Naslovnica > PREDSTAVE > Štefica Cvek u raljama života

Štefica Cvek u raljama života

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O Zagrepčanki Štefici koja se mučila s kilogramima i muškarcima mnogo prije dolaska Bridget Jones.
autorski tim funkcija
Dubravka Ugrešićautor teksta
Nina Kleflinredatelj

Štefica Cvek, po struci daktilografkinja, debeljuškasta, pomalo je depresivna i neiskusna na području muškaraca. A to područje je najvažnije, barem tako tvrdi njena prijateljica Marijana koja joj, kao pravi stručnjak, dijeli savjete šakom i kapom. Marijana tvrdi da su frajeri glavna stvar u životu, a da Štefici jednostavno fali seksepila. S druge strane, Štefici savjete dijeli i stara teta s kojom živi. Teta je porijeklom iz Bosanske Krupe i ima posve drugačiju životnu filozofiju, a svoje savjete iznosi kroz mudre i pomalo čudne priče iz rodnog kraja.

Štefica za to vrijeme tugu liječi hranom i misli kako će se svi njeni problemi riješiti kad upozna pravog muškarca. Sve su se njene prijateljice već zaljubile; Ela se udaje po četvrti put, čak je i Anuška pronašla srodnu dušu.

Hoće li Štefica na kraju ostati sama ili će sve završiti happy endom tipičnim za ženske ljubiće?

Priča o Štefici nastala je mnogo prije popularnih chick lit romana i njihovih glavnih junakinja. Roman kojeg je 1981. napisala Dubravka Ugrešić nosio je naziv 'Štefica Cvek u raljama života' s podnaslovom 'Patchwork roman'. I doista se radi o jednom patchworku; autorica se poigrava stereotipima popularnih ljubića, zakonitostima toga žanra i njegovim likovima. No, ovaj roman nipošto nije tipičan ljubić. Ugrešić vješto ukazuje na sve probleme takvih romana, a vlastito pisanje uspoređuje s poslom krojačice; kroji, premeće, dopisuje, ubacuje citate, male narodne mudrosti, promišlja vlastite postupke tijekom pisanja...

Na temelju vrlo popularnog romana, nastao je i film 'U raljama života' na kojem je, uz redatelja Rajka Grlića, Dubravka Ugrešić radila kao scenaristica. I dok se u romanu autorica muči s likom Štefice, u filmu njenu ulogu preuzima redateljica Dunja koja snima televizijsku seriju o Štefici. Glavna uloga povjerena je glumici Vitomiri Lončar koja susreće tri muškarca, ujedno najpopularnije jugoslavenske glumce: Batu Živojinovića, Mikija Manojlovića i Radu Šerbedžiju.

No, Štefica nije pronašla sreću niti s jednim od te trojice, a sami pogledajte zbog čega:

http://www.youtube.com/watch?v=tyXUtsD5p2k

http://www.youtube.com/watch?v=_IGoXw6TqlA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=CmPlpwthvBc&feature=related

I tako od knjige do filma, Štefica napokon dolazi na kazališnu pozornicu u režiji Nine Kleflin. Uloga Štefice Cvek povjerena je Dori Polić, a Branka Cvitković (koja je igrala i u filmu), u predstavi tumači ulogu tetke iz Bosanske Krupe. Ovoga puta, Štefica susreće Gorana Navojca, Hrvoja Klobučara i Svena Šestaka. Sve dogodovštine Štefice Cvek ispričat će nam pripovjedačice, studentice glume Dinka Vuković i Tara Rosandić, odnosno Pisaća i Šivaća mašina.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE