Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Spamalot stiže na Broadway

Spamalot stiže na Broadway

17. ožujka u New Yorku će premijerno biti izveden najočekivaniji mjuzikl sezone - jes, samting komplitli diferent - 'Spamalot.
Share on facebook
Share on twitter

Mjuzikl koji se oglašava kao 's ljubavlju pokraden iz filma 'Monty Python and the Holy Grail' režira kazališno-filmski veteran Mike Nichols ('Closer', 'The Graduate', 'Angels in America'…), a u povećem ansamblu igraju i David Hyde Pierce ('Fraiser'), Tim Curry ('Rocky Horror Picture Show') i Hank Azaria ('The Simpsons').

‘Spamalot’ je priča o Kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, no u klasičnom Monty Python stilu reklamira se kao predstva 's vitezovima bez nogu, mušarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima'. Originalni Phytonovac Eric Idle, ujedno je i idejni začetnik cijele predstave te autor libreta za mjuzikl i to po scenariju za film iz 1975.

'Oduvijek sam bio uvjeren da bi ‘Gral’ mogao biti odličan materijal za mjuzikl’, izjavio je Idle za Playbill. 'Snimili smo par skladbi i poslali ih ostalim Pythonima. Njima se sve to svidjelo i dali su nam zeleno svjetlo’.

Uloge koje je u izvornom filmu igrao sam Idle u predstavi su dopale Davida Hydea Piercea. Iako je takav angažman glumca najpoznatijeg po ulozi psihijatra Nilesa Cranea u 11 sezona TV serije ‘Fraser’, mnoge iznenadio, krtičari tvrde da jednostavno – briljira.

Pierce, koji je navodno veliki fan Pythonovaca, još je za vrijeme snimanja ‘Fraisera’ u novinama pročitao vijest o pripremama za mjuzikl, nazvao svog agenta i rekao mu: 'Svejedno mi je o kojoj je ulozi riječ. Samo sredi da me puste na audiciju'. Na kraju je dobio i to ne samo jednu (nego kao i većina članova ansambla) - niz uloga među kojima se ističe ona ne-tako-hrabrog- Sir Robina. Kako kaže sam Pierce 'pjevam, plešem, davim kokoši, blagoslivljam ručne granate i općenito na najbolji način upotrebljavam svoje, na Yaleu stečeno, znanje. '

Pierce je naime, završio studij kazališta, engleskog jezika i književnosti na prestižnom Sveučilištu Yale, a prije TV karijere (a ponešto i usporedo s njom) ostvario je niz iznimnih kazališnih uloga, među kojima je i ona u ‘Višnjiku’ Petera Brooka.

Glazba za mjuzikl uključuje tri skladbe iz filma ('Brave Sir Robin', 'He's Going to Tell' i 'Knights of the Round Table') te niz potpuno novih pjesama koje su zajedno skladali sam Idle i John Du Prez, autor glazbe za film ‘Riba zvana Vanda’.

Svjetska praizvedba mjuzikla 'Spamalot' zbila se na sceni Shubert Theatrea u Chicagu 21. prosinca. Tamo je (prije pohoda na Broadway) trebao ostati do 16. siječnja, no u međuvremenu su, zbog velike potražnje za ulaznicama, producenti produljili rok igranja u Chicagu za još sedam dana, jer je samo u prvom tjednu igranja ‘Spamalot’ je u kazalištu Shubert (s gledalištem od 1,972 mjesta) uprihodio $778,599!

Naime, već dulje vremena u SAD je jednostavno preskupo predstavu odmah postaviti na Broadwayu. Rizik i troškovi su preveliki, pa se producenti umjesto toga odlučuju na predpremijere van New Yorka, najčešće u Chicagu čija su kazališta puno jeftinija od brodvejskih, a publika ‘kooperativnija’.

U međuvremenu su čikaški kazališni oci shvatili da imaju jedinstvenu priliku i ove sezone organizirali projekt ‘Broadway In Chicago’ u sklopu kojega tamošnja publika može pogledati sve same brodvejske hitove potekle iz Chicaga: mjuzikl po Elvisovim skladbama - 'All Shook Up', potom klasike poput 'Jesus Christ Superstar', 'Petra Pana', 'The Producers', 'Les Miserables', 'Wicked', 'The Lion King', 'Little Shop of Horrors', ali i neočekivano uspješan 'Sweet Charity' s Christinom Appelgate.

Jedina dosad autorizirana predstava nastala na temelju izvornih 'Monty Python' skečeva izvedena je 2003. na Edinburgh Festivalu, ali na — francuskom. Pet živućih članova Pythona, kao i nasljednici preminulog Grahama Chapmana dali su tad dozvolu francuskom producentu po imenu Rémy Renoux dozvolu za izvođenje, no što zbog jezičnih ograničenja, što zbog nedovoljne financijske potpore, predstava nije imala većeg komercijalnog uspjeha u Europi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE