Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U sljedećem tjednu upoznajte Prospera i Mirandu, dječaka Antu, trgovca Nava, detektivku Holmes i doktoricu Watson, Rebeku West, te još niz drugih likova...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,  2.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ FANTASTIKE U RADIO-DRAMI
WILLIAM SHAKESPEARE: „OLUJA“
Prijevod: Antun Šoljan
Adaptacija i režija: Jasna Mesarić

Radijska adaptacija Shakespeareove Oluje problematizira adaptaciju književnih klasika u novim medijima. Shakespeareov tekst autorski se fokusira  služeći se digitalnom tehnikom radijskog zvuka.  Fantastični, nematerijalni svijet duhova, vraća se izvornoj ideji, zraku, eteru, u kojima se rješava svekolika egzistencija čovjekova.  Shakespeareovi čarobnjaci, suvremeni su manipulatori, a njihova je sudbina unaprijed poznata. Raspadaju se u tišini.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

KOSTIMOGRAFKINJA INGRID BEGOVIĆ

Za kostimografkinju Ingrid Begović kažu da je čarobnica boja i nijansi, iznimnoga smisla za sklad – koloristički i krojni. Pomno odabrane materijale uvijek bira i kupuje sama, ponekad prelazeći i cijeli grad da bi pronašla baš ono što je zamislila. Osim toga, kad je riječ o stvaranju predstave vrlo je svjesna i problema financijske naravi, pa, kako kaže, uvijek nastoji uštedjeti gdje se može, te i jeftinije materijale pretvoriti na sceni u iznimno raskošne kostime. Sve je iluzija, njezine su riječi kojima karakterizira svoj rad i samu sebe. Ova rođena Orebićanka danas uglavnom obitava u Zagrebu, te se, nakon desetljeća i desetljeća provedenih po kazalištima diljem nekadašnje Jugoslavije, danas uglavnom bavi – slikarstvom (koje je i diplomirala na ALU u Zagrebu).

Urednica: Tajana Gašparović

22,00 – 22,30 HR, III program
ARS ACUSTICA

Urednica: ADRIANA KRAMARIĆ

SUBOTA,  3.travnja

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S MARIJOM SEKELEZ (premijera)

Tri dana prije početka desetog izdanja Naj, naj, naj festivala u Jednočinki gostuje njegova utemeljiteljica i umjetnička direktorica, glumica Marija Sekelez. Osim o festivalu, s našom gošćom razgovaramo, također, o razvoju i djelatnosti kazališta Žar ptica, nedavnom, gostovanju u Egiptu, posebnostima i problemima hrvatskih kazališta posvećenih najmlađoj publici i nizu drugih aktualnih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

IVOR MARTINIĆ: «OVDJE PIŠE NASLOV DRAME O ANTI»
Režija: Mislav Brečić

Inspiriran pričom iz crne kronike, mladi Ivor Martinić, student četvrte godine dramaturgije na zagrebačkoj ADU, piše dramu o dječaku koji kao desetomjesečna beba ostaje bez majke. Ona je smrtno pogođena gelerom neprijateljske bombe, a drugi geler ranjava njegovu nogu i on ostaje invalid.
Sadašnji trenutak drame proslava je njegova 12–og rođendana na kojem se isprepliću sve traume dječaka Ante i oca mu izazvane tim tragičnim događajem. Ivor Martinić, osim što piše toplu i tužnu priču o postratnim životnim situacijama, vješto se poigrava formom drame u kojoj pravi namjernu distinkciju između dramskih likova i glumaca na pirandelovski način. Uloge igraju Zdenka Marunčić, Barbara Nola, Ana Maras, Milan Pleština i Rakan Rushaidat.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  4.travnja

13,00 – 13,30 HR, II program
PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: “TOPLI MIRISNI NAPITAK”
Režija: Dražen Ferenčina

“Topli mirisni napitak” je komedija o predrasudama, ljubomori i snalažljivosti pionira novoga doba. Kako je kava došla u Francusku, te kakve su bile prve reakcije na taj čudesni i danas toliko popularni napitak, saznat ćete u najnovijoj komediji već iskušanoga autora M. Pendelja.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ „TRGOVAC NAV“ (premijera)
Dramatizacija: Nives Madunić Barišić
Redateljica: Stephanie Jamnicky

Priča o „Trgovcu Navu“  jedna je od manje poznatih pripovijesti Ivane Brlić Mažuranić objavljena nakon autoričine smrti 1943. godine u knjizi naslovljenoj Bajke i basne. Temeljni motiv ove poetične pripovijesti jest  nepokolebljiva vjera u dobrotu kao odraz božanskoga u ljudima. Unatoč životnim nedaćama Nav čeka i vjeruje, trpi i ohrabruje sve oko sebe, dajući ljubav i diveći se ljepoti svijeta koji ga okružuje. Ova priča na suptilan način govori o prepoznavanju životnoga puta, možda čak i životne zadaće i ustrajnosti koja je potrebna da se s toga puta ne skrene. Ujedno, ovo je priča koja daje nadu, ispunjava nas ljubavlju i srećom, a  dječjom zanesenošću Navova vjera u božju providnost  i više je nego ohrabrujuća.
Glume: Žarko Potočnjak, Rikard Simonelli, Zvonko Novosel, Biserka Ipša, Vanda Winter, i Živko Anočić .

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE:
VLADIMIR NAZOR:  „ORGULJE“, „VEČERNJA ZVONA“
Režija: Stephanie Jamnicky

PONEDJELJAK,  5.travnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN (od ponedjeljka, 5. do petka, 9.04.)

STANKO ANDRIĆ: „SIMURG“
Dramatizacija i režija: Petar Vujačić

Lirsko-filozofični – introspekcijski i nefabulativni – roman Stanka Andrića pripada vrhu hrvatske suvremene proze. Klasifikaciju literarnog rada mlađeg slavonskog pisca, i poznatog povjesničara i znanstvenika, o inače iznimnom autorovu radu vezanu uz isključivo slavonski književni standard držimo naime preuskom i u osnovi netočnom. Prethodne (nagrađene) Andrićeve knjige („Slavonija u sedam požara“;, „Dnevnik iz JNA“...) izazvale su, primjereno interesu za domaću književnost u načelu, izniman odjek pa se uz marljivog i vrlo obrazovanog mlađeg povjesničara podrijetlom iz Slavonije, bez uobičajena kritičkog pretjerivanja, može pridodati i vrijednosna oznaka jednog od najzanimljivijih suvremenih hrvatskih prozaista, doduše pomalo samozatajne naravi.
Iz fokusa dječaka (kasnije i mladića) koji senzibilno, nevino i inteligentno prati mentalističke mijene Slavonije u podužem vremenskom odsječku, kao i iz vizure djeda kao moralne vertikale dugog i poštenog života u slavonskoj ravnici, čitatelj prati donekle i fabulacijske ali još više filozofično-mentalističke promjene u pejzažnom, školskom, kulturnom i ideologijskom smislu Slavonije u više desetljeća. Tako izveden mnogostruki portret slavonskog dijela Hrvatske dugo nije ponuđen hrvatskom čitatelju, sada i radijskom slušatelju.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

IVAN SLAMNIG: „STAKLENA VRATA ŠUME“
Režija: Josip Meštrović

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  6.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VIŠNJA BITI: „DJECA DJEČJEG CARSTVA“ (premijera)

Dječje carstvo koje su tridesetih godina prošlog stoljeća vodili Tito Strozzi i Mladen Širola, okupljalo je tisuće djece u dramske baletne i glazbene tečajeve, Oni  najbolji nastupali su u predstavama Malog kazališta u Frankopanskoj ulici i u dječjim  radio-igrama Radio Zagreba. U dokunentarnoj radio drami Višnje Biti „Djeca dječjeg carstva“ autorica predstavlja njih petero danas osamdesetogodišnjaka raznih zanimanja čije je djetinjstvo i kasnije život, obilježilo upravo Dječje carstvo.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI
RAZGOVOR S MARIJOM SEKELEZ

Tri dana prije početka desetog izdanja Naj, naj, naj festivala u Jednočinki gostuje njegova utemeljiteljica i umjetnička direktorica, glumica Marija Sekelez. Osim o festivalu, s našom gošćom razgovaramo, također, o razvoju i djelatnosti kazališta Žar ptica, nedavnom, gostovanju u Egiptu, posebnostima i problemima hrvatskih kazališta posvećenih najmlađoj publici i nizu drugih aktualnih tema.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ARTHUR CONAN DOYLE: „BOLESNIK POD LIJEČNIKOVIM KROVOM“ (premijera)
Režija: Ranka Mesarić

Poznatu pripovijetku „Bolesnik pod liječnikovim krovom“ (u prijevodu Gige Gračan i dramatizaciji Mladena Kopjara) redateljica Ranka Mesarić pročitala je i zvučno uprizorila u - ženskom ključu. Detektivku Holmes glumi Darija Lorenci, doktoricu Watson Slavica Jukić, sposobnu, ali siromašnu doktoricu Trevelyan Katarina Bistrović Darvaš, a čuvenu razbojnicu Sutton Nada Subotić. Kako izgleda kada Londonom s kraja devetnaestog stoljeća u noćnu skitnju kreću Holmesova i Watsonova i kako raspliću jedno krajnje sumnjivo samoubojstvo poslušajte u ovoj elegantnoj, napetoj, ženskoj inačici A. C. Doyla.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  7.travnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMICA VERONIKA DURBEŠIĆ
Koordintaror: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

IVAN SERGEJEVIČ TURGENJEV: "POSLIJE SMRTI"
Dramatizacija: Jakša Zlodre
Režija: Dejan Šorak

Ovo je priča o neobičnoj ljubavi koja se rodila kada je već bilo prekasno. Mladi osamljenik susreće djevojku koja ga se prividno ne dojmi, ali ona njemu biva privučena svom silinom svoje strastvene naravi. Kada je on odbije, ona se od očaja ubija. Njezin duh pohodi mladića i raspiruje potisnutu vatru njegovih osjećaja. Posve joj se prepušta premda zna da tako zauvijek ostavlja svijet živih.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
„ŠESTINSKI SPOMINEKI – DOŠLA JE POKOJNA MAMA“ (premijera)
Režija: Stephanie Jamnicky

ČETVRTAK,   8.travnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

HENRIK IBSEN: „ROSMERSHOLM“
Prijevod: Anka Katušić Balen
Radio-prilagodba: Lada Martinac-Kralj
Režija: Ranka Mesarić

Jedno od Ibsenovih remek-djela koje temu socijalnih i političkih promjena detektira preko rušenja odnosa u obiteljima, prijateljstvima, ljubavima. No, kako je većina komada ovog norveškog dramatičara ukotvljena u društvene specifičnosti vremena s kraja devetnaestog stoljeća, naša radio-adaptacija vezu s ovim vremenom traži u temi patologije manipulacije. Naime, glavni ženski lik, Rebeka West, žena slobodarskog, emancipiranog duha, u svojoj strasti za promjenama prelazi granice etičnosti. Njezino osvješćenje, te osvješćenje Rosmera, bivšeg svećenika, da su promjene posredno uništile jedan život rađaju tragičnu krivicu i ideju da sami sebe kazne najstrašnijom mogućom kaznom. Igraju: Darija Lorenci, Sreten Mokrović, Zvonimir Zoričić, Žarko Potočnjak, Pero Juričić i Branka Cvitković

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE