Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Od 16. do 22.4. u Dramskom programu HR-a upoznajte Aranske otoke, detektiva filozofa, Robija, Leona, Evegenija Onjegina, potražite Ivana, saznajte kakav je bio život u bivšoj Jugi, kako je to imati pet godina, zašto unuk prodaje baku i zašto je perilica pobjegla...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  16.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ RADIO-IGRE
PAVLICA BAJSIĆ: „DAN U BIVŠOJ JUGI“
Režija: Stephanie Jamnicky

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

OBLIKOVATELJ SVJETLA DENI ŠESNIĆ

Sadašnji docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu svoj je profesionalni umjetnički rad oblikovatelja svjetla započeo osnivanjem HKD Teatra u Rijeci, nakon čega odlazi na školovanje u nizozemsku Akademiju MAPA. Nakon školovanja postaje tehnički direktor MAPA-e u čijem svojstvu vodi nekoliko velikih europskih projekata i festivala, među kojima se ističu MAPA Light Laboratory, praški Quadrienalle PQ 99, te praški kazališni festival 4+4 dana u pokretu. Istovremeno radi za mnoge hrvatske kazališne kuće, kao i na projektima u Bukureštu, Bratislavi, Pragu, Berlinu. Kritike njegovu intervenciju svjetlom u zbivanje prije nazivaju umjetničkom nego li dizajnerskom, a njegovi suradnici ističu njegovo dramaturško promišljanje u oblikovanju svjetla. Dobitnik je mnogobrojih nagrada i priznanja.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  17.travnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SAŠOM ANOČIĆEM (premijera)
Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

JOHN MILLINGTON SINGE:  „JAHAČI KA MORU“
Adaptacija: Nada Zoričić
Prijevod: Petar Vujačić
Režija: Dejan Šorak

Drama se događa na jednom od Aranskih otoka u Irskome moru. Mauryi  je more otelo supruga, svekrva i pet sinova.  Upravo saznaje da je more izbacilo Michaela.  Bartley, posljednji živi sin sprema se na sajam na obalu i ne obazire se na  majčina preklinjanja da ne odlazi po nevremenu.  Kada ode, Noira i Cathleen, dvije kćerke,  mole majku da se s njim oprosti i blagoslovi mu put. Mauyra se vraća i tvrdi da je vidjela Michaelov duh kako jaši iza Bartleya i predskazuje da više nema živih sinova. Uskoro seljaci unesu u kuću Bartleyovo tijelo. Pao je s konja i utopio se u moru.
Igraju: Marina Nemet, Vinko Kraljević, Dora Lipovčan i Ana Kraljević

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  18.travnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

NIVES MADUNIĆ-BARIŠIĆ: „ODBJEGLA PERILICA“ (premijera)
Režija: Darko Tralić

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

HANS HEINZ EWERS: "PRODANA BAKA, PRIČE ZA VELIKE I MALE"
PRIČA "MALA MILA NA KUMOVSKOJ SLAMI"
Dramatizacija: Katarina Pejović
Režija: Petar Vujačić

Radio-igra iz ciklusu priča Hansa Heinza Eewersa "Prodana Baka" odnosi  nas u nebo među anđele, vjetrove, nebeske ovčice i do gospodara Mjeseca. Dakle, okruženje koje nas na ludističan, ali i poetski način uvodi u fantastični svijet pisaca Hansa Heinza Ewersa, poznatog i popularnog u krugu fanova horror-fictiona, rođenog 1871. , a koji je u njemačku literaturu "uletio" kao enfant terrible, već 90-tih godina devetnaestog stoljeća. (Njegovi romani, najpoznatija trilogija o Franku Braunu, inkarnaciji Ubermenscha te roman "Vampir", imali su svoje filmske obrade u raznim režijama, pa tako i slavnog Ericha von Stroheima. Nacisti su ga pak radi njegovih "satanističkih" ideja proglasili personom non grata. Umro je gotovo zaboravljen u siromaštvu 1943.). Priča iz "Prodane bake" je ustvari san djevojčice Mile koji se odvija u nebeskim visimama, ali u foršpici je i ujedno prepričana (na pomalo iščašen način) prva priča iz zbirke koja  govori o čudnom ugovoru između dva dječaka a u kojem se prodaje jedna baka. Režija Petra Vujačića pročitala je tekst u dramatizaciji Katarine Pejović naglašeno groteskno, ali ne ispuštajući dječju zaigranost. U glavnim ulogama Marija Kohn i Sunčana Zelenika.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

PONEDJELJAK,  19.travnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 19. do petka, 23.04)

SANJA LOVRENČIĆ: „U POTRAZI ZA IVANOM“
Dramatizacija i režija: Jasna Mesarić

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

AMIR BUKVIĆ: „WWW.ROBIJEVPORTAL.HR“ (premijera)
Režija: Ranka Mesarić

Drama Amira Bukvića www.robijevportal.hr uzbudljivi je stvarnosni triler, pozabavljen temom medijskih manipulacija, utjecaja tajnih središta moći i spremnosti novinara da sudjeluju u friziranju stvarnosti. Središnji lik drame uspješni je hrvatski pisac kojeg vlasnici novina u kojima radi uključuju u prljavi obračun s osobom iz javnog života. Pomno izrežirana medijska hajka nailazi, međutim, na neočekivane probleme, koji će dovesti do tragičnog raspleta.
U glavnim ulogama nastupaju Pero i Filip Juričić.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  20.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MLADEN KUŠEC: „IMAM PET GODINA“ (premijera)
Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR SA SAŠOM ANOČIĆEM (repriza)
Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

HERBERT JENKINS: „DETEKTIV FILOZOF“
Prijevod i dramatizacija: Boris Papić
Režija: Mislav Brečić

Radio napetica „Detektiv filozof“ što ju je prema pripovijetci Herberta Jenkinsa (1876-1923)  „Tajna sakaćenja u Surryu“ s engleskoga preveo i za radio dramatizirao  Boris Papić profinjena je i psihološki napeta potraga za neuhvatljivim i pomalo mističnim počiniteljem zločina. U istragu je uključen i Scotland Yard, ali će slučaj riješiti privatni istražitelj Malcolm Sage u glumačkoj interpretaciji Vilija Matule. U ostalim su ulogama Sven Medvešek, Boris Svrtan, Darko Milas i Živko Anočić.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  21.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ BRANKO MEŠEK
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

IVANA KARAČONJI: „LEON“
Režija: Ranka Mesarić

Okrećući se svijetu suvremenih samaca koji žive zarobljeni između prisile rada i praznine osobnog života, autorica upotrebljava metaforu dizala da bi ocrtala stanje klaustrofobije, šoka, beznađa i zatvorenosti u krug vlastite egzistencije. Zarobljenost u dizalu zajedno sa Strancem situira problematike junakinje u psihotičnu sferu vlastite izgubljenosti. Kreacije bolesne svijesti otjelovljuju se kao Leon i kao Štakor, krajnji izraz pokušaja bijega koji je osuđen na neuspjeh.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
„ŠESTINSKI SPOMINEKI – ŠPIKELJ“ (premijera)
Režija: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK,   22.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

ALEKSANDAR SERGEJEVIČ PUŠKIN: „EVGENIJ ONJEGIN“ – RADIO MELODRAMA prema istoimenom romanu u stihovima
Prijevod: Ivan Slamnig
Režija: Petar Vujačić

Jedan od najpoznatijih naslova svjetske književnosti dao je pun autorski povod redatelju i adaptatoru Petru Vujačiću za svojevrstan osebujan uvid kako u ovo djelo, tako i u njegovu ne manje slavnu opernu verziju koju je potpisao P.I.Čajkovski. Pokušavajući stvoriti novu cjelinu stvorenu isključivo za radijski medij ušli smo djelomice u eksperimentalne vode, potcrtavajući na prvom mjestu onaj romantičarski sloj djela, ali i ne izbjegavajući sve što „Onjegina“ čini punokrvnim dramskim tkivom.
U glavnim ulogama: Franjo Mašković, Doris Šarić-Kukuljica, Vanda Winter i Željko Duvnjak.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE