Login za korisnike

Igranje žrtve

Crnu razglednicu iz srca suvremene Moskve potpisala su Braća Presnjakov, a na daske SNG Nova Gorica postavio Dino Mustafić

***

Valja, neuspješan student koji povremeno zarađuje džeparac igranjem žrtve u rekonstrukcijama često apsurdnih zločina, slika je suvremenog tranzicijskog čovjeka, koji se odbija uklopiti u novi svijet kapitalizma koji ga okružuje. Lijen i neambiciozan Valja je kontrapunkt novom čovjeku kakvoga bi htjelo ambiciozno tranzicijsko društvo.... priča je to drame 'Igranje žrtve', uz 'Terorizam' najuspješnijeg teksta Braće Presnjakov, Olega (1969.) i Vladimira (1974.), suvremenih ruskih književnih zvijezda, danas najizvođenijih ruskih dramatičara nakon Čehova.

Neobičan autorski dvojac koji inzistira da ih se potpisuje kao Braću Presnjakov, a ne svakog poimence, dosad je objavio desetak drama, a nedavno i roman. U središtu njihove pažnje nevesela je slika tranzicijske Rusije, a koju su s velikim uspjehom predstavili na brojnim svjetskim scenama od New Yorka preko Sao Paola, Berlina i Sidneya, do Beča, Lisabona, Torina... 'Igranje žrtve' pretočeno je i u iznimno popularan film, čiju je režiju kao i onu Moskovske praizvedbe potpisao Kiril Serebrenikov. U Hrvatskoj je isti tekst premijerno izveden u veljači 2007. na sceni Kazališta Virovitica, a u režiji Snježane Banović.

Predstavu Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica režijski pak potpisuje Dino Mustafić.

autorski tim
Srečko Fišerlektor
Samo Oblokaroblikovatelj svjetla
Mirko Vuksanovićskladatelj
Braća Presnjakovautor teksta
Tatjana Staničprevoditelj
Dino Mustafićreatelj
Dragutin Brozscenograf
Leo Kulaškostimograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg

izvođači
Alida BevkKonobarica, Čuvarica, Japanka
Bine MatohInspektor
Branko LičenPolicajac
Branko ŠturbejDolžanski, Zakirov, Verhuškin
Gorazd JakominiKuhar Vasja, Scenarist
Jože HrovatOtac
Maja PoljanecLjuda – policajka
Miha NemecRedatelj
Mira Lampe VujičićMajka
Primož ForteValja
Primož PirnatDrugi inspektor

Odgovori

POVEZANE VIJESTI