Naslovnica > DOSSIER > Preljocaj, Angelin

Preljocaj, Angelin

Angelin Preljocaj je koreograf i umjetnički ravnatelj Baleta Preljocaj (Ballet Preljocaj - National Choreographic Centre).
Share on facebook
Share on twitter

"Angelin Preljocaj je koreograf za mislećeg čovjeka, a njegov je koreografski rukopis intenzivno fizički… Preljocaj je koreograf iznimno dramatičnog učinka''
New York Times

Roditelji su mu bili albanski izbjeglice u Parizu gdje je i sam rođen 1957. Karijeru je zapoceo klasičnim plesnim obrazovanjem, da bi se potom okrenuo proučavanju suvremenog plesa kod Karin Waehner u Schola Cantorum. Nakon školovanja kod Merce Cunninghama u New Yorku (1980), pridružio se Quentin Rouiller Company u Caenu i potom Nacionalnom centru za suvremeni ples u Angersu.

Kao koreograf debitirao je duetom 'Aventures Coloniales', a koji je uspješno predstavljen na festivalu u Montpellieru 1984. Koncem iste godine njegova je kreacija 'Marché Noir' na natjecanju u Bagnoletu osvojila nagradu Ministarstva kulture nakon čega je odlučio osnovati vlastitu trupu, koja je potom 'udomljena' u Nacionalnom koreografskom centru regije Provansa-Alpe-Azurna obala (Centre Choréographique National de la Région Provence-Alpes-Côte d'Azur), jednom od 18 takvih centara u Francuskoj.

Od osnutka Ballet Preljocaj do danas, Preljocaj je kreirao više od 20 djela koje sežu od dueta do koreografiija za dvanaest i više plesača. Njegove su koreografije naručivali i postavljali između ostalog: Théâtre de la Ville, Lyon Opera Ballet, Ballet de l’Opéra de Paris, New York City Ballet, Helsinki Ballet, Ballet of Rio de Janeiro, Berlin Deutscher Opera, Festival d’Avignon The Ballet Gulbenkian, Boljšoj, Finski nacionalni balet, Berlin Staatsoper, La Scala, Festival Montpellierdanse…

Za svoj je rad primio cijeli niz priznanja među kojima se ističu nagrada Benoit de la Danse (1995) za koreografiju 'Le Parc', nagrada Bessie (1997) za 'Annunciation', a 1998. imenovan je i Vitezom Legije časti 1998.

U svibnju 2001. Preljocaj je postavio svoju koreografiju 'Posvećenja proljeća', u francusko-njemačkoj koprodukciji, spojivši plesače Ballet Preljocaj s onima berlinske Staatsoper, dok je čuvenom partiturom Igora Stravinskog ravnao Daniel Barenboïm.

http://www.youtube.com/watch?v=S-g2A4MkoCc
Buđenje proljeća

Predstava je već iduće godine s velikim uspjehom gostovala na 19. Tjednu suvremenog plesa.

Odonda do danas, Preljocaj se osim koreografijom bavio i filmskom režijom kreiravši 2003. film 'Annunciation' po istoimenoj vlastitoj koreografiji iz 1995, a iste je godine nastao i projekt 'Near life Experience' po glazbi francuskog elektro-banda Air.


'Near life Experience'

2004. godine u suradnji s multimedijalnim umjetnicima Kurtom Hentschlägerom i Ulfom Langheinrichom iz grupe Granular Synthesis kreirao je projekt 'N', a koji je premijerno prikazan na festivalu Perspectives u Saarebrückenu, te na festivalu Montpellierdanse, a u Zagrebu je gostovao koncem travnja 2007. u organizaciji HIPP-a kao najava Tjedna suvremenog plesa.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE