Ožalošćena porodica (NP Subotica)

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon smrti mogu uslijediti različite stvari, ovisno o tome kojoj se kulturi i religiji priklanjate, no jedna je sasvim sigurna i univerzalna: podjela imovine.
autorski tim funkcija
Milaćopezoskladatelj
Milica Grbić - Komazeckostimograf
Diana Radosavljevićscenograf
Olja Đorđevićredatelj
Branislav Nušićautor teksta
izvođači uloge
Branko LukačTrifun Spasić
Jelena MihajlovićGina
Jovan RistovskiAgaton
Marko MakivićTrifun Spasić
Milan VejnovićDr Petrović
Miloš StankovićTanasije Dimitrijević
Minja PekovićDanica
Sanja MoravčićVida
Snežana Jakšić - ČolićTetka
Srđan SekulićMića Stanimirović
Suzana VukovićSimka
Vesna KljajićSarka
Vladimir GrbićProka Purić

Podjela imovine, koju su odmah po sprovodu pokojnika počeli dijeliti pripadnici Ožalošćene porodice Branislava Nušića, neće proteći onako glatko kao što su zamislili. Naime, postoji sitna prepreka – a to je da im pokojnik, zapravo, nije ništa ostavio. Obitelj će se, naravno, posvađati, a među žalobnicima se ističe Agaton Arsić, koji će vlastitim spletkama zapanjiti i sam sebe u pokušaju da osigura najveći dio 'plijena'...

Biografija Branislava Nušića sve je samo ne dosadan popis radova povučenog pisca koji dane provodi u radnoj sobi i proizvodi tekstove. Pisao je pjesme, romane, pripovijetke, putopise, eseje, radio je kao novinar, no najpoznatiji je ostao upravo po svojim dramskim tekstovima, tj. nizu satira u kojima raskrinkava društvenu hipokriziju svog vremena.

Najveći srpski komediograf uspio je tijekom života biti državni službenik, ali i završiti u zatvoru zbog vrijeđanja poretka – da stvar bude bolja, obrnutim redom, tako da je gotovo direktno iz zatvora prešao u diplomaciju. Oštri satiričar se služio i trikovima da bi mogao pisati: anegdota kaže da je u zatvoru uspio ishoditi dozvolu za pisanje tako da je pisao pisma, za koja je znao da će biti provjeravana, visokom državnom službeniku kojeg je zapravo slabo poznavao, no oslovljavao ga je s 'ujače', što mu je omogućilo da u zatvoru nastavi s radom, iako je bio osuđen zbog pjesme – političkog pamfleta.

Radio je i kao dramaturg u nizu srpskih kazališta, u ministarstvu obrazovanja, a bježeći iz Makedonije, gdje je 1913. osnovao tetar u Skoplju, navodno je, povlačeći se za vrijeme Prvog svjetskog rata zajedno sa srpskom vojskom, postupno putem bio prisiljen ostaviti desetke kilograma raznovrsnih zapisa.

Najpoznatije su mu drame: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Mister Dolar, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

'Ožalošćena porodica' stiže iz Narodnog pozorišta Subotica, a režirala ju je Olja Đorđević, koja se domaćoj publici nedavno predstavila Simonovim 'Apartmanom'.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI