Login za korisnike

O medvjedima i ljudima

Nakon pojedinaca izgubljenih u zdravstvenom i pravosudnom sustavu, te kauboja na plesnoj audiciji, glumac i redatelj Saša Anočić bavi se medvjedima i ljudima.

***

Anočićev novi autorski projekt, za koji je osim redateljskog obavio i spisateljski posao, objedinjuje četrnaest likova u osam međusobno povezanih priča, među kojima su neke nastale prema istinitim događajima. Jedna takva priča nastala je prema vijesti pronađenoj u Crnoj kronici koja je glasila 'U BANCI AKTIVIRANA BOMBA', podnaslovljena 'ZBOG KREDITA OD 12 000 KUNA STRADALE NEVINE ŽRTVE'. Autori su krenuli od ustaljene pretpostavke da takvi događaji upotrijebljeni u kazališnoj predstavi mogu djelovati pretjerano. Oni se s tim ne slažu i čine upravo suprotno – rekonstruiraju takav događaj u fokus stavljajući krhkost života potpomognutu činjenicom da u bilo kojem trenutku u njega može ući netko nepozvan i trajno ga oštetiti ili uništiti.

Predstava 'O medvjedima i ljudima' bavi se pojedincima koji su opterećeni ožiljcima iz prošlosti, a metafora medvjeda realizira se u sličnosti između ponašanja ljudi i medvjeda. Likovi ove predstave, baš kao i medvjedi, ponekad su nespretni, ponekad nasilni, a teret prošlosti tjera ih na nagonske reakcije širokog raspona.

Unatoč sumornoj temi, Anočić i Pavlica Bajsić, u funkciji pomoćnice redatelja, opisuju predstavu kao čistokrvnu komediju koja koristi načela filmske dramaturgije u povezivanju scena i utemeljenju okvira koji radnju vrti unatrag, te postepeno otkriva o kakvoj poveznici između isprva nepovezanih osam priča je riječ. Emocije se iskazuju prenaglašeno u najstojanju za postizanjem komičkog efekta čime se ograđuju od epiteta profinjene predstave.

Može li prepuštanje komici pobijediti tragiku svakodnevice – provjerite u Kerempuhu.

autorski tim
Ivana Filipovićasistent kostimografa
Pavlica Bajsić Brazzoduroasistent redatelja
Danica Dedijerkostimograf
Saša Anočićautor teksta
Miljenko Sekulićscenograf
Davor Prahasistent scenografa
Chishche Lishcheskladatelj
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla
Mario Mirkovićskladatelj

izvođači
Anita Matić DelićKata
Hrvoje KečkešSvebor; Ibrahim
Ivan ĐuričićJadranko
Ivana RoščićZdenka
Linda BegonjaZdenka
Luka PetrušićGradimir
Mario MirkovićSvemir
Nera StipičevićMarijana
Nina ErakBaba Piroška
Tarik FilipovićAljemi

Odgovori