Spamalot

Jedan, jedini, neponovljivi, MONTY PYTHON mjuzikl! Ovaj 'bootleg' vam je jedinstvena prilika da ga pogledate, službena snimka - naime - ne postoji.
Share on facebook
Share on twitter

Dugujemo je nepoznatom gledatelju koji je imao toliko samodiscipline da je puna dva sata relativno mirno držao kameru!

Spamalot je mjuzikl nastao prema filmu Monty Python and the Holy Grail iz 1975. od kojeg se kazališna verzija dosta razlikuje. Pajtonovac Eric Idle napisao je libreto i stihove i surađivao je sa skladateljem John Du Prezom, autorom glazve za film Riba zvana Wanda u kojem su igrali Cleese i Palin. Ostali pajtonovci isprva nisu bili oduševljeni idejom o mjuziklu prema njihovom filmu pa se Idle odlučio sam prihvatiti projekta. No jednom kad je mjuzikl ugledao svjetlo dana, svi su pajtonovci izjavili da je urnebesan i zabavan, iako nije skroz u Monty Python stilu. A i dobro su na njemu zaradili. John Cleese je jedini koji se osim Idlea donekle uključio u projekt – snimio je glas Boga koji se ukazuje Arturu.

Mjuzikl je praizveden  2005. u Chicagu, što je posljednjih godina česta praksa brodvejskih producenata – Broadway je postao preskup pa se mjuzikli prvo igraju u Chicagu. Ako ih publika dobro prihvati i postanu hit, sele na Broadway kao što je bio slučaj sa Spamalotom.

Spamalot je režirao Mike Nichols a koreografirao Casey Nicholaw. Mjuzikl je na Broadwayu igrao sve do kraja 2009. a postavljen je i na West Endu, u Las Vegasu, Australiji, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama. Nominiran je za nagradu Tony u čak 14 kategorija a osvojio je tri, između ostalog i nagradu za najbolji mjuzikl.

Ako vam sama činjenica da je ovdje riječ o Monty Python mjuziklu nije dovoljna da izdvojite vrijeme i pogledate ovaj jedinstveni mjuzikl koji se zapravo izruguje mjuziklima, evo vam još nekih podataka. Kralj Artur i njegovi vitezovi kao ratnu taktiku koriste trojanskog konja u obliku zeca, pregovaraju s vitezovima koji govore NI!, bore se protiv zečeva ubojica, neuljudnih francuskih vojnika koji ih smrtno uvrijede na nacionalnoj razini, Lancelot je gay a Lady of the Lake - Židovka. Camelot nalikuje Las Vegasu pa Artur vitezovima prije ulaska u grad kaže: What happens in Camelot, stays in Camelot...

Kao što vjerojatno znate, Spamalot je u Hrvatskoj trebao biti premijerno izveden u gradskom kazalištu Komedija u ovoj sezoni, ali projekt je odgođen za iduću sezonu. Navodno zbog nedostataka sredstava, a što je uprava teatra ustanovila nakon što je polovica sezone već debelo odmakla...

Ovo je snimka iz 2005., dakle s ekrana vam se smiješi originalna brodvejska postava sastavljena od poznatih faca kao što su Tim Curry (kralj Arthur), David Hyde Pierce (sir Robin), Hank Azaria (sir Lancelot), i Sara Ramírez (Lady of the Lake).

Da skratimo, ako ste Monty Python fan, ovo je prava stvar za vas. Ako ste mjuzikl fan, ovo je prava stvar za vas, ako niste ni jedno ni drugo, krajnje vam je vrijeme da postanete!

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE