Search
Close this search box.

Mirjana

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mirjana se nakon nevjerojatnih 69. godina vratila iz Beča, i to ravno u HNK Zagreb, a da je poprilično uzbuđena oko svoje hrvatske premijere, nećemo uopće sumnjati.
autorski tim funkcija
Josip Mandićautor
Josip Mandićskladatelj
Zdravko Šljivaczborovođa
Tajana Meštrovićasistent kostimografa
Nikša Barezadirigent
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Petar Selemredatelj
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Ivan Josip Skenderzborovođa
Josip Šegoasistent dirigenta
Danica Dedijerkostimograf
Marin Gozzescenograf

Kako to često biva slučaj kod nas, naša kulturno blago rasuto je po svim dijelovima Europe, a osobito ako se radi o povijesnom kulturnom blagu. E tako dolazimo i do slijdeće priče, a to je ona o pronalasku notnog zapisa za nekad slavljenu i hvaljenu operu Josipa Mandića pod nazivom Mirjana.

Dakle, osim činjenice što o Mirjani nije bilo nikakvih konkretnih tragova od davne 1937. godine kada je praizvedena u Češkoj, te što je tada bila emitirana u direktom radio-prijenosu, što nije bila baš redovita praksa s operama toga doba, zanimljivosti svakako čine i podatci da je njen njemački prijevod napravi nitko drugi do Maxa Broda. Naravno, do izvedbe nikad nije došlo, pretpostavljamo zbog političkih okolnosti, no sve upućuje na to da je gospodin Josip Mandić i te kako dobro konkurirao na stranom tržištu, pogotovo ako uzmemo u obzir podatke da su stalni gosti na njegovim koncertima bili i visoki politički dužnosnici, uključujući predsjednika Čehoslovačke Tomaša Masaryka.

Zasluge za pronalazak izgubljene opere idu Davoru Merkašu, muzikologu i voditelju Muzičkog informativnog centra zagrebačke Koncertne direkcije, koji je svoj detektivski posao završio u Beču, a za njenu revitalizaciju pobrinuo se zagrebački HNK, odnosno dirigent Nikša Bareza i redatelj Petar Selem.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE