Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U Dramskom programu Hrvatskog radija od 11. do 17.12. naći će se niz klasika poput Gogolja, Andersena, Cervantesa, Carvera, ali i suvremeni autori poput Nuhanovića i Sajko.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 11.prosinca

13,30 – 14,30 HR, III program
DRAMSKI PETAK

IZ RADIO NAPETICE ILITI KRIMIĆA
RAYMOND CARVER: „ZAŠTO DUŠO“ (premijera)

Prijevod: Miloš Đurđević
Dramatizacija i režija: Petar Vujačić

Pripovijetka kultnoga američkog pisca Raymonda Carvera u prijevodu Miloša Đurđevića pretvorila se zvučnoj dramatizaciji i režiji Petra Vujačića u napeticu u kojoj očajna majka opisuje uspon svoga sina u najviše vrhove politike. Glumačkoj interpretaciji majkeVlaste Knezović sekundiraju glasovi nepoznatog posjetitelja (Željko Duvnjak), sina (Zvonimir Zoričić) i radijskog spikera (Vjekoslav Madunić) u ovom psihološkom trileru visoke napetosti.

Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET UMJETNIKA: SKLADATELJ DAVOR ROCCO (premijera)

Davor Rocco počinje se baviti glazbom tijekom 60-tih godina kada osnuje nekoliko bandova, svira i sklada. Već tada pokazuje sklonost ka miješanju žanrova. Ranih 70-tih nastupa kao glazbenik u predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama i u ZeKaeM-u, no ubrzo počinje i skladati za kazalište. U 80-tima je jedan od najzaposlenijih skladatelja na području bivše Jugoslavije. Surađuje s redateljima poput Menzela, Para, Violića, Pipana, Taufera, Međimorca, Dolenčića, Georgievskog, Boureka… no najplodnije je surađivao s Dušanom Jovanovićem i Ljubišom Ristićem. Do danas je skladao glazbu za više stotina kazališnih predstava. Autor je i glazbe za stotinjak radiodrama, dokumentarnih i animiranih filmova, te za pet dugometražnih igranih filmova. Od 1977. godine je zaposlen kao glazbeni urednik u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Tijekom 80-tih godina intenzivno surađuje s redateljem Mladenom Rutićem s kojim istražuje inovativne radiofonske mogućnosti unutar dokumentarne radiodrame. U ranim 90-tima osniva komorni ansambl Patchwork, koji izvodi njegovu glazbu. U vlastitome studiju Rocco&partner bavi se glazbenom produkcijom i izdavaštvom. Među brojnim nagradama koje je primio za svoj rad, ističu se dva Porina, tri Zlatne arene i tri Marula.

Urednica: Tajana Gašparović

SUBOTA, 12.prosinca

09,00 – 09,30 HR, III program
JEDNOČINKA – MALI KAZALIŠNI RAZGOVORI

RAZGOVOR S NATAŠOM RAJKOVIĆ (premijera)

U jedanaestom izdanju Jednočinke gošća je Nataša Rajković, pomoćnica ravnatelja SC-a za kulturu. S njom razgovaramo o programskim aktivnostima Teatra ITD, o problemima s kojima se suočio njen koncept Kultura promjene, te o recepsiji koju to kazalište ima danas u hrvatskoj javnosti.

Urednik i voditelj: Hrvoje Ivanković

18,05 – 18,55 HR, II program

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: «LUĐAKOV DNEVNIK» (repriza)

Prijevod: Zlatko Crnković
Dramatizacija: Lada Martinac-Kralj
Režija: Ranka Mesarić

Gogoljev junak mali je činovnik koji je beznadno zaljubljen u kćerku svojega pretpostavljenog. Njegova ljubav toliko je beznadna koliko je on sam neugledan i beznačajan čovjek. Tako to biva sve dok jednom ne začuje razgovor pasa koji mu otkriva ono što nije znao o svojoj izabranici. Ali taj događaj označi početak nekog drugačijeg života: života u kojem sve postaje moguće. I da nije bilo njegove domaćice, možda bi se stvari mogle promijeniti i možda bi svijet priznao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, kralja Španjolske i tko zna čega još, ali ona poziva liječnike koji ga zatvaraju tamo odakle se svijet više ne vidi.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

NEDJELJA, 13.prosinca

13,00 – 13,30 HR, II prorgam
PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „TEMPERATURA PISAMA“ (premijera)

Režija: Dejan Šorak

Topla i romantična komedija o ljubavi Miroslava Pendelja  „Temperatura pisama“ kroz dijalog muža i žene uvodi nas u svijet kakav danas u vladavini  medijskog senzacionalizma rijetko susrećemo, svijet u kojem je važna iskrenost, emocija i nježnost. Simpatične, kroz dugih trideset godina zaljubljene supružnike glume Linda Begonja i Nedim Prohić.

Urednica: Katja Šimunić

13,15 – 13,55 HR, I program
RADIO IGRA ZA DJECU

H.C.ANDERSEN: “KRESIVO” (repriza)

Prijevod: Josip Tabak
Dramatizacija: Ljubo Pauzin
Režija: Dragutin Klobučar

‘Kresivo’ je bila prva u nizu radijskih igara zasnovanih na bajkama slavnog pisca. U režiji Dragutina Klobučara i dramatizaciji Ljube Pauzina ova Andersenova bajka dobila je raskošno radiofonsko ruho, te potvrdila i ovim oblikom ono što je za ovog pisca, ikonu dječje i svjetske književnosti, najvažnije, a to je da je bajkama i pričama veličao sudbinu onih koji su spoznali da je snaga ljubavi i davanja iznad smrti i prolaznosti, iznad zloće i sebičnosti.

Urednica: Nives Madunić-Barišić

***
KUTIĆ POEZIJE
RATKO ZVRKO: „CRNA KNJIGA DJECA MRAZA“, „SNJEŠKO BEZ NOSA“ (premijera)
Režija: Jasna Mesarić

PONEDJELJAK, 14.prosinca

09,30 – 09,55 HR, III program
RADIO ROMAN

GORDAN NUHANOVIĆ: „POSLJEDNJI DANI PUNKA“ (od ponedjeljka, 14. do petka, 18.12. – premijera)

Dramatizacija: Dubravko Torjanac
Režija: Ranka Mesarić

Prozaik i ugledni  tv-kritičar Gordan Nuhanović mlađe/srednje generacije hrvatskih književnika objavio je, prije nekoliko godina, zapažen roman o odrastanju vlastite generacije u Slavoniji, preciznije u rodnim Vinkovcima. Gotovo svaka generacija odrasta uz zaštitni glazbeni znak, pa tako i autorova; Nuhanovićev širi naraštaj, tj. autorova klapa, živjela je intenzivno svoje biološki mlade dane uz punk, nekadašnji buntovni glazbeni izričaj svjetske i domaće mlade razine.
Kultni kafić „Mokra kifla“, svojedobno omiljeno sastajalište gradskih pankera, međutim u novim okolnostima neminovna odrastanja zapada u velike nevolje. Prijeti mu naime zatvaranje, ili barem (glazbena i svekolika) prenamjena pa je stoga nekad kolektivni identitet mladih gradskih ljudi bitno ugrožen, time i njihova mladost koja je dakako zauvijek prošla, ili se tako samo čini…

Urednik: Branko Maleš

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO IGRA

IVANA SAJKO: "ŽENA BOMBA" (repriza)

Režija: Mario Kovač

„Žena bomba” mlade hrvatske dramatičarke Ivane Sajko svojevrsni je dramski esej o prirodi i psihologiji terorizma te misteriji žrtvovanja vlastitog života u ime “uzvišenih” ciljeva i ideala. Kombinirajući činjenice i dokumentarne materijale  s fiktivnim slikama i meditacijama na temu posljednjih trenutaka života, Ivana Sajko stvara neobično strukturiranu i nadasve provokativnu “monodramu” za više lica, što u radijskoj postavi Marija Kovača prerasta u “polifonijsku slagalicu”, podjednako intrigantnu na glumačko-izvedbenoj i akustičko-radiofonskoj razini.

Urednik: Hrvoje Ivanković

UTORAK, 15.prosinca

18,00 – 19,00 HR, III program
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

IVANA ŠIKIĆ: “ZABORAVLJENE DUGE” (repriza)

Autorica ovog featurea, Ivana Šikić, postavila je pred mogućnosti radijskog medija možda najtežiu zadaću: kako, naime, samo i isključivo sredstvima zvuka predstaviti izrazito vizualne sadržaje? Odgovor je autorski “obojena” dokumentarna emisija u čijem su središtu boje – kako ih vidimo i, možda, osjećamo, što o bojama mislimo ili mislimo da znamo, na koji su način boje povezane s našom tradicijom, kulturom, načinom života.

Urednik: Ljubo Pauzin

22,40 – 23,25 HR, II program
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

RAYMOND CARVER: „ZAŠTO DUŠO“ (repriza)

Prijevod: Miloš Đurđević
Dramatizacija i režija: Petar Vujačić

Pripovijetka kultnoga američkog pisca Raymonda Carvera u prijevodu Miloša Đurđevića pretvorila se zvučnoj dramatizaciji i režiji Petra Vujačića u napeticu u kojoj očajna majka opisuje uspon svoga sina u najviše vrhove politike. Glumačkoj interpretaciji majke Vlaste Knezović sekundiraju glasovi nepoznatog posjetitelja (Željko Duvnjak), sina (Zvonimir Zoričić) i radijskog spikera (Vjekoslav Madunić) u ovom psihološkom trileru visoke napetosti.

Urednica: Katja Šimunić

SRIJEDA, 16.prosinca

13,30 – 14,30 HR, III program
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI: GLUMAC FRANO KRTIĆ (repriza)
Koordinator: Hrvoje Ivanković

18,00 – 19,00 HR, III program
FANTASTIKA U RADIO DRAMI

STEKLJENA GORA“ (repriza)
Dramatizacija i režija:  Jasna Mesarić
Urednica: Nada Zoričić

***
ETNOFANTASTIKA
KOVAČ KOREN I VRAGI“ (premijera)
Dramatizacija: Nada Zoričić
Režija: Darko Tralić

ČETVRTAK,  17.prosinca

18,00 – 19,00 HR, III program
RADIO DRAMA

MIGUEL DE CERVANTES: „KADA SU PSI PROGOVORILI“ (prema RAZGOVORU PASA)- (premijera)

Prijevod: dr.Ivo Hergešić
Režija: Dejan Šorak

„Poučne novele“, uz naravno „Don Kihota“, najveće je Cervantesovo djelo koje odlikuje, kako kaže dr. Ivo Hergešić, smjesa „istinskog realizma i ljupke fantastike, finog humora i bogatog životnog iskustva“. Sam „Razgovor pasa“ drugi dio je novele „Braka na prijevaru“ i mi smo mu se posvetili slobodnim adaptatorskim postupkom pojačavajući dijaloški moment na raču narativnog i ostavljajući prisutnim danas zanimljive satiričke oštrice. Tim stilom ako smo i izgubili bitnije piščeve stilske oznake dobili smo dramsku protočnost i ulazak u radijski medij.

Urednica: Lada Martinac-Kralj

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI