Login za korisnike

Another Sleepy Dusty Delta Day

Misteriozni country hit iz druge polovice 60-tih, Jan Fabre pretvorio je u solo za Ivanu Jozić, te ujedno svoju drugu koprodukciju sa ZeKaeMom, a prvu s Festivalom svjetskog kazališta.

***

Another, Sleepy, Dusty, Delta Day inspiriran je jednim od najvećih hitova country ikone Bobbie Gentry, pjesmom ‘Ode to Billie Joe' koja je bila pravi fenomen popularne kulture 60-tih i 70-tih. Vjerovali ili ne, pjesma je to kojom se i dan danas bave znanstveni radovi, po njoj je snimljen film, a fanatičnoj sljedbi tumača koji pokušavaju dokučiti smisao njezina teksta pridružili su se svojevremeno i Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, ali i Sinéad O'Connor.

Naime, zanosna Bobbie Gentry, jedna od prvih country kantautorica, snimila je ‘Ode to Billi Joe' kao B stranu svog prvog singla, ali je pjesma preko noći postala mega-hit, i 1967. završila kao 4. najpopularnija pjesam u SAD, a danas drži 412 mjesto na Rolling Stoneovoj listi ‘500 najboljih pjesama svih vremena'. Za istoimeni album 1968. Gentry je dobila i dva Grammya, no sve je to bilo ništa prema statusu koji se pjesma stekla u popularnoj kulturi.

Fanovi i glazbenici diljem svijeta pokušavali su dokučiti o čemu se u tekstu pjesme zapravo radi, i o tome izrodili brojen teorije zvajere. Naime, u ‘Ode of Billie Joe' naratorica sjeda za večeru sa svojom južnjačkom obitelji, tijekom koje ‘Mama' usputno izjavi da je tog dana izvjesni Billie Joe MacAllister skočio u smrt s mosta Tallahatchie. Problem je međutim, što je naratorica ranije istog dana viđena kako s istog tog mosta s Billiejem nešto baca u vodu...

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=CZt5Q-u4crc]
Bobbie Gentry: Ode to Billie Joe

Jedno od najpopularnijih tumačenja (koje doduše Gentry nikad nije potvrdila) bilo je ono da su ‘naratorica' i ‘Billy' s mosta u rijeku bacili svoje tek rođeno dijete, a da se onda Billy gonjen savješću nemalo zatim na istom mjestu i sam odlučio ubiti... Druga verzija kaže kako je Billy skočio u smrt zato jer mu kao crncu nije bila dozvoljena veza s bijelom ‘naratoricom, a treća pak da se Billy ubio nakon homoseksualnog iskustva induciranog pijanstvom, o čemu je pisao čak i John Howard u svojoj knjizi o gay povijesti u Mississippiju - Men Like That: A Queer Southern History?!?

Otkud Fabreu ideju da baš po ovom songu napravi predstavu - ne znamo, ali činjenica da je jedini izvođač u njoj njegova muza - Ivana Jozić, svemu daje poseban twist.

Cijeli projekt nastao je u korprodukciji sa Festivalom svjetskog kazališta i Zagrebačkim kazalištem mladih (koje se time svojevremeno pohvalilo kao prvo hrvatsko kazalište koje nastupa u glavnom programu najprestižnijih europskih kazališnih smotri) , a koproducirali su ga još i Festival d'Avignon, Philadelphia Live Arts Festival i Napoli Teatro Festival Italia, na kojem je predstava i praizvedena i sa kojeg vam za kraj donosimo i video.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=vWhVX4mwayY]
Another Sleepy Dusty Delta Day @ Napoli Teatro Festival

autorski tim
Miet Martensdramaturg
Jan Fabrekoreograf
Louise Assomokostimograf
Tom Tiestoblikovatelj zvuka
Bobby Gentryskladatelj
Harry Coleoblikovatelj svjetla
DomXhoblikovatelj zvuka
Ivana Jozićkoreograf

izvođači
Andrew Claesglazbenik - tenor saksofon
Astrid Bossuytglazbenik - violina
Charlotte Saelemakersglazbenik - violina
Deemonkeyjazzglazbenik - bubanj
Filip Vandebrilglazbenik - kontrabas
Ivana Jozić
Jennifer De Keersmaekerglazbenik - violina
Tom Tiestglazbenik - gitara
Vincent Brijsglazbenik - bariton saksofon

Odgovori