Naslovnica > VIJESTI > INFO > Borut Šeparović dobio ‘Dujšina’

Borut Šeparović dobio ‘Dujšina’

Vjesnikova nagrada za kazališnu umjetnost za 2009. dodijeljena osnivaču Montažstroja za dvadeset godina rada i predstavu 'Generacija 91-95'.
Share on facebook
Share on twitter

Ocjenjivački sud u sastavu - dramaturginja Željka Turčinović, dramaturg Matko Botić, redateljica Anica Tomić, redateljica Nina Kleflin i kazališna kritičarka Helena Braut, izabrao je ovogodišnjeg laureata Vjesnikove nagrade za kazališnu umjetnost koja nosi ime po glasovitom hrvatskom glumcu iz prve polovice 20. stoljeća. Između sedam kandidata, na kraju su u najužoj konkurenciji ostali Marija Sekelez i Borut Šeparović, a nagrada je dodijeljena Šeparoviću, i kao prigodno obilježavanja dva desetljeća postojanja skupine Montažstroj, čiji je lider i osnivač, i kao priznanje za 'Generaciju 91-95', predstavu koju je postavio na scenu ZKM-a protekle godine i s kojom niže uspjehe i priznanja u zemlji i inozemstvu.

'Dramaturg, redatelj, performer i scenograf Borut Šeparović (1967.) osebujan je i nadasve svestran kazališni hrvatski i europski umjetnik', navodi se u Vjesniku. 'Prošle godine u prosincu njegova skupina »Montažstroj« obilježila je dvadeset godina uspješnog umjetničkog djelovanja kao nezavisna teatarska skupina s najdužim radnim stažem u Hrvatskoj (...) Šeparović se u predstavi 'Generacije 91.-95. (ili sat hrvatske povijesti)' (...) upustio u ambiciozno i intrigantno istraživanje koje se fokusira na generacije rođenih u vrijeme Domovinskog rata. (...) S društvenom kritikom provedenom vrlo plastično i dojmljivo tužnim epilogom umjesto komentara - malene figurice vojnika stradavaju u ratu jedna za drugom - 'Generacija 91-95' zaista je potresan sat povijesti na kojem nije lako ostati i s kojeg nije lako otići'.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI