Login za korisnike

Must Don’t Whip ‘Um

Eurokazov ovogodišnji plakat krasi skladateljica, pjevačica i performerica Cynthia Hopkins, koja će gledatelje provesti kroz život paranoidne pop zvijezde sedamdesetih.

***

Na Eurokazu ove godine gostuje Cynthia Hopkins koja sa svojim bendom Gloria Delux proširenim dizajnerima, izvođačima i glazbenicima čini skupinu Accinosco okupljenu u radu na projektu 'Accidental Nostalgia'. Multimedijalni projekt operete Cynthie Hopkins 'Accidental Nostalgia' se sastoji od tri dijela. Prvi dio zove se 'Accidental Nostalgia', premijerno je izveden u ožujku 2004. u New Yorku, drugi, 'Must Don't Whip 'Um' premijeru je imao u siječnju 2007. godine u 'Walker Art Centre' (Minneapolis) i treći na kojem trenutno rade je 'The Success of Failure (or The Failure of Success)'.

Must Don't Whip 'Um je drugi dio trilogije, koji se zapravo događa prije prvog dijela, a govori o fiktivnoj američkoj pop glazbenici Camerone Seymoure iz sedamdesetih koju politički, umjetnički i privatni neuspjesi dovedu do ruba živčanoga sloma, i želje za napuštanjem svijeta američke zabavne industrije te odlaskom i pridruživanjem sufijskoj zajednici u Maroku. Predstava započinje posljednjim koncertom Cameron Seymour za vrijeme kojeg ona tajanstveno nestane, sumnja se na uplitanje CIA-e, a priča je ispričana iz perspektive njezine kćeri koja želi napraviti dokumentarni film o nestanku majke.

Na službenom sajtu grupe Gloria Delux piše da se trilogija bavi prednostima i manama amnezije. Glavni lik 'Accidental Nostalgia' je također Cameron Seymour, no ovaj put se radi o identitetu za koji će se u drugom dijelu trilogije ispostaviti da je ukraden nesretnoj pop-zvijezdi - pripovjedačica Cameron (koju opet igra Cynthia Hopkins) se predstavlja kao neurologinja specijalizirana za područje u mozgu koje je odgovorno za pamćenje, te drži predavanje o svojoj fiktivnoj autobigrafskoj knjizi 'A Self-Help Manual for Psychogenic Amnesiacs', koja je nastala istraživanjem vlastite amnezije. Publika u potrazi za sjećanjima pripovjedačice prati njezin život od djetinjstva u Carlsonu u Georgiji gdje se odvija obiteljska drama oko nestanka njenog oca, da bi se sve na kraju pretvorilo u triler u kojem upravo nju traže zbog očeva ubojstva, iako nije sigurno je li otac uopće ubijen, je li se ubio sam, ili je naprosto nestao...

Bend 'Gloria Deluxe', koji prati sve izvedbe, osnovan je u proljeće 1999., a uz Cynthiju Hopkins pripadaju mu Kristin Mueller, Josh Stark, Philippa Thompson, Karen Waltuch, Curtis Hasselbring, Ben Holms i Tom Hopkins. Osim izvedbi trilogije, održavaju koncerte, a izdali su i albume 'Gloria Deluxe' (1999.), 'Hooker' (2000.), 'Devotionals' (2001.), 'Als Alack' (2002.), 'Accidental nostalgia' (2005.) te 'Must Don't 'Whip Um'.

Cynthia Hopkins dobitnica je nagrade 'Alpert Award in Theatre' (2007.) za projekt 'Accidental nostalgia'. Jeff Sugg i Jim Findlay dobitnici su nagrade 'Bessie' (2007.) za njihov scenografski i video rad na istoj predstavi. Uz mnogobrojne filmske, glazbene i kazališne projekte Cynthia Hopkins je i suosnivačica kazališne skupine Transmission Projects. Često je surađivala sa filmskim redateljem DJ Mendelom, u čijem je filmu 'Planet Earth: Dreams' igrala glavnu ulogu i za koji je skladala glazbu.


Odgovori