje će se održati 30.09. u 12 h.
Share on facebook
Share on twitter

Drame.hr novi je portal posvećen suvremenoj domaćoj drami, koji je s radom započeo početkom ove godine, a zamišljen je kao projekt koji na jednom mjestu okuplja drame domaćih autora, kako bi ih time učinio dostupnima javnosti, te potaknuo njihovo postavljanje, čitanje i korištenje.

Javno predstavljanje portala odvit će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u četvrtak, 30.09. u 12 h, a na predstavljanju će govoriti urednici Lana Šarić, Ivor Martinić, Maja Sviben i Jasna Žmak ( koja uz Gorana Ferčeca predstavlja dramaturški kolektiv) te Mirta Puhlovski Šverko, producentica.

Razloga zbog kojih je pokrenut portal ima više: u Hrvatskoj trenutno ne postoji jedinstvena platforma koja bi služila promoviranju i afirmaciji suvremenih dramskih tekstova, te je komunikacija između autora i zainteresiranih potencijalnih producenata njihovih radova (kazališnih institucija, grupa ili pojedinaca) otežana i nedovoljno usustavljena. Tome svjedoči i činjenica da se na hrvatskim scenama postavlja relativno mali broj domaćih dramskih tekstova, a kad se i pojave, među njima veliki postotak zauzimaju klasici. Rijetka su kazališta koja raspisuju natječaj za nove dramske tekstove, a istovremeno, procvat dramskog pisma u posljednjih nekoliko godina, čiji istaknuti predstavnici su pripadnici mlađe generacije hrvatskih autora poput Ivane Sajko, Ivana Vidića, Tomislava Zajeca, Tene Štivičić, Nine Mitrović i Dore Delbianco, pokazuje da interes za pisanjem dramskih tekstova itekako postoji. Ostvarenja ovih autora pripadaju vrhuncima ne samo domaće, već i europske suvremene dramske literature, te služe kao uzor generaciji autora koja tek dolazi.

Drame.hr predstavljaju pisce i njihove tekstove, objavljujući osim dramskih tekstova,  biografije autora, prijevode tekstova na engleski ukoliko isti postoje, te njihove kontaktne podatke, a poziv autorima dramskih tekstova zainteresiranih da na njemu budu predstavljeni stalno je otvoren poziv.

Sve dodatne informacije, poput kriterija za objavljivanje tekstova, možete dobiti od uredništva na adresi drame@drame.hr ili pronaći na samom portalu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI