Login za korisnike

Acis i Galatea

Handelova barokna pastorala o tragičnoj ljubavi nimfe i pastira, zadnja je premijera na DLJI-u 2008., i to u režiji Dore Ruždjak Podolski i Philipa Picketta.

***

Legenda o nesretnoj ljubavi Acisa i Galateje poznata je još iz Ovidijevih 'Metamorfoza', tijekom renesanse doživjela je svoje prve prijevode, a nakon toga, naravno, i prerade. Jedan od takvih temeljnih prijevoda je onaj Johna Drydena, sedamnaestostoljetnog engleskog pjesnika i kritičara, koji je poslužio kao jedan od izvora za libreto-verziju Acisa i Galateje. Libreto su napisali John Gay, Alexander Pope i John Hughes za novu opere poznatog baroknog skladatelja Georgea Fridericha Handela iz 1718. godine.

Ipak, ova opera, u formi koju danas poznajemo, prošla je više transformacija, s obzirom da je Handel prvi puta prionuo k poznatom mitu čak deset godina ranije (1708.), kada je na tu temu za potrebe jednog vjenčanja skladao kantate poput Aci, Galatea i Polifemo, a i nekoliko skladbi za maskirane plesove. Novije verzije opere viđene su i 1731. i 1732. godine kada je Handel radio u upravi King's Theatre Haymarket u londonskom okrugu Westminster.

Današnja verzija ove pastoralne opere ima jedan čin i prati priču Galateje, nereide, odnosno morske nimfe koja je zaljubljena u pastira Acisa koji tragično nastrada nakon što se u Galateu zaljubi kiklop Polifem, ljubomoran na Acisa. Polifem ga ubije svalivši na njega stijenu, no Galatea učini Acisa besmrtnim pretvorivši ga u rijeku.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama imate prilike vidjeti ovu baroknu pastoralu u režiji hrvatske redateljice Dore Ruždjak Podolski i britanca Philipa Picketta, koji je ujedno i dirigent. Pickett, specijalist za srednjovjekovnu i renesansnu glazbu, najpoznatiji je po svom radu u New London Consort, kojeg je utemeljitelj, te kao ravnatelj Rane glazbe u Shakespeareovom Globe teatru. A kao domaći stručnjak na ovom području, operu prati Hrvatski barokni ansambl.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=cJQYnnki2lI]
G.F. Handel: Acis i Galatea

autorski tim
John Gaylibreto
Alexander Popelibreto
John Hugheslibreto
Philip Pickettdirigent
Sanja Jureškoasistent kostimografa
Laura Vadjonkoncertni majstor
George Friedrich Händelskladatelj
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Dubravka Lošićscenograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Danica Dedijerkostimograf

izvođači
Berislav PuškarićPolifem
Ed LyonAcis
Hrvatski barokni ansambl
Ivana KladarinGalatea
Laura Vadjonglazbenik - violina
Marija Kuhar ŠošaDamon, Coridon

  • IZUZETNA OPERA….POGLEDALA SAM JE NAJMANJE DOSAD 10 PUTA OVE GODINE NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA…..ZBILJA NEMAM RIJEČI…….

Odgovori