Naslovnica > PREDSTAVE > Pipi Duga Čarapa

Pipi Duga Čarapa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon dvije predstave u &TD-u, argentinska redateljica Renata Carola Gatica postavit će svoju prvu predstavu za djecu, švedski klasik o neobičnoj djevojčici Pipi Dugoj Čarapi.
autorski tim funkcija
Astrid Lindgrenautor teksta
Mattias Zanottikostimograf
Mirko Rumacprevoditelj
Renata Carola Gaticaredatelj
Renata Carola Gaticaoblikovanje svjetla
Pero Vojkovićgrafičko oblikovanje
Tanja Bjelišmaska
Tanja Bjeliššminka
Tanja Bjelišfrizura
Irena Königsknechtmaska
Irena Königsknechtšminka
Irena Königsknechtfrizura
Tanja Lackoscenograf
Matija Antolićskladatelj
Leonila Grundlerinspicijent
Natalija Manojlovićasistent redatelja
Daniel Biffeloblikovanje zvuka
Saša Anočićdramatizacija
Ivan Marušić – Klifvideo
Hana Leticaasistent kostimografa
izvođači uloge
Aleksandra NaumovCurica; policajac; učenica; Gusar; Bengtova banda
Božidar KoščakNarator
Dean KrivačićCuričin tata; Bengt; policajac; učenik; Gusar
Dragana Marković RoićSluškinja
Đuro RoginaNarator
Hrvoje BarišićUkulele gusar; Učiteljica; Bengt; Gusar
Ivana BakarićGospođa Settergrend; policajac; učenica; Gusar; Bengtova banda
Jerko MarčićUčiteljica; Gusar; Bengtova banda
Krunoslav KlabučarTomi
Radovan RuždjakPipin tata
Sanja HrenarAnika
Tena Jeić GajskiPipi
Vanda Vujanić ŠušnjarTeta Laura
Vida JermanTeta Laura

Najpoznatiji lik koji je osmislila švedska spisateljica za djecu Astrid Lindgren, Pipi Duga Čarapa, prvi put se u dječjoj književnosti pojavila četrdesetih godina prošlog stoljeća, nakon čega su vrlo uskoro uslijedile i prve filmske adaptacije. Najuspješnija jest ona iz 1969. godine za koju je Astrid Lindgren sama napisala scenarij, režirao je Olle Hellbom, a tada desetogodišnja Inger Nilsson postala je najprepoznatljivije lice neobične Pipi. Samoj spisateljici je serijal knjiga o Pipi donio brojne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu za književnost za mlade Hans Christian Andersen, a za sveukupni doprinos švedskoj književnosti i angažman u civilnom sektoru 1994. godine je primila nagradu Right Livelihood, poznatu kao alternativna Nobelova nagrada.

Kao što se zasigurno svi sjećaju, Pipi, punim imenom Pipilota Viktualia Zavjesić Peperminta Efraimova Duga Čarapa,  maštovita je djevojčica natprirodne snage koja može podići čak i konja, kći brodskog kapetana s kojim je proputovala cijeli svijet, ponosna vlasnica majmuna Gospodina Nilsona, po svemu neobična i sasvim netipična, sklona izmišljanju ili barem ukrašavanju tijekom prepričavanja svojih pustolovina, jednako je zanimljiva likovima koji ju susreću u knjizi kao i čitateljima koje pronalazi u svim generacijama, od svog prvog pojavljivanja sve do danas.

Činjenica da živi sasvim sama u velikoj vili više ju puta dovodi u sukob s autoritetima kojima se uvijek tvrdoglavo suprotstavlja, isto kao što ustraje u odbijanju pohađanja škole. Ipak, karakteriziraju je izrazita oštroumnost, inteligencija i svojeglavost pa lako odolijeva svim pokušajima da drugi postupaju protiv njene volje.

U prvoj knjizi o Pipi, na kojoj se bazira predstava u kazalištu Trešnja, ona dolazi živjeti u vilu u jednom švedskom selu nakon što uslijed brodoloma njen otac nestaje. No, ona vjeruje da je živ, okrunjen za kralja u nekoj otočnoj državi na dalekom jugu i da će ju doći potražiti. Ubrzo pronalazi prijatelje, brata i sestru Tomija i Aniku s kojima doživljava najrazličitije avanture...

Renata Carola Gatica, redateljica predstave koja će zaigrati u Trešnji, za temeljni izvor uzela je knjigu jer smatra da današnjoj generaciji djece lik Pipi nije toliko poznat, pa joj je, između ostalog, namjera potaknuti ih da posegnu za izvornikom. Ipak, u njenoj verziji mnogi će likovi biti prikazani kao plod Pipine mašte, a Gospodina Nilsona će „igrati“ pravi majmun! Gatici je ovo prva režija dječje predstave u Hrvatskoj, iako nije sasvim nova na tom području – u rodnoj Argentini je vodila malo kazalište u kojem su djeca pohađala besplatne dramske radionice, a potom održavala prezentacije rada.

Hoće li djeca zaista posegnuti za knjigom i kako izgleda kad je majmun jedan od izvođača, provjeriti možete od 22. studenog.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE