Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U tjednu od 15. do 21. siječnja u Dramskom programu Hrvatskog radija možete potražiti nešto po svom ukusu, a birate između: burzovnih mešetara, Mame Europe, Potjeha, vatrogasaca, prvih seksualnih iskustava tinejdžera, samoubojica, vampira, Evgenija Onjegina...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK,   15.siječnja

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK
Izbor iz emisije Radio-napetica iliti krimić

A. C. DOYLE: „ČINOVNIK KOD BURZOVNOG MEŠETARA“

Prijevod: Giga Gračan
Dramatizacija: Mladen Kopjar
Režija: Vedrana Vrhovnik

Izvanredni Vili Matula kao Sherlock Holmes i Hrvoje Zalar kao dr. Watson  u radio-napetici „Činovnik kod burzovnog mešetara“ istražuju neobičan slučaj perfidne prevare siromašnog činovnika u pljačkaškom pothvatu dvojice braće, opasnih kriminalaca. Misteriozni pokušaj samoubojstva vješanjem uputit će slavni dvojac ka razrješenju slučaja, u režiji Vedrane Vrhovnik.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO ATELJE

RASMUS LINDBERG: „ABCD-u“ (premijera)
Prijevod: Sabine Marić
Režija: Stephanie Jamnicky

Sve priznatiji mladi švedski dramatičar (rođen 1980.) na začudan način spaja utjecaje egzistencijalizma i postmodernu citatnost vezanu prvenstveno uz književnost i filmsku umjetnost. U radio-drami ABCD-u Lindberg propituje paranoični strah od vlastite smrti koji se pretvara u kaotični košmar paralelnih realnosti na tragu metafizičkoga trilera u kojem se, kao u Newyorškoj trilogiji Paula Austera, isprepliću život i umjetnost - utječući jedno na drugo, te pretvarajući samoga slušatelja u protagonista radio-drame.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA,  16.siječnja

09,30 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S DARKOM LUKIĆEM (premijera)

Gost Jednočinke je pisac, teatrolog i profesor na zagrebačkoj ADU, dr. Darko Lukić. Neposredni povod razgovoru je, nedavno objavljena knjiga, Drama ratne traume, ali Lukić za Jednočinku govori i o cijelom nizu drugih tema, primjerice, o studiju produkcije na ADU, svojim iskustvima dramskog pisca, te suradnji s redateljem Tomažom Pandurom.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, I program
RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

IVANA SAJKO:  „EUROPA“
Režija: Ranka Mesarić

Mama Europa u iskazu autobiografskog prosedea svjedoči o stoljećima svoga života. Ratovi i pogodbe, nasilja i protokoli, ljubavi i ustavne dogme – sve je to dio njene priče, dramaturški uobličene u formi monodrame za više lica.
«Europa» je drama izbrušenog poetskog izraza, no i jakog ironijskog diskursa, što redateljici Ranki Mesarić daje šlagvort da posegne za intrigantnim dokumentarističkim umetcima, koji drami Ivane Sajko daju i snagu neposrednog komentara događaja iz nedavne prošlosti.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA,  17.siječnja

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: “KAKO JE POTJEH TRAŽIO ISTINU”
Dramatizacija: Sanja Lovrenčić
Skladatelj: Davor Rocco
Režija: Ladislav Vindakijević

Jedna od najljepših bajki slavne književnice u kojoj se arhetipska borba dobra i zla završava svjetlošću prosvjetljenja. Razložna dramatizacija i nadahnuta, te precizna režija.
Emisija je realizirana 1992.godine.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

13,00 – 13,30 HR, II PROGRAM
PANOPTIKUM

HRVOJE BARBIR BARBA: «VATROGASCI»
Režija: Mislav Brečić

Malo provinicijsko mjesto negdje u Dalmatinskoj Zagori, partija karata, zgodna
mlada čistačica i vatra pred zgradom općine. Ako kasne plaće, nabavka opreme,
signalni uređaji i potrošna roba, zašto ne bi kasnili i vatrogasci. Komedija
Hrvoja Barbira Barbe napisana je sočnim lokalnim idiomom. Uz dinamičnu režiju i
posve razuzdanu, ali preciznu glumu ova komedija dotiče i neke posve jasne
socio-kulturne ali egzistencijalne točke naše svakodnevice.

Urednica: Katja Šimunić

PONEDJELJAK,   18.siječnja

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN

SLOBODAN NOVAK: «CRVENA RAZDJELNICA» (od pon. 11. 01. do petka 22. 01. – VI – X fragmenta  (roman se emitira u deset nastavaka)
Adaptacija: Slobodan Novak
Režija: Darko Tralić

Radnja romana «Pristajanje» Slobodana Novaka, zbiva se na samom početku turbulentnih devedesetih godina prošloga stoljeća i protječe u atmosferi rezignacije i gorčine, a završava u znaku imenice koja se nalazi u naslovu romana: pristajanjem desantnog broda JNA u (rapsku) luku.
«Pristajanje» je jedna bogata, aluzivna, višeznačna, slojevita, stilski dotjerana proza velemajstora ironije i intelektualne rezignacije.

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

FRANK WEDEKIND: «PROLJETNO BUĐENJE»
Prijevod: Dunja Dragojević Kerster
Režija: Ranka Mesarić

Dječja tragedija Franka Wedekinda «Proljetno buđenje» drama je o stjecanju prvih seksualnih i životnih iskustava; o bolnom ulasku tinejdžera u konzervativni, rigidnim načelima okovani svijet odraslih. Napisana je 1891., no njen sadržaj tada je smatran skandaloznim, pa je praizvedbu doživjela tek 1906. u Berlinu. Danas, više od stotinu godina nakon nastanka, Wedekindova drama djeluje još jednako svježe, provokativno i dramaturški suvremeno.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK,  19.siječnja

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIRUNA KASTRATOVIĆ: „SJEMENKE U BRKOVIMA“

Dokumentarna radio-drama Mirune Kastratović „Sjemenke u brkovima“ priča je o ljudima i životinjama. Autorica je bilježila zbivanja u zagrebačkoj Klinici za male životinje i povezala ih u priču punu simpatičnih životinjskih i ljudskih osobnosti, emocija, životne filozofije, radosti i ljudske drame. Dokumentarna radio-drama „Sjemenke u brkovima“ na programu je u utorak u 18 sati na valovima Trećeg programa Hrvatskoga radija.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,03 – 22,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S GEORGIJEM PAROM – II DIO

U drugom dijelu razgovora s Georgijem Parom govorimo o njegovim intendantskim godinama u zagrebačkom HNK, arhaičnom konceptu Dubrovačkih ljetnih igara, odnosu pisca i redatelja, te društvenoj ulozi kazališta na početku 21-og stoljeća.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

ZORAN PONGRAŠIĆ: „SAMOUBOJICE“
Režija: Dejan Šorak
Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA,  20.siječnja

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR – PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC SLAVKO ŠESTAK

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

BORIS PERIĆ: „VAMPIR“
Dramatizacija: Dubravko Torjanac
Režija: Darko Tralić

Istarska legenda o lokalnom vampiru Juri Grandu polazište je autoru za stvaranje kompleksnog zapleta o suvremenom svijetu i čovjeku ispunjenom strahovima. Junak, koji nije slučajno novinar, u žanrovski vješto tempiranom ritmu, traga za tajnom koja se krije iza agresivnog ponašanja jednog pacijenta umobolnice. Mreža koja se pred njim rastvara vodi ga u srce Istre. Legenda je živa i njezini akteri dijelovi su apokaliptičke zavjere koja proždire sve čega se dotakne. Nitko više nije nevin.

Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
MILKA TICA: „FRA ANĐEO I BUVE“ (premijera)
Režija: Petar Vujačić

ČETVRTAK,  21.siječnja

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

ALEKSANDAR SERGEJEVIČ PUŠKIN: „EVGENIJ ONJEGIN“ – RADIO MELODRAMA prema istoimenom romanu u stihovima (premijera)
Prijevod: Ivan Slamnig
Režija: Petar Vujačić

Jedan od najpoznatijih naslova svjetske književnosti dao je pun autorski povod redatelju i adaptatoru Petru Vujačiću za svojevrstan osebujan uvid kako u ovo djelo, tako i u njegovu ne manje slavnu opernu verziju koju je potpisao P.I.Čajkovski. Pokušavajući stvoriti novu cjelinu stvorenu isključivo za radijski medij ušli smo djelomice u eksperimentalne vode, potcrtavajući na prvom mjestu onaj romantičarski sloj djela, ali i ne izbjegavajući sve što „Onjegina“ čini punokrvnim dramskim tkivom.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI