Naslovnica > VIJESTI > PLES > Café Müller

Café Müller

Jedna od najpoznatijih predstava Pine Bausch – svojevrsni hommage restoranu njezinih roditelja.
Share on facebook
Share on twitter

Pina Bausch, jedna od vodećih figura suvremenog plesa, svoju je plesačku karijeru započela – među stolovima. Njeni roditelji imali su restoran u kojem je Pina provela cijelo djetinjstvo. Često je plesala po restoranu pa su je tako primijetili članovi ansambla obližnjeg kazališta i odveli je na sat baleta. Ostalo je povijest.

1972. godine došla je na čelo baletnog ansambla Wuppertal Opere koji je kasnije preimenovan u Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Ansambl od 1973. godine na repertoaru ima samo predstave Pine Bausch i gostuje po cijelom svijetu. Na funkciji umjetničkog ravnatelja ostala je do svoje smrti.

Café Müller prvi put je izveden 1978. godine. Osim što ga je koreografirala, Bausch je u Café Mülleru i plesala, prvi put nakon četverogodišnje stanke. Zasnovan je na koreografkinjinim sjećanjima iz djetinjstva. Scena je uređena kao kafić. Žena koja mjesečari (Pina Bausch) ulazi u kafić i hoda uokolo ispruženih ruku i zatvorenih očiju. Snalazi se po prostoru, kao da ga otprije poznaje. Osim nje, prisutni su još i žena koja neprestano skače u ruke ljubavniku, a on ju neprestano ispušta, žena u potpeticama koja usprkos svojim glasnim koracima ne privlači ničiju pažnju i čovjek koji cijelo vrijeme razmiče stolove i stolce da se netko ne bi ozlijedio.

Mučnu tišinu i buku rušenih stolaca povremeno prekidaju isječci iz Purcelove opere Didona i Eneja. Zanimljivost je da scenama iz Café Müllera započinje Almodóvarov film Pričaj s njom.

Izvođači: Pina Bausch, Malou Airaudo, Domenique Mercy, Jan Minarik, Nazareth Panadero i Jean Laurent Sasportes.

https://www.youtube.com/watch?v=36s1UxPM9LA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI