Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Monografija Špire Guberine

Monografija Špire Guberine

Nakon što je u ožujku proslavio 50. godina karijere, Špiro Guberina, dobit će i vlastitu monografiju.
Share on facebook
Share on twitter

U ožujku smo vam javili o proslavi 50. obljetnice umjetničkog djelovanja Špire Guberine,  koja se zbila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, i na kojoj je premijerno prikazan i dokumentarni film Špiro redatelja filma Jadranka Pongraca.

U subotu, 15. svibnja 2010. u 12,00 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta održat će se pak promocija monografije Nikad više - u čast 50. obljetnice kazališnog djelovanja Špire Guberine

Monografiju će predstaviti autorica i teatrologinja Antonija Bogner-Šaban, u ime izdavača Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik Milivoj Zenić, a u ime suizdavača HNK-a u Zagrebu ravnateljica Drame Sanja Ivić.

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine i godinu poslije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran do današnjeg dana, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama. Prvim nastupom u Drami HNK u predstavi Kavkaski krug kredom Bertolta Brechta u režiji Bojana Stupice, započeta je jedna velika glumačka karijera za vrijeme koje je Špiro Guberina ostvario više stotina kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Stvorio je nebrojene slojevite i nezaboravne likove i godinama je plodno surađivao s redateljima poput Božidara Violića, Georgija Para, Koste Spaića, Tomislava Durbešića, Joška Juvančića, Petra Šarčevića, Ivice Kunčevića, Marina Carića i mnogih drugih.
Zapamćeni su njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana (Mačak, Tica, Šimurina, Blažek, Mate Lokas), Marina Držića (Zlatikum, Grižula, Maro, Sadi, Tripče, Bokčilo, Ugo Tudešak), Ranka Marinkovića (Čovjek, Don Juan, Don Florio, Jacobson, Sganarelle, Tonko Jankin, Krele, Pijanac, Doušnik).
Špiro Guberina stekao je veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera, Bepa u Starcima Antuna Šoljana i drugima.
Godine 1997. Špiro Guberina osnovao je privatno kazalište pod nazivom Mali hrvatski teatar Kiklop. Vezanost za stvaralaštvo Ranka Marinkovića potvrđena je kroz repertoar Kiklopa u izvedbama dramatizacija Marinkovićevih djela Never more, Ruke i predstave Glasovita brijačnica kod Trimalhiona, nastale prema likovima i motivima nekoliko djela Ranka Marinkovića (Zagrljaj, Zajednička kupka, Pustinja , Kiklop i Mislioc nad osam grobova).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE