Naslovnica > PREDSTAVE > Legenda o Orašaru

Legenda o Orašaru

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Balet koji je u božićno vrijeme obavezan kao kuglice na boru.
autorski tim funkcija
Pascal Touzeaukoreograf
Ernest Theodor Hoffmannautor libreta
Victor Marius Alphonse Petipaautor
Leo Mujićasistent koreografa
Petar Iljič Čajkovskiskladatelj
Tina Vrtar Stipićasistent koreografa
Dinko Bogdanićasistent koreografa

Kao i svake godine u domu djevojčice Klare na Badnju večer održava se obiteljsko slavlje. Za djecu je vrhunac večeri dolazak gospodina Drosselmeyera i to zbog velike vreće s poklonima koju nosi. Sva djeca dobila su velike rasplesane lutke, sva osim Klare. Baš kada se čini da je gospodin Drosselmeyer ponio jedan poklon premalo i Klara se već malo rastuži, on joj daruje orašara (drobilicu za orahe) u obliku vojnika. Zadovoljna Klara, zajedno s ostatkom obitelji, može poći na počinak. Međutim, na sam Božić, točno u ponoć, Klara začuje cijukanje miševa i izađe iz postelje kako bi još malo uživala u svojoj novoj igrački. Tu počinje čarolija: miševi podivljaju, narastu i krenu u napad, ali orašar oživi i pretvori se u lijepog mladića koji junački obrani Klaru od zlih miševa. Mladić i Klara zatim se zajedno upute u snoviti svijet Šećerne vile na nezaboravno božićno putovanje puno glazbe i plesa.

Tako ide priča o Orašaru (nekima poznatijem pod imenom Ščelkunčik) koja je postala neizostavan dio baletnog repertoara u blagdansko vrijeme. Zaslužni za ovu tradiciju su Petar Iljič Čajkovski koji skladao glazbu, upravitelj petrogradskog Imperial teatra Ivan Vsevoložski koji je prvi došao na ideju za balet, Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann čija je kratka priča Vsevoložskom poslužila kao inspiracija, Alexandre Dumas otac koji je napravio adaptaciju priče, te Marius Petipa koji je napisao libreto.

Zagrebačko Kazalište Komedija ove će godine balet postaviti u suradnji s Baletnom trupom Croatia, Madrid Balletom iz Španjolske i uglednim koreografom Pascalom Touzeauom, Francuzom koji je uspješno djelovao i u Njemačkoj i Španjolskoj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter