Search
Close this search box.

Saloma

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Biblijska zavodnica zbog koje je bez glave ostao Ivan Krstitelj stiže u Umag.
autorski tim funkcija
Jasna Mitićprevoditelj
Tamara Vujošević - Mandićkoreograf
Oscar Wildeautor teksta
Žanina Mirčevskadramaturg
Eduard Milerredatelj
Osman Arslanagićscenograf
Osman Arslanagićoblikovatelj svjetla
Leo Kulaškostimograf

Povijesna je ironija da je ime biblijske raspuštenice izvedeno iz hebrejske riječi za "mir" (shalom). Obijesna Saloma zatražila je od svojeg poočima Heroda Antipe glavu Ivana Krstitelja kao nagradu za ples sedam velova. Saloma je dobila što je tražila: Krstiteljeva glava završila je na pladnju, a Saloma u (pop-)kulturi.

U drami Oscara Wildea Saloma ubrzo gubi razum i odaje se nekrofiliji, te biva pogubljena istog dana kad i Ivan Krstitelj. Strauss je pak bio blaži, pa joj je u operi iz 1905. dopustio da se  dvaput udati i roditi djecu. U likovnoj interpretaciji Gustavea Moreaua postala je Saloma ikona fin-de-sieclea, a 1953. odigrala ju je Rita Hayworth.

http://www.youtube.com/watch?v=JjI8G6gA65w

Wildeova drama je izvorno napisana na francuskom jeziku i to iz jednostavnog razloga jer je tada u Engleskoj vladao zakon lorda Chamberlaina koji je, između ostalog, branio prikazivanje biblijskih likova u kazalištu. Zbog toga je i londonska premijera 1891. godine zabranjena i premještena u Pariz, a engleska je publika na prvu javnu izvedbu Wildeove drame morala čekati sve do 1931.

Wilde prikazuje Salomin ples kao erotičan, čarobni ples sedam vela u kojem Saloma polako skida odjeću sa sebe i ostaje posve gola, a prisutne su i brojne kontroverze kao što je Herodova opsjednutost vlastitom pokćerkom i Salomin poljubac mrtvoj glavi Ivana Krstitelja zbog kojeg na kraju biva ubijena.

Iz Cetinja u Umag 'Saloma' stiže uz viziju redatelja Eduarda Milera, koji je u Salomi preopznao priču o 'suvremenom čovjeku lišenom misaonog, duhovnog i vizionarskog aspekta'.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE