Login za korisnike

Nastup

U Zagrebačkom kazalištu mladih možete pogledati novu predstavu Matije Ferlina, jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih koreografa.

***

Predstava Nastup nastala je u koprodukciji Studija za suvremeni ples i Istarskog narodnog kazališta te u suradnji s kanadskom izdavačkom kućom Constellation records.

Nastup je neka vrsta eksperimentalnog projekta, temeljenog na Sustavu koji se pak temelji na osobnim, autorskim premisama vezanim uz tekst.

U dvanaest koreografskih cjelina, nastalih u zajedničkom radu s izvođačicama, Matija Ferlin bavi se plesom kao formom, čistim pokretom, lišenim bilo kakvih referenci, predznanja, zadanosti, pravila pa i interpretacije.

U predstavi je naglasak stavljen na virtuoznost izvođenja, na kvalitetu pokreta. Inzistira se na izostanku bilo kakvog značenja samog pokreta.

Važan dio predstave čini i glazbena podloga; razni bendovi gore spomenute izdavačke kuće Constellation records kao što su Do Make Say Think, Sandro Perri, Hangedup, A St. Mount Zion, Godspeed You Black Emperor, Re:, Exhaust, Vic Chesnutt...

Nastup

Matija Ferlin diplomirao je na School of New Dance Development u Amsterdamu. Dvije je godine proveo u Berlinu, u kompaniji Sashe Waltz. Iako ne živi cijelo vrijeme u Hrvatskoj, živi na nekoliko relacija, u zadnjih nekoliko godina s još nekoliko povratnika plesača pokušava unaprijediti plesnu scenu u Puli.

Njegovi zadnji projekti su The Most Together We've Ever Been, sad sam/almost 6, Drugo za jedno i Sad Sam.

Nastup etimološki označava:
1 _ snažan i nagao nailazak čega (bolesti, vojske, osjećaja itd.)
2 _ izlazak pred publiku u okviru kakve priredbe, programa itd. [imati nastup]
3 _ držanje, početni dojam u ophođenju s drugima [siguran nastup]
Tri navedena značenja imenice nastup kao i sama riječ dobivaju prošireno i potpunije značenje njenim slobodnim i doslovnim prijevodom na engleski kao on–formance, sugerirajući nekoliko novih značenja; neku strukturu kojoj je korijen u pojmu per–formance, neko stanje izvedbe koje traje, i na kraju, govor, mišljenje, komentar o–nečemu.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI