Naslovnica > VIJESTI > INFO > Vodimo vas na ‘Elektru’

Vodimo vas na ‘Elektru’

Antički klasik obogaćem pop i inim citatima i u ožujku je na programu Teatra &TD, a mi vam za dvije izvedbe darujemo 2x2 ulaznice.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo, mit o Orestu i Elektri obilježen je osvetničkim naumom brata i sestre prema majci Klitemnestri koja je ubila njihovog oca Agamemnona zbog nevjere i žrtvovanja kćeri Ifigenije tijekom Trojanskog rata. Nakon Agamemnonove smrti, Klitemnestra se udaje za njegovog rođaka Egista i preuzima prijestolje. Orest je u izgnanstvu iz straha jer predstavlja prijetnju Egistovom i Klitemnestrinom prijestolju kao pravi nasljednik trona nakon Agamemnonove smrti, a Elektra, uvjerena da joj je brat mrtav, žudi za prilikom da osveti oca. U času kad se Orest vrati, on i Elektra zajedno ubijaju Klitemnestru i Egista.

Kao temeljni tekst redatelj Ivan Plazibat za produkciju u Teatru &TD uzima Euripidovu Elektru, te joj pridodaje suvremene tekstove – Marguerite Duras, Danila Kiša, Hervea Bazina, Agote Kristof – i popularno kulturne reference. Likove Klitemnestre, Oresta i Elektre tretira kao arhetipove koji progovaraju o osveti, nasilju, političkoj pohlepi i patologiji odnosa unutar nuklearne obitelji, a u Euripidovom predlošku pronalazi materijal koji korespondira sa suvremenošću jer pokazuje kako „okrutnosti siromaštava i nasilje nad tijelom mogu poslužiti kao oruđa politčke opresije.“

Predstava je na rasporedu Teatra &TD 5. i 6. ožujka, a mi za svaku izvedbu imamo 2x2 ulaznice. Bit će vaše pošaljete li nam imena barem dvoje glumaca iz podjele na adresu nagradna@www.teatar.hr do 5. ožujka u 12h!

***

Ulaznice su osvojili:

- za 5.3.  - Ana Marija Bajči i Biljana Vidović

- za 6.3. - Danica Papić Koren i Silvija Putanec

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI