Login za korisnike

Petar Pan

Priču o nestašnom dječaku koji nikada neće odrasti u režiji Aide Bukvić možete vidjeti u lutkarskom izdanju.

***

Relativno je nepoznat podatak da je Petra Pana njegov autor, škotski romanopisac i dramatičar J.M. Barrie, prvo napisao kao dramu koja je praizvedbu doživjela 1904. godine i odmah postigla velik uspjeh. Potaknut time, Barrie je napisao roman Peter and Wendy, kasnije nazvan jednostavno Petar Pan, koji je objavljen 1911. godine i odonda ne prestaje biti inspiracijom za brojne obrade i prerade. Najpoznatija je zasigurno Disneyjeva verzija animiranog filma iz 1953. godine nakon kojeg nije bilo djeteta koje ne bi znalo za Wendy, vilu Zvončicu ili Kapetana Kuku.

Podsjetimo, u romanu i drami koji se razlikuju tek neznatno, radnja započinje u trenutku kad Petar Pan prisluškuje priče za laku noć koje gospođa Mary Darling redovito čita svojoj djeci. Kada ga primijete, on pokušava pobjeći i pritom izgubi vlastitu sjenu. Wendy, kći Mary Darling, pomaže mu vratiti sjenu, a zauzvrat Petar Pan poziva nju i njenu braću da mu se pridruže u fantastičnoj pustolovini koja bi trebala završiti u Petrovoj domovini Nigdjezemskoj. Putem do tamo dogodit će im se brojne, ponekad opasne avanture pa će, između ostalog, spasiti indijansku princezu Tiger Lily od gusara Kapetana Kuke. Petar Pan pred kraj romana uspijeva pobijediti Kapetana i preuzeti njegov brod kojim se Wendy i njena braća vraćaju kući. Tijekom pustolovine Wendy se zaljubljuje u Petra, ali on u njoj vidi prvenstveno figuru majke jer, iako posjeduje osobine na kojima bi mu mnoga djeca zavidjela, a to je vječno djetinjstvo i mogućnost letenja, on zapravo čezne za pravom obitelji i domom. Pojedine inscenacije sadrže i posljednju scenu kada se Petar Pan i Wendy ponovo susreću, ali je Wendy odrasla i ima kćer. Petar njeno odrastanje doživljava kao izdaju, ali njena kći Jane odlazi u novu avanturu u Nigdjezemsku, gdje također upoznaje Petra Pana...

U Zagrebačkom kazalištu lutaka redateljica Aida Bukvić postavila je Petra Pana prema romanu, kombinirajući nekoliko lutkarskih tehnika.


Odgovori