Naslovnica > PREDSTAVE > O prijateljstvu

O prijateljstvu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Istospolnim prijateljstvom bavi se najnovija predstava Saše Božića, inspirirana djelima filmaša Ingmara Bergmana i Federica Fellinija.
autorski tim funkcija
Ingmar Bergmanautor predloška
Federico Felliniautor predloška
Bruno Pocheronoblikovatelj svjetla
Ksenija Zecsurdanik za scenski pokret
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Saša Božićautor
Saša Božićredatelj

Nakon već dvije ovosezonske premijere, Hamletpersone i Nakon probe, kojima je filmsko djelo kultnog Ingmara Bergmana poslužio kao materijal za predstavu, u Teatru &td će premijerno biti prikazana predstava 'O prijateljstvu', koja se bazira na filmu 'Persona' dotičnog redatelja, ali i filmu Satyricon Bergmanovog talijanskog, isto tako kultnog kolege Federica Fellinija. Autorski tim predstave u projektu 'O prijateljstvu' istraživao je specifičnosti istospolnih prijateljstava, pritom razmotrivši i odnos između filmskog i kazališnog medija. Na taj način dotaknuli su se i teme hibridnih formi, te izmjene različitih vrsta percepcija uvjetovane transpozicijom iz jedne umjetničke vrste u drugu.

Predstava se sastoji od dva dijela. Prvi polazi od scenarija Bergmanova filma iz 1966. godine, jednog od najvažnijih uradaka filmskog modernizma.  U službenoj najavi Božić kaže: Persona nastaje po motivima Bergmanova scenarija, suprotstavlja scenarij i sam film u smislu Bergmanove ideje o tom filmu kao komornoj muzici. Rasprava određenih problema koje povlači film: težina istinske komunikacije između ljudskih bića i esencijalno egocentrična priroda umjetnosti prenešena je u pitanje glasa, vlasništva nad glasom ali i pogledom.

Drugi dio inspiriran je Fellinijevim 'Satyriconom', snimljenim 1969. godine, čija je radnja smještena u antički Rim. Glavni likovi su dvojica prijatelja čiji je odnos obilježen izvjesnom količinom homoerotičnosti. Iz najave: Ideja muškog prijateljstva viđena je kroz problematiku nedovršenih priča, narativa iz kojih su izgubljeni ili izostavljeni govoreni djelovi. Fragmenti filma prenešeni su na izvođačka tijela u ideji tjelesnih i glumačkih kopija i ready madeova. Satyricon crpi svoj interes iz prijašnjih istraživanja koreografskih, tjelesnih ready made-a, proizvodne (ne)propusnosti kazališnog jezika te fragmentiranja i stilizacije izvedbenih alata u nizove smiješnoga, glupoga, nelogičnog, hibridnog, apstraktnog tjelesnog ponašanja.

Kao dizajner svjetla na projektu gostuje Bruno Pocheron, inače stalni suradnik plesnih umjetnika poput Xaviera Le Roya, Eszter Salamon i Martena Spangberga, a izvođači su dvoje studenata MA glume, Silvio Vovk i Mirela Videk, te dvoje plesača, Marko Jastrevski i Petra Hraščanec – Erceg.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE