Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni TV pregled

Tjedni TV pregled

Tjedan je posvećen Schilleru, čija se 250. godišnjica rođenja obilježava, no na svoje će doći i ljubitelji opere, a i oni koje zanima scenografija...
Share on facebook
Share on twitter

Theater& Co
Ponedjeljak/ 02. 11./ 05:00/ARTE

Arte prikazuje reprizu emisije 'Theater & Co' od 18. 10. 2009. 'Theater & Co' istražuje različite pojave i probleme vezane uz kazalište. Tema ove emisije je subverzivan smijeh, koji je opasan, zloban, destruktivan, a ponekad čak i smrtonosan. U ovoj emisiji tri francuske redateljice na različitim primjerima istražuju subverzivan smijeh: Maria de Meideros bavi se režijom Erica Vignera u predstavi  'Dok nas smrt ne rastavi', djelu Rémija de VosaManuelle Blanc propituje 'Enjambe Charles' od Sophie Peres i Xaviera Boussira, dok Sophie Linhart secira de Sadovu 'Filozofiju u boudoiru' u verziji Christine Letailleur.

Friedrich Schiller
Četvrtak /05.11./  16:10 / ARTE

Povodom  obilježavanja 250. godišnjice rođenja Friedricha Schillera (1759- 1805) bit će prikazana emisija koja kritički propituje djela i utjecaj ovog velikog njemačkog pisca. Je li on jedan od najvažnijih njemačkih pjesnika ili dosadan stari kazališni moralist?

Njegova djela prisutna su na gotovo svim pozornicama preko dvjesto godina. Zanimljivo je da je u Njemačkoj u drugoj polovici 19. stoljeća izbila opća Schiller-euforija, tako da su se proizvodile Schiller-torte, Schiller-bonboni, slastice i kolači. Schiller je postao bestseller. Nacistička Njemačka također je voljela Friedricha Schillera,  ministar propagande Goebbels čak je proglasio je Schillera u Weimarskom kazalištu 'pjesnikom nacionalne revolucije'.

Dvije režije Schillerovih 'Razbojnika' bile su vrlo značajne, jednako za kazalište, kao i opću društvenu svijest u Njemačkoj svog vremena: Perer Zadek režirao ih je 1967. u Bremenu, a ta je predstava bila najava studentskih popuna koje će uslijediti u zapadnoj Europi.  Druga važna režija 'Razbojnika'  je iz 1976. 'Razbojnike' su Manfred Krage i Matthiass Langhoff postavili u istočnoj Njemačkoj (u 'Volskbühne Berlin), i tom predstavom provocirali su tadašnji društveni poredak. Jesu li Schillerova djela još uvijek aktualna  te kako se danas  pristupa njegovim tekstovima pokušat će odgovoriti ova emisjia.

Schiller
Četvrtak /05. 11/  21:00/ ARTE
Petak  /06. 11/ 14:45 / ARTE
Na dokumentarac o Schillerovom djelu nadovezuje se i 'Schiller', film o životu mladoga  pjesnika i dramatičara.  Drama 'Razbojnici' doživljela je veliki uspieh odmah nakon što je po prvi puta izdana 1781.godine, no wurtenberški vojvoda, po čijim je zapovjedništvom Schiller vojni kirurg, zabranjuje mu daljni književni rad.  Schiller bježi u susjedni  Mannheim gdje nastavlja graditi književnu karijeru. Nakon života provedenog u elitnim vojnim školama i vojarnama, fasciniran je kazalištem.  U Mannheimu piše svoju sljedeću dramu, 'Fiescova zavjera u Genovi', no kazališni intendant Dalberg nije pokazao oduševljenje dramom. Za kućnog autora istoga kazališta natječe se i mladi pisac August Wilhelm Iffland, koji postaje Schillerov suparnik, ne samo profesionalno, već i privatno. Schilleru prijeti zatvor zbog bijega iz vojske i dugova, a istovremeno se mladi pisac grozničavo bori za uspjeh i priznanja. Režiju  filma 'Schiller' potpisuje  Martin Weinhart.

Noć
Petak/ 06.11./ 05:00/ ARTE

'Noć' je zamišljena kao emisija za video-umjetnike i cijelu alternativnu scenu. Raspon tema kojima se bavi je vrlo širok: kazalište, filozofija, putovanja, mediji i sama televizija.

Vesselina Kasarova
Petak/ 06.11/ 06: 00/ ARTE
Vesselina Kasarova
jedna je od najtraženijih mezzosopranistica na svijetu. U ovoj emisiji pjevat će skladbe  Georga Friedricha Händela, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Gioacchina Rossinija. Snimka je to koncerta koji se održao 13.svibnja 2005. na festivalu 'Schwetzinger Festspiele' u dvorcu Schwetzinger. Simfonijskim orkestrom iz Kaiserslautena ravnao je  maestro David Syrus. Bugarska mezzosporanistica  Vesselina Kasarova izvest će arije iz  Händelove opere 'Alchina',  Mozartove 'Titus' te Rossinijeve opere 'Tancredi'.
Vesselina Kasarova rođena je u Bugarskoj Zagori, pjevanjem se počela baviti relativno kasno, tek nakon što je apsolvirala sviranje klavira. Nakon završetka studija opernoga pjevanja u Sofiji pobijedila je na međunarodnome natjecanju 'Neue Stimmen' u Güterslohu, što joj je otvorilo put prema mnogim poznatim opernim kućama. Neke od opera u kojima je nastupala su: 'Carmen' G.Bizeta, 'Don Carlos' i 'Il Trovatore' G. Verdija te 'Ivana Orleanska' P. I. Čajkovskog.

Drugi red partera
Petak / 06.11./ 17:05/ HRT 2
Petak / 06.11./00:40/ HRT 1

Ova emisija posvećena je scenografima, izuzetno važnim suradnicima u autorskim timovima predstava. Uz već uobičajene najave novih predstava i reportaže bit će prikazani razgovori s scenografima Dinkom Jeričević i Aleksandrom Popovskim te kazališnim redateljem Tomažom Pandurom. 'Drugi red partera' u studiju će ugostiti dizajnere i scenografe Svena Jonkea i Nikolu Radeljkovića iz studija 'Numen/For Use', dvojac koji pronalazi scenografske ideje od kojih kreće potraga za tekstom i osmišljavanje koncepta predstave.

Krležijada
Subota/ 07.11/ 01:40/ HRT 2

'Krležijada' je na programu povodom 40.obljetnice  kazališnoga rada Zlatka Viteza. Hommage  je to glumačke družine 'Histrion' poznatome književniku Miroslavu Krleži. Predstava govori o Krležinom stajalištu prema duhovnim raskrižjima između dva svjetska rata  te o histrionskom stajalštu prema Krleži i suvremenome dobu. U predstavi igraju: Sanja Marin, Žarko Potočnjak, Danko Ljuština, Branka Cvitković, Mirjana Majurec, Franjo Kuhar i Zlatko Vitez. Predstavu je režirao Zlatko Vitez, dramaturšku obradu potpisuje Borislav Vujičić, glazbu je skladao  Arsen Dedić, scenograf je  Drago Turina, kostimografkinja je Ruta Knežević i scenski pokret osmislila je Željka Turčinović.

Pierre Boulez
Nedjelja / 08.11./ 06:00/ ARTE

Dokumentarni film redatelja  Barrie Gavina prati rad Pierra Bouleza, skladatelja, dirigenta, pedagoga i filozofa te osnivača IRCAM-a (Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique) u Parizu. S uskoro navršenih 85 godina Pierre Boulez još je uvijek fasciniran mogućnostima moderne tehnologije i njene uporabe u reprodukciji kompozicijskih radova. Film započinje i završava u Baden-Badenu, gradu koji je 50 godina njegov drugi dom. U intervjuu snimljenom u Bayreuthu, on govori o svojem umjetničkom razvoju i budućnosti suvremene glazbe. Gledatelji će vidjeti Pierra Bouleza dok nastupa s ansamblom InterContemporain u Parizu, Berlinskom filharmonijom, orkestrima u Luzernu, Baden-Badenu i Freiburgu. Vrhunac filma je snimka skladatelja kako dirigira Bayreuthskim festivalskim orkestrom u operi 'Parsifal' R.Wagnera.

Opera box
Nedjelja /08.11/ 9:25/ HRT 1

Do zaključivanja teksta, nije bilo dodatnih informacija o emisiji.

Paul Claudel : Satenska cipelica
Nedjelja /08.11/ 09:50/ ARTE
Na Arteu se prikazuje drugi dio drame  'Satenska cipelica'. To je opsežna  drama francuskog pisca Paula Claudela (Villeneuve-sur-Fère, Aisne, 1868 – Pariz 1955), koju je započeo pisati 1918., a  dovršio sedam godina kasnije, dakle 1925. godine. Zbog svoje opsežnosti izvedba komada traje dvanaest sati, tako da se rijetko igra u cijelosti. Na Arteu će se svaku nedjelju prikazivati po jedan dio predstave snimljene u produkciji pariškoga ‘ Théâtre de l’Odéon’ i u režiji Oliviera Pya. Radnja drame se događa u četiri dana, krajem 16.stoljeća u Španjolskoj, a napisana je po uzoru na španjolsko kazalište i djelo španjolskog dramatičara  Sigola de Ora. Tema drame je ljubavna. Glavni lik je junak Don Rodrigo koji  je strastveno zaljubljen u već udanu Doňu Proëzu, koje se mora odreći. Poslije smrti, muža Doňa Proëza se vjenča s časnikom.  Don Rodrigo mora pronaći način da ne oskvrne sakrament braka, ali i da zadovolji svoje ljubavničke čežnje za Doňom Proëzom… U drugome dijelu Doňa Proëza i njezin suprug Don Pelaya, prihvaćaju zadaću u obrani tvrđave Mogadorgegen od Maura.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI