Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.21/2010

Tjedni pregled br.21/2010

Premijere i gostovanja sljedećeg će se tjedna odvijati u znaku Tjedna suvremenog plesa, koji se po 27. put predstavlja publici u Zagrebu, ali i u Rijeci te Splitu.
Share on facebook
Share on twitter

Početak novog tjedna donosi nam i početak 27. izdanja Tjedna suvremenog plesa, koji će ponuditi niz gostovanja, kao i domaćih premijera.

Izvedba kojom se festival otvara 24.05. zove se 'ViceRoyale. VainRoyale. VileRoyale', a riječ je o triptihu portugalske koreografkinje Sónie Baptiste u kojem predstavlja tri različita ženska lika. Sama autorica je ujedno, uz partnera Rogéria Nuna Costu, i izvođačica, a osim 24., možete je pogledati i 25.05. u ZPC-u.

Prvi dan festivala, 24.05. i također u ZPC-u, možete vidjeti i 'Srh, zvuk na koži', kojim se slovenski koreograf Matjaž Farič vraća na TSP prvi put u 12 godina, a predstava govori o arhetipovima i muškom viđenju žena.

25.05. dvanaesti u nizu iz svoje serije dueta kojima slave i propituju vlastitu profesionalnu i intimnu povezanost odigrat će Rosana Hribar i Gregor Luštek. 'Duet 012' nastao je četiri godine nakon prve izvedbe na spomenutu temu, a podnaslovljen je Različitost mišljenja je čudesna! U zajedničkom terminu koregrafski će dvojac predstaviti i svoj novi rad, nastao u produkciji Beyond Fronte, koji su napravili s domaćim plesačima. ‘To Whom It May Concern/(Koga god da se tiče, nije namijenjeno njemu)’ bavi se pitanjima poput : Koga danas bilo što zanima? Kome koristi umjetnost? Što učiniti s njom?

26.05. TSP donosi tri predstave: ‘Opening night’ kolektiva Les SlovaKs na Sceni Travno, ‘Singular Sensation’ izraelske koreografkinje Yasmeen Godder u ZKM-u te ‘Twenty Looks or Paris is Burning at the Judson Church’ američkog koreografa Trajala Farella. ‘Opening night’ bavi se prijateljstvom i zajedničkim korijenima petorice plesača, Yasmeen Godder, koja će se na TSP-u ove godine predstaviti s dva rada pita se što nas uopće više može uzbuditi, dok Farell sup(r)ostavlja harlemsku drag ball scenu 60-ih postmodernim newyorškim koreografima istog doba. ‘Opening Night’ te ‘Twenty Looks’ možete gledati i 27.05., koji će istovremeno biti i premijerni dan za predstavu ‘Ovo nije moja šuma’ Silvije Marchig, Darka Japelja i Nataše Govedić, koja za svoje ishodište uzima djelovanje Pine Bausch. Predstavu također možete pogledati u ZPC-u, te 28.05. u GKL Split.

28.05.  i 29.05. Yasmeen Godder nastupit će u zagrebačkoj Gavelli sa svojom drugom predstavom, 'Love Fire', u kojoj istražuje - romantiku, a u istim će joj se datumima pridružiti i legenda domaće scene Nada Kokotović s predstavom 'Tragovi zalutaloga'.

29. i 30.05. gostuje Compagnie Thor koja svoju dvadesetu godišnjicu proslavlja novom koreografijom Thierryja Smitsa 'To the Ones I Love', posvećenoj, kao i većina nedavnih koreografovih djela, istraživanju tijela kao objekta žudnje, užitka i spremnosti. Predstava igra u ZKM-u.

Posljednja u ovotjednom pregledu gostovanja na TSP-u je također njegova česta gošća Jasmina Prolić, koja ovaj put stiže s predstavom 'Ruine'  i propituje dualitete interpretacije. Jasminu Prolić gledajte 30.05. u ZPC-u.

No, posljednje gostovanje na TSP-u ne označava i kraj pregleda, jer se plesnim gostovanjima pridružilo i jedno dramsko, a riječ je o 'Jesenjoj sonati' SLJG Celje koje 30.05. možete pogledati u HNK Zagreb.

Što vas pak očekuje na TSP-u, a i na drugim pozornicama dalje, provjerite sljedeći ponedjeljak...

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE