Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.11/2010

Tjedni pregled br.11/2010

Ili: o tenorima, labudovima, žigosanima, usamljenima, brezama, bukvama, prijateljstvu i osvajanju kazališta...
Share on facebook
Share on twitter

Ovotjedni pregled započinjemo s gostovanjima. 16.03. u GK Joza Ivakić u Vinkovcima gostuje Narodno pozorište iz Kikinde s predstavom 'Ti ludi tenori' prema tekstu Kena Ludwiga, američkog dramatičara i redatelja. Komediju zabuna u kojoj ima preiše tenora, ali samo jedan zna pjevati režirao je Jura Rudolf.

17.03. na Gumbekovim danima, koji se otvaraju dan prije izvedbom domaćeg Kazališta Pinklec, gostuje 'Bračni kabare' Teatra Slavija. Napravljena prema motivima knjige Antonia Amurrija 'Kako ubiti suprugu i zašto', u režiji Radeta Vukotića, predstava u duhovitom tonu preispituje bračne (ne)prilike te predlaže kako ih (se) riješiti.

Treće gostovanje odvit će se u se u zagrebačkoj KD Lisinski gdje gostuje Ruski carski balet s 'Labuđim jezerom'. Najpozatiji bijeli balet u izvedbi trupe koju je već imala prilike gledati pulska publika, gostuje 19.03, a koreografiju, prema Petipau, potpisuju Lav Ivanov i Gedeminas Taranda.

Istog dana gostuje na 3. Gumbekovim danima 'Cabaret Torch' zeničkog Teatra RA-MA, monodrama bosanskog glumca Marinka Nikolića u režiji Adisa Bakrača, a riječ je o predstavi koja je, kako kažu autori, 'posvećena onima koji su drugačiji, onima koji su na svojevrstan način žigosani od strane društva’.

Prva ovotjedna premijera ujedinit će lažnu bogatu nasljednicu koja je silno usamljena, te njenog udvarača u tekstu kanadske dramatičarke Carole Frechette. Par koji se spoji preko plakata, kojim lažna nasljednica poziva muškarce da je osvoje, igraju Jasna Bilušić i Zijah Sokolović, a Sokolović ujedno potpisuje i režiju komada. Predstava 'Ona, on i vi' igra u Teatru Exit od 17.03.

Istog dana, u &TD-u će se premijerno odigrati nova predstava Saše Božića, inspirirana djelima Federica Fellinija i Ingmara Bergmana. Naslov predstave, ostvarene u koprodukciji &TD-a i de facta je 'O prijateljstvu', a predstava istražuje, kao što se može očekivati, specifičnosti istospolnih prijateljstava, pritom razmatrajući i odnos između filmskog i kazališnog medija.

Dan kasnije, 18.03. scenu će varaždinskog HNK-a u režiji Želimira Mesarića posjetiti 'breza i bukve', da posudimo opis koji je svojim likovima darovao autor pripovijetke 'Breza' Slavko Kolar. Prema 'Brezi' je snimljen kultni film Ante Babaje, a kazališnu adaptaciju za ovu priliku potpisuje Borivoj Radaković.

Posljednja ovotjedna premijera osvojit će ZKL 19.03.. Režiju teksta 'Osvajanje kazališta' Dubravka Jelačića Bužimskog potpisuje Zoran Mužić, a radi se o Bojama koje pomažu glumcima ostvariti kazališnu predstavu. Tekst je inspiriran Brookovim 'Praznim prostorom', čija je teza da su kazalište potrebni samo glumac i publika.

Nastavak, kao i uvijek, sljedeći ponedjeljak...

*   *   *

/naslovna slika/: the bbp

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI