Naslovnica > PREDSTAVE > Laku noć, Desdemona

Laku noć, Desdemona

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svoju završnu izvedbu posvećenu Shakespeareu, što je ujedno i zajednička tema cijele sezone, HNK Ivana pl. Zajca prepustio je Talijanskoj drami.
autorski tim funkcija
Anne Marie MacDonaldautor teksta
Serena Sinigagliuredatelj

Kanadska autorica Anne Marie MacDonald krajem osamdesetih napisala je tekst ‚Laku noć, Desdemona’ ili punim nazivom ‚Laku noć, Desdemona (Dobro jutro, Julija)’ kao parodiju na Shakespeareove poznate tragedije, ‚Othella’ te ‚Romea i Juliju’, koji su ove sezone također u različitim oblicima, dramskom i baletnom, zaživjeli na sceni riječkog HNK.

Glavni lik komedije je Constance Ledbelly, mlada profesorica engleske književnosti na Queen’s University, čija teza je da je Shakespeare zapravo Othella i Romea i Juliju napisao kao komedije, ali da su zahvaljujući iskvarenom i gotovo nečitljivom izdanju zvanom Gustav Manuscript do nas došle kao tragedije. Ona vjeruje da je iz tekstova izbačen lik mudre lude, koji bi komade zasigurno učinio komičnima, a jedino što je priječi u objavljivanju njenih teorija jest njena nevjerojatno povučena osobnost, zbog koje nikako skepticima poput svog šefa Claudea Nighta dokazati da je u pravu.

U trenutku kad se njena podsvijest počinje miješati sa Shakespearovim tekstovima, ona uz pomoć Desdemone i Julije traži nestalu ludu, a Shakespearovi se poznati likovi pokazuju drukčijim od onakvih kakvima ih poznajemo...

Predstavu režira talijanska redateljica Serena Sinigagliu, a ostvarena je u koprodukciji s Associazione Teatrale Indipendente per la Ricerca Teatrale (A.T.I.R.) iz Milana.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE