Naslovnica > PREDSTAVE > Another Sleepy Dusty Delta Day

Another Sleepy Dusty Delta Day

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Misteriozni country hit iz druge polovice 60-tih, Jan Fabre pretvorio je u solo za Ivanu Jozić, te ujedno svoju drugu koprodukciju sa ZeKaeMom, a prvu s Festivalom svjetskog kazališta.
autorski tim funkcija
Miet Martensdramaturg
Jan Fabrekoreograf
Louise Assomokostimograf
Jan Fabreautor teksta
Jan Fabreredatelj
Jan Fabreoblikovatelj svjetla
Jan Fabrescenograf
Miet Martensasistent redatelja
Tom Tiestoblikovatelj zvuka
Bobby Gentryskladatelj
Harry Coleoblikovatelj svjetla
DomXhoblikovatelj zvuka
Ivana Jozićkoreograf
izvođači uloge
Andrew Claesglazbenik - tenor saksofon
Astrid Bossuytglazbenik - violina
Charlotte Saelemakersglazbenik - violina
Deemonkeyjazzglazbenik - bubanj
Filip Vandebrilglazbenik - kontrabas
Ivana Jozić
Jennifer De Keersmaekerglazbenik - violina
Tom Tiestglazbenik - gitara
Vincent Brijsglazbenik - bariton saksofon

Another, Sleepy, Dusty, Delta Day inspiriran je jednim od najvećih hitova country ikone Bobbie Gentry, pjesmom ‘Ode to Billie Joe' koja je bila pravi fenomen popularne kulture 60-tih i 70-tih. Vjerovali ili ne, pjesma je to kojom se i dan danas bave znanstveni radovi, po njoj je snimljen film, a fanatičnoj sljedbi tumača koji pokušavaju dokučiti smisao njezina teksta pridružili su se svojevremeno i Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, ali i Sinéad O'Connor.

Naime, zanosna Bobbie Gentry, jedna od prvih country kantautorica, snimila je ‘Ode to Billi Joe' kao B stranu svog prvog singla, ali je pjesma preko noći postala mega-hit, i 1967. završila kao 4. najpopularnija pjesam u SAD, a danas drži 412 mjesto na Rolling Stoneovoj listi ‘500 najboljih pjesama svih vremena'. Za istoimeni album 1968. Gentry je dobila i dva Grammya, no sve je to bilo ništa prema statusu koji se pjesma stekla u popularnoj kulturi.

Fanovi i glazbenici diljem svijeta pokušavali su dokučiti o čemu se u tekstu pjesme zapravo radi, i o tome izrodili brojen teorije zvajere. Naime, u ‘Ode of Billie Joe' naratorica sjeda za večeru sa svojom južnjačkom obitelji, tijekom koje ‘Mama' usputno izjavi da je tog dana izvjesni Billie Joe MacAllister skočio u smrt s mosta Tallahatchie. Problem je međutim, što je naratorica ranije istog dana viđena kako s istog tog mosta s Billiejem nešto baca u vodu...

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CZt5Q-u4crc]
Bobbie Gentry: Ode to Billie Joe

Jedno od najpopularnijih tumačenja (koje doduše Gentry nikad nije potvrdila) bilo je ono da su ‘naratorica' i ‘Billy' s mosta u rijeku bacili svoje tek rođeno dijete, a da se onda Billy gonjen savješću nemalo zatim na istom mjestu i sam odlučio ubiti... Druga verzija kaže kako je Billy skočio u smrt zato jer mu kao crncu nije bila dozvoljena veza s bijelom ‘naratoricom, a treća pak da se Billy ubio nakon homoseksualnog iskustva induciranog pijanstvom, o čemu je pisao čak i John Howard u svojoj knjizi o gay povijesti u Mississippiju - Men Like That: A Queer Southern History?!?

Otkud Fabreu ideju da baš po ovom songu napravi predstavu - ne znamo, ali činjenica da je jedini izvođač u njoj njegova muza - Ivana Jozić, svemu daje poseban twist.

Cijeli projekt nastao je u korprodukciji sa Festivalom svjetskog kazališta i Zagrebačkim kazalištem mladih (koje se time svojevremeno pohvalilo kao prvo hrvatsko kazalište koje nastupa u glavnom programu najprestižnijih europskih kazališnih smotri) , a koproducirali su ga još i Festival d'Avignon, Philadelphia Live Arts Festival i Napoli Teatro Festival Italia, na kojem je predstava i praizvedena i sa kojeg vam za kraj donosimo i video.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=vWhVX4mwayY]
Another Sleepy Dusty Delta Day @ Napoli Teatro Festival

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter