Naslovnica > VIJESTI > PLES > Šeherezada

Šeherezada

Djagiljev, Fokine, Rimsky – Korsakov, Kirov, ljubomora, zarobljeništvo, hedonizam, izdaja, ubojstvo i samoubojstvo i - sve to u samo pola sata!
Share on facebook
Share on twitter

Ideju za balet Šeherezada dobio je Sergej Djagiljev kad je čuo istoimenu skladbu Rimsky – Korsakova koju je on pak skladao imajući na umu Tisuću i jednu noć. Djagiljev je nagovorio Korsakovljevu udovicu (skladatelj je umro dvije godine prije) da mu dopusti koristiti glazbu u baletu, iako je Korsakov u svojim pismima izjavio da nikad ne bi dopustio da se njegova glazba koristi u nekom baletu.

Koreografiju je napravio legendarni Mikhail Fokine koji je s Djagiljevom surađivao na nekoliko projekata. Libreto je napisao Alexandre Benois a kostime i scenografiju je dizajnirao Leon Bakst.

Ballets Russes je Šeherezadu premijerno izveo 1910. godine u Parizu, podigao prašinu i izazvao javnu sablazan - osim što je balet bio nabijen seksualnošću, kostimi su za to doba bili prilično smjeli.

Priča je sljedeća: Sultan Shakriar i njegov brat Šah Jeman zabavljaju se u haremu. Sultan se razljuti kad Šah izjavi da su mu sigurno sve žene nevjerne te pristane na test da Šahu dokaže suprotno. Odlaze u lov i ostave žene u haremu same. Čim odu, žene podmite eunuha da otvori vrata harema. U harem uđu muški robovi, među njima i Zlatni rob, ljubavnik Sultanove najdraže žene, Zobeide. Sultan se vraća i nalazi Zobeidu u zagrljaju ljubavnika, orgija se pretvara u pokolj. Sultan ubije Zlatnog roba ali nema srca narediti Zobeidino ubojstvo, no ona se sama ubija.

Donosimo vam snimku izvedbe Mariinsky (Kirov) baleta, iz 1999. godine. Koreografija slijedi Fokineov original. U glavnim su ulogama Uliana Lopatkina i Farukh Ruzimatov.

1/4

2/4

3/4

4/4

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI